مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، در جریان کنفرانس خبری در ۲۵ فروردین، ابراز امیدواری کرده است که بودجه این نهاد همچنان تامین شود. دونالد ترامپ ضمن انتقاد از عملکرد این سازمان گفته در حال بررسی کمکهای آمریکا است.
در جریان کنفرانس خبری معمول سازمان جهانی بهداشت یکی از خبرنگاران در مورد احتمال خروج آمریکا از جمع تامینکنندگان بودجه سازمان پرسید.
برآوردهای فعلی نشان میدهد ایالات متحده تامینکننده اصلی بودجه این نهاد وابسته به ملل متحد است، هرچند در ماه فوریه دولت دونالد ترامپ خواستار کاهش این بودجه از ۱۲۲ میلیون دلار به حدود ۵۸ میلیون دلار شده بود.
چین در رتبه بعدیست با ۲۸ میلیون دلار و ژاپن با اهدای ۲۰ میلیون دلار سومین کشور اصلی حامی این سازمان است.
دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا روز ۱۹ فروردین، با انتقاد از آنچه رویکرد «اشتباه» سازمان بهداشت جهانی در مقابله با بحران ناشی از شیوع ویروس کرونا نامیده، گفت تعلیق کمک مالی به این نهاد تحت بررسی قرار میگیرد.
بیشتر در این باره: ترامپ: تعلیق بودجه سازمان بهداشت جهانی را بررسی میکنیمتدروس آدانوم گبریسوس روز دوشنبه، تاکید کرده است که ایالاتمتحده مهمترین تامینکننده بودجه سازمان تحت مدیریت او است.
او افزوده پیش از این چند بار با دونالد ترامپ دیدار، و دو هفته پیش نیز تلفنی با رئیسجمهوری ایالات متحده صحبت کرده است: «آنچه میدانم حمایتهای موجود است. امیدوارم که تامین بودجه سازمان جهانی بهداشت ادامه یابد.»
مدیرکل این سازمان وابسته به ملل متحد همچنین افزوده است که «روابط ما خیلی خوب است و امیدوارم تداوم پیدا کند».
انتقادهای رئیسجمهوری آمریکا از عملکرد سازمان جهانی بهداشت بازتابهای مختلفی پیدا کردهاست. از یک سو دبیرکل سازمان ملل با دفاع از نقش آن در روند مقابله با ویروس کرونا، خواستار اتحاد و حمایت بینالمللی از اقداماتش شدهاست. در دیگر سو برای نمونه مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، گفته این سازمان موفق نشده «به آنچه قصد انجام آن را داشت، برسد».
برآوردهای نشریه فوربس و «استاتیستا» حاکیست سازمان جهانی بهداشت در اول سال جاری میلادی خواستار بودجهای در حدود ۲۴۶ میلیون دلار شده که تا آخر ماه مارس ۷۹ میلیون دلار آن توسط اعضا تامین شدهاست.
علاوه بر آمریکا، چین و ژاپن، آلمان، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا و برزیل دیگر اهداکنندگان اصلی کمکهای مالی به این سازمان هستند.