انجمن قلم آمریکا میگوید ادامه حبس نرگس محمدی، فعال شناختهشده حقوق بشر «یادآور گستردگی آزار و اذیت بیرحمانه است که امروزه مخالفان سیاسی و فعالان حقوق بشر در ایران و سراسر جهان با آن روبرو هستند».
این انجمن روز چهارشنبه هشتم آذر در نامه سرگشادهای که به امضای بیش از ۳۰۰ نهاد مدنی، نویسنده، روزنامهنگار و فعال حقوق بشر از سراسر جهان رسیده است، از مقامات جمهوری اسلامی خواسته که برنده جایزه نوبل صلح امسال را فوری آزاد و دسترسی او به مراقبتهای پزشکی مناسب را فراهم کنند.
سلمان رشدی، اورهان پاموک، مارگارت اتوود، خالد حسینی، جاناتان فرانزر، شیرین عبادی، مژگان شجریان، عباس میلانی، بهروز بوچانی، نازنین بنیادی، نیلوفر بیضایی، رویا حکاکیان، تورج اتابکی، اما تامپسون، بازیگر و فیلمنامهنویس آمریکایی، آبراهام ورگیز، نویسنده هندی-آمریکایی و آلیس شوارتسر، روزنامهنگار آلمانی از امضاکنندگان این نامه سرگشاده هستند.
در این نامه با اشاره به وضعیت نگرانکننده سلامتی خانم محمدی آمده است که اعطای جایزه نوبل صلح به این زندانی سیاسی «تنها یک تمجید شخصی نیست و نشاندهنده اعتراف جهانی به نیاز به تغییر و اجرای عدالت در ایران است».
روز ۲۴ آبان خبری مبنی بر مخالفت دادستان با اعزام خانم محمدی به بیمارستان بهدلیل ادامه خودداری او از پوشیدن حجاب اجباری منتشر شده بود که اعتصاب غذای او و اعتراض شماری از همبندیان او را به دنبال داشت.
بیشتر در این باره: نرگس محمدی «برای سومینبار بدون روسری و با کت و دامن» به بیمارستان رفتپس از آن که قوه قضائیه تحت فشار سازمانهای بینالمللی مجبور به اعزام او به مرکز درمانی شد، نرگس محمدی روز ۱۸ آبان خبر داد که در نهایت طبق خواسته خود «بدون روسری و با کت و دامن» به بیمارستان اعزام شده و اکنون به اعتصاب غذای خود پایان داده است.
انجمن قلم آمریکا در ادامه نامه سرگشاده خود با تأکید بر اولویت حقوق بشر بر ملاحظات سیاسی نوشت که حقوق بشر در ایران باید از سوی قدرتهای جهانی به عنوان «بخشی جداییناپذیر» از مذاکره با جمهوری اسلامی در نظر گرفته شود.
در این نامه با اشاره به تلاش «خستگیناپذیر» نرگس محمدی در دفاع از حقوق زنان در ایران آمده که این فعال حقوق بشر برای بیش از یک دهه از مصائبی چون «بازداشت»، «اتهامات دروغین»، «بیتوجهی پزشکی و رفتارهای توهینآمیز در زندان» رنج برده است.
بیشتر در این باره: فرزندان نرگس محمدی جایزه صلح نوبل را به نمایندگی از مادرشان دریافت میکنندامضاکنندگان این نامه همچنین با اشاره به اینکه خانم محمدی از تماس با همسر و فرزندانش محروم شده، از مقامات جمهوری اسلامی خواستند که «دیدار مجدد او با خانوادهاش را که هشت سال است آنها را ندیده، میسر کنند».
بنیاد نوبل روز ششم آذر اعلام کرد که فرزندان نرگس محمدی، برنده جایزه نوبل صلح امسال، در مراسمی که در ماه دسامبر در اسلو برگزار میشود، به جای مادرشان حضور خواهند داشت.
بر اساس این خبر، کیانا و علی رحمانی از طرف مادرشان که اکنون در زندان اوین به سر میبرد، این جایزه را دریافت خواهند کرد.
نرگس محمدی در یک دهه اخیر بارها بازداشت شده است. مرداد امسال اعلام شد که او بهدلیل انتشار بیانیه از داخل زندان به یک سال حبس تعزیری دیگر محکوم شده و مجموع دوره زندان او به ده سال و ۹ ماه همراه با ۱۵۴ ضربه شلاق افزایش یافته است.
خانم محمدی که روز ۱۴ مهر به عنوان برنده جایزه صلح نوبل ۲۰۲۳ معرفی شد و از معروفترین حامیان اعتراضات «زن، زندگی، آزادی» در جهان است، بارها مخالفتش را با حجاب اجباری اعلام کرده است.