وحیدالله هاشمی، از اعضای ارشد گروه طالبان که اکنون بیشتر مناطق افغانستان را در تصرف خود دارند، روز پنجشنبه، ۲۸ مرداد، در مورد ساختار سیاسی این کشور در آینده به خبرگزاری رویترز گفت که «افغانستان دموکراسی نخواهد بود، تنها شرع اسلام و بس.»
این سخنان وحیدالله هاشمی در حالی بیان میشود که سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه، در روزهای اخیر گفت که مقامات طالبان به مسکو گفتهاند که آماده گفتوگو درباره تشکیل دولتی هستند که در آن نه تنها طالبان، بلکه دیگر نمایندگان افغان نیز مشارکت داشته باشند.
منتفی دانستن برقراری دموکراسی از سوی آقای هاشمی در حالی اعلام میشود که سایر رهبران سابق افغانستان از جمله حامد کرزی، رئیس جمهور پیشین این کشور، برای تشکیل دولت جدید، با طالبان در حال مذاکره هستند.
وحیدالله هاشمی به رویترز گفته است که دولت طالبان ممکن است به شکل یک شورای حکومتی با فرماندهی کل هیبتالله آخوندزاده باشد.
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی طالبان، روز سهشنبه ۲۶ مرداد در اولین نشست خبری این گروه پس از تصرف کابل گفت که گروه او با زنان و همچنین خبرنگاران «در چارچوب شریعت اسلامی» رفتار خواهد کرد. وی توضیحی در مورد جزئیات تفسیرهای این گروه از شرع اسلام نداد.
طالبان نوع حکومتی خود را «امارت اسلامی» مینامند و در مناطق زیر تصرف خود، پرچم رسمی افغانستان را پایین کشیده و پرچم خود را که زمینه سفیدی دارد و بر رویش عبارت «لا اله الا الله، محمد رسولالله» نوشته شده جایگزین کردهاند.
پایین کشیدن پرچم رسمی افغانستان روز سهشنبه اعتراض شدید مردم در شهرهای جلالآباد، خوست و ولایت کُنَر را درپی داشت که نیروهای طالبان با کشتن چندین نفر و زخمی کردن دهها تن دیگر اقدام به سرکوب آن کردند.
امروز پنجشنبه، ۲۸ مرداد، برابر است با یک صد و دومین سالگرد استقلال سیاسی افغانستان.
چند تن از ساکنان شهر جلالآباد روز چهارشنبه به رادیو آزادی، بخش افغان رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، گفتند: «ما امروز میخواستیم که بیرق ملی افغانستان را در بعضی از نقاط شهر برافرازیم، اما زمانی که به جاده پشتونستان رسیدیم، طالبان با ما برخورد جدی کردند. طالبان ما را لت و کوب کردند و بیرق را زیر پا کردند.»
بیشتر در این باره: اشرف غنی: طالبان در ارگ، اتاق به اتاق میگشتند تا من را پیدا کننددر همین حال، امرالله صالح، معاون اول رئیس جمهوری فراری افغانستان روز سهشنبه ۲۶ مرداد اعلام کرد٬ بر اساس قانون اساسی و در غیاب محمد اشرف غنی، او سرپرست مشروع و قانونی ریاست جمهوری افغانستان است.
بنا بر برخی گزارشها، امرالله صالح با افراد بانفوذی در دره پنجشیر در شمال افغانستان که هنوز به کنترل طالبان درنیامده نیز در تماس بوده است.
دره پنجشیر منطقه بزرگ تاجیکنشین و صعبالعبوری در شمال شرقی کابل است که مرکز مخالفت با طالبان بهشمار میآید و گروه طالبان هنوز موفق به تصرف آن نشدهاند.
عماد مسعود، رهبر پنجشیری جبهه مقاومت ملی افغانستان روز چهارشنبه در مقالهای برای واشنگتنپست خواستار حمایت غرب از مبارزه با طالبان شد.
عماد مسعود، پسر احمد شاه مسعود، از رهبران مجاهدین افغان در جنگ با روسها نوشت: «من امروز از دره پنجشیر مینویسم، آماده پیگیری راه پدرم با جنگجویان مجاهد هستم که آمادهاند تا بار دیگر با طالبان بجنگند.»
حکومت گروه طالبان که ۲۰ سال پیش از سوی «ائتلاف شمال» با پشتیبانی نظامیان غربی سقوط کرده بود در روزهای اخیر و با خروج ارتش آمریکا از این کشور، بهسرعت موفق به تصرف مناطق اصلی این کشور شد.
شیوه حکومتی این گروه باعث شده است که همراه با پیشروی طالبان، شمار فراوانی از مردم افغانستان ابتدا به کابل گریخته و سپس برای فرار از کشور به فرودگاه کابل هجوم بیاورند.
شاهدان عینی به رویترز گفتند که طالبان دستکم سه نفر از مردم را در فرودگاه کابل کشته است. طالبان روز پنجشنبه به جمعیتی که در خارج از فرودگاه کابل منتظر ماندهاند گفته است که «به خانههای خود برگردند.»