وزارت خارجه جمهوری اسلامی تحریمهای اخیر اتحادیه اروپا و بریتانیا و همچنین درخواست سه قدرت اروپایی از سازمان ملل در ارتباط با بهکارگیری پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین را «به شدت» محکوم کرد.
ناصر کنعانی سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی روز شنبه ۳۰ مهر، بار دیگر گزارشهای اوکراین و کشورهای غربی درباره انتقال پهپادهای ایران به روسیه برای استفاده در تهاجم مسکو علیه اوکراین را «ادعاهای بیاساس» خواند و رد کرد.
در حالی که در ماههای اخیر جمهوری اسلامی روابط خود با روسیه را تقویت کرده، او مدعی شد: «ما از صلح و پایان فوری جنگ در اوکراین از طریق یک فرآیند سیاسی حمایت میکنیم».
بیشتر در این باره: در خواست سه قدرت اروپایی از سازمان ملل برای تحقیق درباره پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراینفرانسه، آلمان و بریتانیا روز جمعه ۲۹ مهر از سازمان ملل خواستند در مورد اتهام استفاده روسیه از پهپادهای ایرانی برای حمله به شهرها و زیر ساختهای اوکراین که میتواند نقض قطعنامه شورای امنیت باشد تحقیق کند.
سفرای این سه کشور در سازمان ملل در نامه مشترکی از درخواست روز دوشنبه دولت اوکراین برای تحقیق در این مورد حمایت کرده و استدلال میکنند که فروش پهپادهای ایرانی به روسیه نقض قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است.
قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت که در سال ۲۰۱۵ به تصویب رسید توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی را که در همان سال امضا شد، تایید کرد و پشتوانه قانونی برجام تلقی میشود.
پیشتر معاون سخنگوی وزارت خارجه آمریکا نیز ارسال پهپادهای ایرانی به روسیه را ناقض این قطعنامه دانسته است.
اما کنعانی مدعی شد که این ارزیابی کشورهای غربی «تفسیر گمراهکننده» از قطعنامه ۲۲۳۱ است و «موضوعات حول درگیری جاری در اوکراین، با قطعنامه ۲۲۳۱ در موضوع و محتوا کاملاً بیارتباط است».
اتحادیه اروپا روز پنجشنبه ۲۸ مهر در روندی که فقط سه روز به طول کشید، تحریمهایی را در ارتباط با ارسال پهپادهای ایران به روسیه برای بکارگیری از آنها در جنگ اوکراین وضع کرد.
بر اساس این تصمیم اتحادیه اروپا، صنایع هوایی شاهد متعلق به سپاه پاسداران و سازنده پهپادهای شاهد، محمد حسین باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، حجتالله قریشی مسئول تامین و تحقیقات وزارت دفاع و سعید آقاجانی فرمانده واحد پهپادی سپاه پاسداران به فهرست سیاه ۲۷ عضو این اتحادیه اضافه شدهاند.
بیشتر در این باره: بلینکن میگوید ایران ممکن است پهپادهای بیشتری برای روسیه بفرستدهمزمان با اتحادیه اروپا، دولت بریتانیا نیز تحریمهایی را علیه این چهار فرد حقیقی و حقوقی جمهوری اسلامی اعمال کرد.
این تحریمها شامل مسدود شدن داراییهای احتمالی این افراد در بریتانیا و اتحادیه اروپا و همچنین ممنوعیت سفر به بریتانیا و کشورهای عضو اتحادیه اروپاست.
جیمز کلورلی وزیر خارجه بریتانیا با بیان این که «حمایت ایران از جنگ وحشیانه و غیرقانونی پوتین علیه ایران تأسفانگیز است»، تأکید کرد: «این شواهد روشنی از نقش بیثباتکننده ایران در امنیت جهانی است».
سخنگوی کرملین اخیراً در پاسخ به سؤالی در این باره، مدعی بیاطلاعی از بهکارگیری پهپادهای ایرانی در جنگ اوکراین از سوی ارتش روسیه شد، اما علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی در آخرین سخنرانی خود به فروش پهپادهای ایرانی اشاره کرد.
او با دفاع از برنامه موشکی و پهپادی جمهوری اسلامی، در اظهاراتی که به نظر میرسید خطاب به غرب است، گفت چند سال پیش وقتی عکسهای «تجهیزات پیشرفته موشکی و پهپادی» جمهوری اسلامی منتشر میشد، «میگفتند که اینها فتوشاپ است» اما «حالا میگویند که پهپادهای ایرانی خیلی خطرناک است، چرا به فلان کس میفروشید، به فلان کس میدهید».
با این حال، ولودیمیر زلنسکی رئیسجمهور اوکراین اعلام کرد خرید تسلیحات نظامی از ایران، نشاندهنده «ورشکستی سیاسی و نظامی روسیه» است.