واکنش پارلمان اروپا به اعدام جمشید شارمهد: «اقدامات هدفمند و جدی» بررسی می‌شود

جمشید شارمهد مرداد ۱۳۹۹ در جریان سفری به امارات توسط نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی در دوبی ربوده و به ایران منتقل شد

پارلمان اتحادیهٔ اروپا می‌گوید در حال بررسی «اقدامات هدفمند و جدی» علیه جمهوری اسلامی در پی اعدام جمشید شارمهد، شهروند ایرانی-آلمانی، است.

این پارلمان شامگاه سه‌شنبه هشتم آبان با «ناگوار» توصیف کردن اعدام آقای شارمهد با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: «اعدام یک شهروند اروپایی به‌شدت به روابط ایران و اتحادیه اروپا آسیب می‌زند.»

پارلمان اتحادیه اروپا با محکوم کردن اعدام این زندانی سیاسی «به شدیدترین شکل ممکن» نوشت: «اتحادیه اروپا بر درخواست خود از ایران برای پایان دادن به رویهٔ ناخوشایند بازداشت اتباع خارجی و دوتابعیتی‌ به منظور دست‌یابی به اهداف سیاسی تأکید می‌کند.»

در ادامهٔ این بیانیه آمده است اقدامات جمهوری اسلامی در محدود‌ کردن دسترسی شهروندان اروپایی بازداشت‌شده به خدمات کنسولی و «همچنین عدم ارائهٔ حمایت کنسولی و محاکمه عادلانه، غیر قابل قبول و در تناقض مستقیم با قوانین بین‌المللی است».

بیشتر در این باره: اعدام شارمهد؛ آلمان سفیر خود را از تهران فراخواند و کاردار ایران را احضار کرد

قوه قضائیه جمهوری اسلامی دوشنبه هفت آبان از اعدام جمشید شارمهد که در دبی ربوده و به ایران منتقل شده بود، خبر داد. این اقدام با محکومیت شدید آلمان و ایالات متحده روبه‌رو شد.

وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در سال ۱۳۹۹، آقای شارمهد را به طراحی همین انفجار متهم کرده بود. در انفجار ۲۴ فروردین سال ۸۷ در این حسینیه، ۱۴ تن کشته شدند.

خانوادهٔ آقای شارمهد این اتهام را «مضحک» دانسته‌ و آن را رد کرده‌‌‌ بودند.

آلمان دیروز در واکنش به اعدام این شهروند ایرانی-آلمانی سفیر خود را از تهران فراخواند و کاردار جمهوری اسلامی ایران در برلین را به وزارت خارجه احضار کرد.

وزارت خارجه آلمان در پستی در شبکه ایکس نوشت که «ما شدیدترین اعتراض‌های خود را به اقدامات رژیم ایران اعلام کردیم و این حق را برای خود محفوظ می‌دانیم که اقدام بیشتری انجام دهیم».

بیشتر در این باره: تقاضای دختر جمشید شارمهد از آمریکا و آلمان برای نجات پدرش از اعدام در ایران

این در حالی است که عباس عراقچی، وزیرخارجه جمهوری اسلامی، در شبکه اجتماعی ایکس، دربارهٔ اعدام جمشید شارمهد با بیان اینکه داشتن «گذرنامه» آلمانی برای کسی مصونیت نمی‌آورد، آقای شارمهد را متهم به کشتن ۱۴ نفر و زخمی شدن ۲۰۰ نفر در جریان حمله «تروریستی» به یک حسینیه کرد.

رسانه‌های رسمی و نهادهای امنیتی جمهوری اسلامی، این شهروند دوتابعیتی را به عنوان رئیس «گروه تندر»، رسانهٔ منتسب به انجمن پادشاهی ایران در آمریکا، معرفی می‌کردند.

جمهوری اسلامی سابقه طولانی در بازداشت و زندانی کردن شهروندان دو تابعیتی و مخالفان مقیم خارج از ایران دارد.

با این حال چند سال اخیر دست‌کم در دو مورد که شامل روح‌الله زم و حبیب اسیود می‌شود، علاوه بر ربایش آن‌ها از عراق و ترکیه، این دو نفر را اعدام کرد.

با استفاده از بیانیهٔ پارلمان اروپا و گزارش‌های رادیو فردا؛ پ.م/پ.پ