نیروی دریایی هند روز پنجشنبه تمامی ۲۰ خدمه یک کشتی آسیبدیده در دریای سرخ را پس از حمله حوثیها که منجر به کشته شدن سه نفر از خدمه این کشتی شد، نجات داد.
این اولین مورد از تلفات غیرنظامیان در پی حملات این گروه مورد حمایت جمهوری اسلامی ایران به این مسیر کشتیرانی مهم است.
موشک شورشیان حوثی روز چهارشنبه به کشتی «ترو کانفیدنس» که با پرچم باربادوس و تحت مدیریت یونان در حال تردد بود، اصابت کرد. این حمله کشتی را به آتش کشید. کشتی در حدود ۵۰ مایل دریایی جنوب بندر عدن یمن هدف قرار گرفت.
صاحبان و مدیران کشتی در بیانیهای اعلام کردند تمامی ۲۰ خدمه و سه محافظ مسلح این کشتی توسط یک ناو جنگی هندی به بیمارستانی در جیبوتی در شاخ آفریقا منتقل شدهاند.
به گفته صاحبان و مدیران کشتی، دو نفر از کشتهشدگان شهروند فیلیپین و نفر سوم ویتنامی بودند و دو فیلیپینی دیگر نیز به شدت مجروح شدهاند.
وزارت خارجه ویتنام این حمله را محکوم کرد و اطلاع داد که یکی از خدمه ویتنامی این کشتی کشته شده و وضعیت جسمانی سه شهروند ویتنامی دیگر مساعد است.
تصاویر منتشر شده توسط نیروی دریایی هند نشان میدهد که یک بالگرد در حال نجات خدمه از یک قایق کوچک نجات در دریای مواج است که آنها را به یک کشتی نیروی دریایی منتقل میکند.
در این تصاویر، برخی از مجروحان در کف یک قایق نجات نیروی دریایی با اندامهای به شدت باندپیچی شده دیده میشدند.
شرکتهای مرتبط نیز در بیانیهای اعلام کردند که «کشتی به اندازه کافی از ساحل دور شده و ترتیباتی برای نجات آن در دست انجام است.»
لنگر کشتی مورد حمله حوثیها کابلهای زیردریایی را قطع کرد
یک مقام دفاعی آمریکا روز پنجشنبه اعلام کرد که ایالات متحده معتقد است لنگر یک کشتی مورد حمله شورشیان حوثی یمن، کابلهای اینترنت و ارتباطات بینالمللی زیر دریای سرخ را قطع کرده است.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، این مقام رسمی گفت: «ارزیابی ما اکنون این است که آسیب واردشده به کابلهای زیردریایی… نتیجه حمله موشکی ۱۸ فوریه حوثیها علیه کشتی ام/وی روبیمار است که اکنون غرق شده است».
به گفته این مقام رسمی، این حمله «خدمه را مجبور کرد لنگر بیاندازند و کشتی را رها کنند. ارزیابیهای اولیه نشان میدهد که لنگر که با خود در امتداد بستر دریا کشیده شده، احتمالاً کابلهای زیردریایی را که خدمات اینترنت و مخابرات را در سراسر جهان ارائه میدهند، قطع کرده است».
روبیمار، کشتی با پرچم بلیز و تحت اداره لبنان، روز شنبه با ۲۱۰۰۰ تن کود سولفات آمونیوم فسفات، پس از ورود آب به دلیل هدف قرار گرفتن توسط حوثیها در ماه گذشته، غرق شد.
آمریکا دو کشتی و مالکان آنها را تحریم کرد
وزارت خزانهداری آمریکا در ادامه اقدامات خود برای هدف قرار دادن تدارکات نیروی قدس سپاه پاسداران به حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی، دو کشتی و مالکان آنها را تحریم کرد.
بر اساس بیانیه روز چهارشنبه ۱۶ اسفند دفتر کنترل داراییهای خارجی وزارت خزانهداری (اوفک)، دو کشتی و دو مالک کشتی مستقر در هنگ کنگ و جزایر مارشال بهدلیل نقش آنها در حملونقل کالاها از سوی سعید الجمال، تسهیلکننده مالی حوثیهای مورد حمایت ایران، در فهرست تحریمها قرار گرفتهاند.
گزارشها حاکی است که سعید الجمال ساکن ایران است.
این دفتر میگوید شبکه الجمال با استفاده از درآمدهای خود به تلاشهای شبهنظامیان حوثی از جمله حملات مداوم و بیسابقه آنها به تجارت دریایی بینالمللی در دریای سرخ و خلیج عدن کمک میکند.
بیشتر در این باره: آمریکا و بریتانیا جانشین نیروی قدس سپاه و چند فرد و شرکت دیگر را تحریم کردندحوثیها از زمان جنگ بین گروه افراطی حماس که در فهرست تروریستی آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد، و اسرائیل، با ادعای حمایت از ساکنان نوار غزه، در ماههای اخیر بارها به کشتیهای تجاری در دریای سرخ حمله کردهاند که باعث کشته شدن ملوانان و حتی غرق یک کشتی شده است.
کشتیها و مالکان تحریمشده
بر اساس بیانیه وزارت خزانهداری آمریکا، کشتی «رنیز» با پرچم جزایر پائولا که تحت مالکیت و مدیریت شرکت «کشتیرانی با مسئولیت محدود رنیز» مستقر در جزایر مارشال است، «دهها هزار تن کالای ایرانی را برای شبکه سعید الجمال حمل کرده است».
آمریکا این شبکه را متهم کرده که «اغلب از اسناد محموله جعلی استفاده میکند تا محمولههای با مبدا ایران را پنهان و روابط خود را با ایران مخفی کند».
کشتی «آرتورا» با پرچم پاناما نیز در فهرست تحریمها قرار گرفته است.
به گفته وزارت خزانهداری آمریکا، آرتورا سامانه ردیابی خود را از کار انداخته بود تا نشان دهد از سنگاپور به سمت شمال در حرکت است، در حالی که اقدام به انتقال کالا به کشتی «اترنال فورچون» با پرچم پاناما کرده که متعلق به شرکت «هنگ کنگ یونیتوپ» مستقر در هنگ کنگ است. کشتی دوم نیز هنگام بارگیری کالا، یک سیگنال جعلی فرستاده است.
ایالات متحده هر دو کشتی و شرکتهای مالک آنها را در فهرست تحریمهای خود قرار داده است.
مسدود شدن اموال
وزارت خزانهداری آمریکا میگوید بهدنبال این تحریمها، کلیه اموال و منافع افراد تحریمشده که در ایالات متحده یا در اختیار یا کنترل شهروندان آمریکایی است، مسدود خواهد شد.
همچنین، مؤسسات مالی و اشخاصی که با افراد و شرکتهای مورد تحریم معامله کنند، ممکن است خود نیز تحریم یا مشمول اقدامات اجرایی شوند.
بیشتر در این باره: کشته شدن سه ملوان در خلیج عدن؛ کاخ سفید: حوثیها غیرنظامیان بیگناه را هدف قرار دادندبرایان ای. نلسون، معاون وزیر خزانهداری آمریکا در امور تروریسم و اطلاعات مالی، در این زمینه گفت: «سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و حوثیها برای تأمین مالی حملات خود به کشتیهای تجاری در دریای سرخ و خلیج عدن به فروش غیرقانونی کالاها متکی هستند».
او افزود: «ایالات متحده مصمم است کسانی را که این فعالیتهای بیثباتکننده را ممکن میسازند، پاسخگو کند».
سعید الجمال پیشتر در ۱۰ ژوئن ۲۰۲۱ بهدلیل کمک مادی، حمایت مالی یا تسهیل حمایت مالی، مادی یا فنی برای کالا یا خدمات برای نیروی قدس سپاه پاسداران تحریم شده بود. نیروی قدس سپاه پاسداران نیز در ۲۵ اکتبر ۲۰۰۷ بهدلیل حمایت از گروههای تروریستی در این فهرست قرار گرفت.
وزارت خارجه ایالات متحده ۱۶ فوریه ۲۰۲۴ انصارالله (که معمولاً به عنوان حوثیها شناخته میشود) را یک «گروه تروریستی جهانی» معرفی کرد.
روز هشتم اسفند نیز بریتانیا در هماهنگی با آمریکا تحریمهایی را علیه دو فرد و سه سازمان از سپاه پاسداران به دلیل تسهیل فعالیتهای شبهنظامیان حوثی تحت حمایت جمهوری اسلامی در یمن اعمال کرد.