با ادامه درگیریهای نظامی در نقاط مختلف سودان روز پنجشنبه ۳۱ فروردین هزاران نفر از مردم برای فرار از جنگ در منطقه دارفور در غرب سودان به کشور همسایه چاد گریختند و هزاران نفر از ساکنان خارطوم نیز پایتخت را ترک کردند.
گزارشها حاکی است که در جریان نبرد بین نیروهای وفادار به دو ژنرال رقیب که از اوایل هفته گذشته آغاز شد بیش از ۳۳۰ نفر کشته شده اند. سازمان ملل اعلام کرده که این کشور فقیر که برای تامین غذای مردم محتاج کمکهای بشردوستانه خارجی است در آستانه یک فاجعه قرار دارد.
شدیدترین نبردها بین ارتش و نیروهای واکنش سریع سودان در خارطوم و اطراف پایتخت و همینطور منطقه دارفور در غرب سودان جریان دارد که سالها صحنه یک جنگ خونین و بیرحمانه بوده است.
به گفته نهادهای سازمان ملل جمعیتی بین ۱۰ تا ۲۰ هزار نفر از منطقه دارفور به نواحی مرزی چاد گریختهاند. شاهدان عینی گفتند که شهر العبید در شرق دارفور یکی از کانونهای اصلی نبرد در این منطقه است و خانهها و اموال ساکنان شهر غارت میشود.
گزارشها از خارطوم و شهرهای اطراف آن حاکی است که در پی تشدید نبرد در این منطقه مردم در حال خروج از این شهرها هستند.
حتی قبل از شروع جنگ حدود یک چهارم از جمعیت سودان با خطر قحطی و گرسنگی روبرو بود. برنامه جهانی غذا از روز شنبه و در پی کشته شدن سه تن از کارمندان این نهاد یکی از بزرگترین برنامههای کمک رسانی خود در سودان را متوقف کرد.
سودان که یکی از پهناورترین کشورهای آفریقاست در یک موقعیت استراتژیک بین مصر، عربستان سعودی، اتیوپی و منطقه ناآرام ساحل واقع شده و بیثباتی در این کشور می تواند باعث گسترش آشوب و ناامنی در کل منطقه شود.
دولت چاد اعلام کرد که یک واحد ۳۲۰ نفره از سربازان ارتش سودان را روز دوشنبه هنگام نزدیک شدن به مرزهای این کشور متوقف و خلع سلاح کرده است. نیروهای واکنش سریع سودان نیز خبر داد که سربازان مصری را که حدود یک هفته پیش در پایگاهی در شمال سودان اسیر کرده بود آزاد کرده است.
یک منیع دیپلماتیک گفت آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل در یک کنفرانس مجازی با نمایندگان اتحادیه اروپا، اتحادیه عرب و جامعه آفریقا در مورد درگیریهای سودان گفتگو کرده است.
ژنرال محمد حمدان دقلو، فرمانده نیروهای واکنش سریع که یکی از طرفهای جنگ در سودان است به شبکه خبری الجزیره گفت آماده است به مناسبت عید فطر که روز جمعه یا شنبه است سه روز آتش بس اعلام کند. او بارها موافقت خود با آتش بسهای کوتاه را اعلام کرده ولی در تمامی موارد آتش بس نقض شده است.
در مقابل ژنرال عبدالفتاح البرهان، فرمانده ارتش که یک طرف دیگر جنگ است به شبکه خبری الجزیره گفت:«به غیر از راه حل نظامی هیچ گزینه دیگری وجود ندارد.»
قدرتهای جهانی نیز که پس از گسترش درگیریهای نظامی به فرودگاه خارطوم و محله سفارتخانههای خارجی برای خارج کردن شهروندان و کارمندان دیپلماتیک خود با مشکل مواجه شده اند خواستار برقراری سریع آتش بس هستند.
به گفته کارشناسان، نیروی واکنش سریع سودان حدود صد هزار پرسنل دارد. در مقابل ارتش سودان واحدهای توپخانه و جنگنده دارد و مسیرهای اصلی منتهی به شهر خارطوم را تحت کنترل دارد.
به گفته شاهدان عینی به نظر میرسد که ارتش تلاش می کند خطوط ارتباطی و تدارکاتی نیروهای واکنش سریع را در اطراف پایتخت قطع کند.
دولت آمریکا اعلام کرده که در حال حاضر تخلیه شهروندان این کشور از خارطوم امن نیست و وزارت دفاع ژاپن برای آمادگی جهت خارج کردن ۶۳ شهروند خود از خارطوم یک هواپیمای نظامی به جیبوتی اعزام کرده است.
ژنرال عبدالفتاح البرهان در مصاحبهای با فاینشنال تایمز رقیب خود را که تا قبل از شروع جنگ معاون او و نايب رييس شورای حکومتی سودان بود به « تلاش برای تصرف قدرت» متهم کرد و افزود که بخش اعظم پرسنل نیروی واکنش سریع از کنترل خارج شده و آنها را مسئول غارت اموال مردم و حمله به کارکنان نهادهای امدادرسان خارجی و دیپلماتها معرفی کرد.
واشنگتن نیز اعلام کرده است که تحقیقات اولیه نشان میدهد این نیرو مسئول حمله به مراکز دیپلماتیک آمریکا بوده است .
در مقابل ژنرال دقلو در مصاحبهای با همین روزنامه نیروهای ارتش را متهم کرد که علاوه بر بیمارستانها و مناطق غیرنظامی به «مراکز دیپلماتیک و مهمانان خارجی» حمله میکنند.