خبرگزاری رویترز بهنقل از سه مقام ایرانی گزارش داده که تهران عقیده دارد حادثه در تاسیسات هستهای نطنز ناشی از حمله سایبری بودهاست. نام این مقامها فاش نشده و آنها مستندات خود در مورد این نتیجهگیری را نیز ارائه نکردهاند.
ساعاتی پیش از این گزارش شورای عالی امنیت ملی ایران گفته بود علت حادثه بهدلیل ملاحظات امنیتی فعلا اعلام نمیشود، هرچند «مشخص شدهاست».
بخشی از تاسیسات هستهای ایران در نطنز بامداد پنجشنبه ۱۲ تیر ماه دچار سانحه شد. مقامهای ایرانی میگویند این سانحه که با آتشسوزی همراه بوده، در یکی سولههای در دست احداث در محوطه باز این تاسیسات رخ دادهاست.
در فقدان توضیحات دیگر گزارشهای مختلفی از احتمال وقوع «خرابکاری» در این سایت منتشر شده که تازهترین گزارش خبرگزاری رویترز نیز بخشی از آنها به شمار میرود.
یکی از مقامهای طرف گفتوگو با رویترز اظهار کرده «حمله سایبری» مذکور یک مرکز مونتاژ سانتریفیوژ را هدف قرار داده و حملات مشابه توسط «دشمنان» پیشتر نیز صورت گرفته است.
ارزیابی اولیه کارشناسان، با تطبیق عکسهای منتشرشده توسط سازمان انرژی اتمی ایران و تصاویر ماهوارهای گوگل، نیز حاکی از وقوع حادثه در مرکز مونتاژ سانتریفیوژ ایران بود.
بیشتر در این باره: گمانهزنیهای تازه درباره «حادثه» نطنز: «احتمالا خرابکاری بوده است»بنا بر گزارشها سایت نطنز پیشتر نیز هدف «حمله سایبری» قرار گرفته بود و گزارشها در مورد آن حملات که با ویروس استاکسنت انجام شد، همچنان توجهات زیادی را به خود جلب میکند؛ بدافزاری که در سال ۱۳۸۹ شناسایی شد و بعدها گفته شد «هدف اصلی آن تولیدکننده سانتریفوژهای نطنز بود».
در گزارش روز جمعه رویترز دو مقام ایرانی گفتهاند اسرائیل ممکن است پشت رخدادهای تازه مربوط به نطنز باشد. رویترز اما تاکید کرده این دو مقام مدرک و سندی در ارتباط با اظهارات خود ارائه نکردهاند.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، گفته که دولتش در این باره واکنش نشان نخواهد داد. رویترز نیز موفق نشده واکنشی از سوی ارتش یا دفتر نخستوزیری اسرائیل بگیرد.
با وجود اظهارات مقامهای ایرانی به رویترز در مورد «حمله سایبری»، گزارشهای دیگری نیز منتشر شده است. از جمله روزنامه نیویورکتایمز در ۱۲ تیر ماه در گزارشی به نقل از یک منبع اطلاعاتی نوشته بود «خرابکاری» در نطنز بر اثر کار گذاشتن یک «وسیله انفجاری» بوده و بخشهای مختلف این تاسیسات که روی زمین قرار دارند را خراب کرده است.
ایدی کوهن، یک تحلیلگر اسرائيلی، نیز در توئیتی نوشته بود حادثه ناشی از «بمباران» بود که توسط اسرائیل انجام شده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرده از «حادثه» گزارششده مطلع است. این نهاد همچنین در روز جمعه در بیانیهای اعلام کرد بازرسانش به هنگام وقوع رخداد در محل حضور نداشتند و محل حادثه حاوی مواد هستهای نیست.