بازرس ویژه دولت آمریکا در بازسازی افغانستان (سیگار) روز پنجشنبه، هفتم مرداد در جدیدترین گزارش خود گفت در پی توافق صلح واشنگتن با طالبان در فوریه ۲۰۲۰ حملات این گروه دو برابر شده و در نتیجه این حملات، حکومت افغانستان با خطر «بحران موجودیت» روبرو است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه٬ تعداد حملات طالبان در سه ماهه قبل از امضای توافق صلح دوحه، حدود شش هزار و ۷۰۰ مورد بود ولی در سه ماهه سپتامبر تا نوامبر ۲۰۲۰ به سیزده هزار و ۲۴۲ مورد افزایش یافت.
براساس گزارش دفتر بازرسی ویژه دولت آمریکا در بازسازی افغانستان، از آن زمان به بعد در تمامی بازههای زمانی سه ماهه تعداد حملات طالبان بیش از هزار مورد بوده است.
هرچند افزایش حملات طالبان در یک سال گذشته کاملا واضح بود ولی تاکنون آمار دقیقی از تعداد حملات منتشر نشده بود.
یکی از مفاد مهم توافق دوحه، خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان در ازای مذاکره طالبان با دولت بر سر توافق صلح بود اما در ماههای اخیر، مذاکرات بین طالبان و دولت افغانستان به بن بست رسیده و همزمان آمریکا و ناتو اکثر نیروهای خود را از افغانستان خارج کردهاند.
گزارش دفتر بازرسی ویژه دولت آمریکا در بازسازی افغانستان به خوبی نشان میدهد که توافق صلح دوحه به جای مجبور کردن طالبان به مذاکره با دولت، باعث تشدید حملات آنها شده که نیروهای دولتی را غافلگیر کرده و تلفات غیرنظامی را در حد بیسابقهای افزايش داده است.
«سیگار» در بخش دیگری از گزارش خود براساس آمارهای سرفرماندهی مشترک آمریکا و ناتو در افغانستان می گوید در سه ماهه ژانویه تا مارس ۲۰۲۰ تلفات غیرنظامی حدود ۵۱۰ کشته و ۷۰۹ مجروح بود. اما همزمان با تشدید حملات طالبان پس از امضای توافق دوحه، در سه ماهه ژوئیه تا سپتامبر همان سال تعداد تلفات غیرنظامی به حدود هزار و ۵۸ کشته و هزار و ۹۵۹ مجروح افزایش یافت.
جدیدترین آمارهای این نهاد که مربوط به آوریل و مه امسال است نشان میدهد که طی این دو ماه ۷۰۵ غیرنظامی کشته و هزار و ۳۳۰ نفر نیز مجروح شدهاند.
جان سوپکو، بازرس ویژه دولت آمریکا در بازسازی افغانستان گفت:«روند عمومی حوادث به ضرر دولت افغانستان است و اگر با این روند مقابله نشود و یا نتوان آن را متوقف کرد حکومت افغانستان با بحران موجودیت روبرو خواهد شد.»
او افزود که یافته های این گزارش با «خوشبینی افراطی و فراگیر» دولت آمریکا در مورد بازسازی و ثبات در افغانستان که با هزینههای مالی سنگین به اجرا گذاشته شد، در تناقض است.
گزارش دفتر بازرسی ویژه دولت آمریکا در بازسازی افغانستان میافزاید که گزارشهای مربوط به سه ماهه اخیر بسیار ناامید کنندهاند.
این گزارش می افزاید:«به نظر میرسد که ارتش افغانستان در واکنش به تشدید حملات طالبان در ماههای اخیر غافلگیر شده و آمادگی نداشت و اکنون در موضع دفاعی و حالت عقبنشینی قرار دارد.»
«یکی از نگرانکنندهترین موارد، سرعت تصرف نواحی شمالی افغانستان توسط طالبان است که در گذشته، پایگاه اصلی مبارزه با اين گروه بودند.»
با استفاده از خبرگزاری فرانسه؛ ش.ر