روزنامه نیویورک تایمز روز چهارشنبه ششم دی با هدف جلوگیری از آنچه که نقض قانون مالکیت معنوی توصیف کرد از شرکتهای «اوپنایآی» و «مایکروسافت» به دلیل استفاده از مقالات این روزنامه برای آموزش عامل نرم افزاری هوش مصنوعی یا «بات مکالمه» شکایت کرد.
شکایت نیویورک تایمز جدیدترین مورد از شکایات رو به افزایش نويسنگان و ناشران است که تلاش می کنند استفاده شرکت «اوپنایآی» از محصولات نوشتاری خود را که مشمول قانون مالکیت معنوی می شود متوقف کنند.
این روزنامه می گوید فقط نقض حقوق معنوی مطالب نیویورک تایمز ممکن است میلیاردها دلار ارزش داشته باشد.
نیویورک تایمز در شکایت خود که به دادگاه فدرال شعبه منهتن در نیویورک ارائه شد گفت٬ شرکتهای «اوپنایآی» و «مایکروسافت» به روش غیرقانونی و با استفاده از مضامین نوشتاری این روزنامه در حال توسعه ابزارهای هوش مصنوعی هستند که با این روزنامه رقابت می کند و ادامه فعالیت آن را به خطر انداخته است.
«مایکروسافت» و «اوپنایآی» تاکنون در این مورد اظهارنظر نکردهاند.
شرکتهای رسانهای، به خصوص مطبوعات، در سالهای اخیر تحت فشار شدید مهاجرت مخاطبان به سوی پلتفرمهای آنلاین بودهاند ولی به نظر میرسد که تهدید فناوری هوش مصنوعی جدیتر از وضعیت سالهای اخیر باشد.
طراحان و سازندگان ابزارهای هوش مصنوعی برای آموزش «بات مکالمه» (نرمافزاری که مضامین نوشتاری شبیه محصول انسان تولید می کند) از تمامی متون موجود در شبکه جهانی اینترنت از جمله مقالات و گزارشهای رسانهای و روزنامهها استفاده میکنند.
مایکروسافت مهمترین حامی فنی و سخت افزاری شرکت «اوپنایآی» است و به این شرکت اجازه میدهد برای جمع آوری دادهها از ابررایانههای مایکروسافت استفاده کند.
شرکت فناوری دیجیتال «ردمون» نیز که از سال ۲۰۱۹ تاکنون میلیاردها دلار در «اوپنایآی» سرمایه گذاری کرده یکی از حامیان مهم این شرکت است.
تعداد شکایات از شرکت ««اوپنایآی» به دلیل نقض قانون مالکیت معنوی افزایش یافته است.
بسیاری از نویسندگان به دلیل کپی برداری بدون اجازه از متن کتابهای خود برای خوراندن آن به ابزارهای هوش مصنوعی از این شرکت شکایت کردهاند.
در ژوئن ۲۰۲۳ بیش از چهار هزار نویسنده از کشورهای مختلف در یک نامه مشترک و سرگشاده خطاب به روسای شرکتهای تولیدکننده هوش مصنوعی از جمله «اوپنایآی»»، گوگل، مایکروسافت و متا آنها را به سوءاستفاده غیرقانونی از آثار خود متهم کردند.
روزنامه نیویورک تایمز در شکایت خود رقم دقیقی برای غرامت مالی ذکر نکرده است ولی خاطر نشان می کند که هدف این شکایت «وادار کردن آنها به پاسخگویی در قبال میلیاردها دلار زیانی است که از طریق نسخه برداری غیرقانونی از مضامین نوشتاری با ارزش و منحصر به فرد به این روزنامه وارد شده است.»
این روزنامه درعین حال خواستار نابودی «چتجیپیتی» و مدلها یا سامانههای بزرگی است که در تولید این محصول شرکت «اوپن ای آی» به کاربرده می شوند.
در بخش دیگری از این شکایت گفته میشود که «مایکروسافت» و «اوپنایآی» قصد دارند به طور مجانی از سرمایه گذاری طولانی و عظیم نیویورک تایمز در عرصه روزنامه نگاری و خبرنگاری برای محصولاتی استفاده کنند «که برای تولید آنها نه اجازه میگیرند و نه هزینهای میپردازند.»
روزنامه نیویورک تایمز تاکید میکند که هیچگاه برای استفاده از مضامین نوشتاری خود با این دو شرکت توافق نکرده است.
به نظر میرسد که این شکایت به مراجع قضایی فدرال نتیجه به شکست انجامیدن مذاکرات بین نیویورک تایمز با شرکتهای «مایکروسافت» و «اوپنایآی» است.