مجلس شورای اسلامی از افزایش ۲۰ درصدی عوارض خروج از کشور و معافیتهایی برای نیروهای بسیج خبر داد.
مجلس در بررسی لایحه بودجه سال آینده ایران نیز معافیتهای کلان مالیاتی برای گروههای مدافع حکومت و افزایش چشمگیر بودجه برای نهادهای تبلیغی و مذهبی خود تعیین کرده است.
رحیم زارع سخنگوی کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ در مجلس گفته: «کلیه ردههای بسیج مستضعفین [پایگاهها و حوزههای بسیج] پاسگاهها، کلانتریها و موزههای دفاع مقدس از پرداخت حق انشعاب برق، گاز، آب و فاضلاب معاف میشوند.»
کمیسیون تلفیق لایحه بودجه سال ۱۴۰۲ خورشیدی روز سهشنبه ۱۸ آبان تصمیم گرفت عوارضی که شهروندان برای هر سفر خارجی میپردازند، به نسبت سال جاری، ۲۰ درصد افزایش یابد.
سفرهای دوم، سوم و بیشتر شهروندان عوارض بیشتری خواهد داشت.
در سال جاری عوارض سفر اول ۴۰۰ هزار، سفر دوم ۶۰۰ هزار و سفر سوم از هر نوع مرز زمینی، هوایی و دریایی ۸۰۰ هزار تومان بود.
به گزارش رسانههای جمهوری اسلامی، ۳۰ درصد از منابع درآمدی عوارض خروج از کشور در سال آتی، قرار است «صرف احداث زیرساختهای گردشگری، فعالیتهای فرهنگی، آموزشی و حمایت از فعالیت بخشهای خصوصی برای معرفی کشور به دنیا» اختصاص یابد.
اما معلوم نیست که ادعاهای مشابه پیشین در خصوص نحوه صرف پولهای کلانی که حکومت از عوارض سفر خارجی شهروندان گرفته عملی شده باشد.
مبلغ عوارض سفر که از سال ۱۳۹۸ اجرایی شده، برای زائرین عتبات عالیات در عراق و حج عمره و تمتع در عربستان کمتر از عوارض سایر مسافرین است.
عوارض خروج برای زائران، ۵۰ درصد تخفیف داشته و از کودکان زیر هفت سال اخذ نمیشود.
در سالهای گذشته، افزایش قابل توجه عوارض خروج از کشور به صورت سالانه همواره با انتقادهای گستردهای همراه بوده که از آن جمله میتوان به افزایش سهبرابری نرخ «عوارض خروج از کشور» در لایحه بودجه سال ۹۷ در دولت حسن روحانی اشاره کرد که با وجود واکنشهای گسترده، اجرایی شد.
در همین حال برخی فعالان صنعت هواپیمایی کشور اعلام کردهاند که افزایش عوارض خروج از کشور کارایی مثبتی در این صنعت نداشته است.
ابراهیم پورفرج، رئیس جامعه تورگردانان ایران نیز پیشتر ضمن انتقاد از افزایش چند برابری عوارض خروج از کشور از اینگونه اقدامات دولتها با عنوان «جریمه» و «تنبیه» کسانی نام برده بود که قصد سفر به خارج را دارند.
افزایش عوارض سفر به برون مرز در حالی است که هزینه بلیت و اقامت خارجی نیز به دلیل سقوط چشمگیر ارزش پول ایران در برابر ارزهای معتبر، به شدت گرانتر شده است.
از آغاز اعتراضات ایران در ۵ ماه اخیر، بهای دلار که ملاک پرداخت هزینههای سفرهای خارجی است، از ۲۵ هزار تومان به نزدیک ۴۵ هزار تومان رسیده است.
در حالی که حقوق متوسط هفت تا هشت میلیون تومان است، در حال حاضر بهای بلیت تهران- استانبول حدود همین میزان است. بلیت در این مسیر با هواپیماهای ترک بیش از ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان است.