استقبال محتاطانه دولت یمن از توافق ایران با عربستان

سران دولت یمن، مستقر در بندر عدن. این دولت از سوی سازمان ملل به عنوان دولت قانونی یمن به‌رسمیت شناخته می‌شود

دولت یمن که سازمان ملل متحد آن را به عنوان دولت قانونی این کشور به رسمیت شناخته، از توافق به‌دست آمده میان جمهوری اسلامی و عربستان با میانجی‌گری چین، استقبال کرد، اما اعلام کرد که هنوز «با احتیاط» با رژیم ایران برخورد خواهد کرد.

وزارت خارجه دولت یمن روز یک‌شنبه، ۲۱ اسفند با صدور بیانیه‌ای در شهر عدن، با تأکید بر لزوم خودداری از مداخله در امور داخلی سایر کشورها، نوشت «از هر رویکرد جدی و صادقانه که نیت خیرخواهی داشته باشد، برای دستیابی به امنیت و ثبات منطقه، حمایت می‌کند».

این بیانیه در همین حال افزود تا زمانی که رژیم ایران در رفتار و سیاست‌های «مخرب» خود در یمن و منطقه «تغییر اساسی» ندهد، دولت یمن کماکان نسبت به تهران محتاط خواهد بود.

به گزارش الشرق‌الاوسط، هم‌زمان، هیثم شجاع‌الدین، سفیر دولت یمن در سخنرانی در نشست شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در وین، با اشاره به محموله‌های اخیر تسلیحات قاچاق ایران برای شبه‌نظامیان حوثی، آن را نقض قطعنامه‌های شورای امنیت نامید.

برخی تحلیلگران با استقبال محتاطانه از توافق تهران و ریاض برای ازسرگیری رابطه، معتقدند که این «گام مهم» هنوز به این مفهوم نیست که نزاع یمن به سرعت پایان یابد.

احمد نگی، کارشناس امور یمن در گروه بین‌المللی بحران، مستقر در آمریکا، به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت هنوز مشخص نیست که تهران و ریاض چگونه با پیچیدگی‌های یمن در میدان، مقابله کنند.

نمایندگان مجلس شورای اسلامی روز شنبه ابراز امیدواری کردند که توافق ایران و عربستان، بحران یمن را نیز فیصله دهد.
نمایندگی دائم ایران در سازمان ملل نیز اعلام کرد که این توافق، آتش‌بس در یمن را سرعت می‌بخشد.

در این میان، مذاکرات میان طرف‌های متخاصم در جنگ یمن با هدف تبادل اسیران جنگی، روز ۲۱ اسفند با میزبانی سازمان ملل متحد در مقر اروپایی این سازمان در ژنو ادامه یافت.

بیشتر در این باره: استقبال آمریکا و سازمان ملل از تجدید رابطه تهران و ریاض با نگاه به یمن

این مذاکرات از یک روز پس از بیانیه مشترک سه‌جانبه ایران، عربستان و چین برای از سرگیری مناسبات کامل میان تهران و ریاض با میانجی‌گری رئیس‌جمهور چین، آغاز شد و ارزیابی شده که تا دوم فروردین ادامه یابد.

هیئت‌هایی از سوی شبه‌نظامیان حوثی و نمایندگان دولت قانونی یمن، با مشارکت کمیته بین‌المللی صلیب سرخ و هانس گروندبرگ، نماینده ویژه سازمان ملل در امور یمن، در این مذاکرات سهیم هستند.

آقای گروندبرگ با ابراز امیدواری نسبت به جدیت طرف‌ها برای آزاد کردن شمار هرچه بیشتر از اسیران جنگی گفت هزاران خانواده مدت طولانی برای بازگشت عزیزان خود انتظار کشیده‌اند.

طرف‌های درگیر در سال چهارم از جنگ، توافقی را که با میانجی‌گری سازمان ملل بدست آمده بود، پذیرفتند که بر اساس آن قرار بود همه اسیران جنگی «بدون قید و شرط» آزاد شوند. اما دو سال بعد از آن، آخرین دور از تبادل اسیران پاییز سال ۱۳۹۹ با مبادله حدود هزار زندانی، انجام شد. شمار واقعی اسیران جنگی دو طرف معلوم نیست.

شعله‌های بحران قدرت یمن در سال ۱۳۹۴ به جنگ کشیده شد. ائتلافی به رهبری عربستان سعودی در دفاع از دولتمردانی که دولت صنعا را در دست داشتند، وارد کارزار شد اما درپی قطع رابطه عربستان با ایران در آن سال و باز شدن پای جمهوری اسلامی به این نزاع از راه حمایت از شبه‌نظامیان حوثی، جنگ عملاً به نبرد نیابتی میان عربستان و ایران تبدیل شد.

حوثی‌ها در این جنگ که یکی از بدترین فجایع انسانی جهان نام گرفت، بر صنعا و بخش‌های راهبردی کشور مسلط شده‌اند.

عملیات میدانی جنگ یمن در یک سال گذشته در نتیجه آتش‌بس، تا حد زیادی فروکش کرده است.