مقام گردشگری: برای ایرانیان، هزینه سفر به ترکیه کمتر از گردشگری در ایران است

محمدثابت اقلیدی، سرپرست برنامه‌ریزی و حمایت از توسعه گردشگری ایران، با اشاره به ۲.۵ میلیون نفری که سال گذشته از ایران به ترکیه سفر کردند، از جمله علت‌های این موضوع را کمتر بودن هزینه سفر به ترکیه و همچنین ارائه خدمات مطلوب به گردشگران در آن کشور ذکر کرد.

آقای اقلیدی در مصاحبه‌ای که روز شنبه، ۱۶ تیرماه، در خبرگزاری کار ایران، ایلنا، منتشر شد، با اشاره به «معافیت‌ها و مشوق‌هایی که دولت ترکیه به کسب و کارهای مرتبط با صنعت گردشگری ارائه می‌دهد» گفت با وجود ظرفیت‌های بالای گردشگری در ایران، گردشگران به خاطر مواردی همچون «ضعف‌های زیرساخت‌های کشور» ترجیح می‌دهند به مقصدهای دیگری از جمله ترکیه سفر کنند.

بنا بر آمارها، در سال ۹۵ نزدیک به پنج میلیون گردشگر وارد ایران شدند که نسبت به سال قبل از آن حدود ۱۰ درصد کاهش داشت. با این حال محمدثابت اقلیدی گفته است که سال ۹۶ این آمار نسبت به سال قبلش ۴.۳ درصد افزایش یافت.

با وجود جاذبه‌های تاریخی، طبیعی و فرهنگی در ایران که در رتبه‌بندی نهادهای بین‌المللی در رده‌های بالا جای گرفته، گردشگری در ایران در طول دهه‌های اخیر با کاهش همراه بوده و همزمان بر میزان ایرانیانی که به سفرهای خارجی می‌روند افزوده شده است.

تنش‌های سیاسی جمهوری اسلامی با کشورهای غربی و همچنین ممنوعیت سبک زندگی رایج در کشورهای دیگر و اجباری بودن حجاب در ایران از جمله عوامل کاهش گردشگران ورودی به ایران قلمداد شده است.

یک روز پیش از انتشار گفته‌های یک مقام گردشگری در ایران، ناهید خداکرمی، عضو شورای شهر تهران، در پیامی توئیتری بر «رفع موانعى مانند حجاب اجبارى در بخش ترانزيت (فرودگاه) و مناطق آزاد» به عنوان راهى براى گسترش صنعت گردشگری تأکید کرده بود.

با این حال علاوه بر عوامل سیاسی - اجتماعی، محمدثابت اقلیدی ضعف در زیرساخت‌ها، نظیر سیستم حمل و نقل، و همچنین دشواری‌های قانونی، مانند قوانین مرتبط با مشاغل، را از جمله موانع گردشگری ایرانیان در داخل کشور ذکر کرده است.

این مقام گردشگری، آمار سفرهای خارجی ایرانیان در سال گذشته را نزدیک به ۱۱ میلیون نفر اعلام کرد که به گفته او حدود ۵۵ درصد از این سفرها «غیرزیارتی» بوده است.

به گفته این مقام مسئول، سفرهای ۴۵ درصد از گردشگران خروجی کشور نیز «زیارتی» بوده است که عمده‌ترین آن «سفر ۲.۵ میلیون ایرانی به عراق» در طول یک هفته «اربعین» است.

منابع: خبرگزاری های ایرنا، شبکه‌های اجتماعی و رادیوفردا/ ج./ ف. دو.