دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا روز جمعه پنجم مهرماه گفته است، درخواست ایران برای لغو تحریمها پیش از ملاقات دو طرف را رد کرده است.
حسن روحانی، رئیس جمهور ایران، هم در همین روز گفته است، دولت آمریکا برای مذاکره دوجانبه وعده داده بود که کل تحریمها علیه تهران را لغو خواهد کرد، اما شکل چنین دیداری قابل قبول نبود.
رئیس جمهوری ایران پس از بازگشت از اجلاس مجمع عمومی سازمان ملل در خصوص تلاش های کشورهای اروپایی برای میانجیگری بین تهران و واشینگتن گفته است:«آمریکایی ها تقریباً به همه سران اروپایی و غیر اروپایی پیغام داده بودند که ما آماده مذاکرهایم.»
حسن روحانی میگوید، آمریکا پیشنهاد ایران برای انجام چنین دیداری در چارچوب ۱+۵ را پذیرفته بود.
رئیس جمهوری ایران اضافه کرده است: «اتفاقاً ۳ نفر از آن ۱+۵ قبلی و ۱+۴ فعلی یعنی صدر اعظم آلمان ،نخست وزیر انگلیس و رئیس جمهور فرانسه هم در نیویورک بودند و همگی اصرار داشتند که این جلسه برقرار شود و آمریکا هم میگوید که من تحریم را برمیدارم.»
پیشتر گزارش هایی درباره دیدار امانوئل مکرون، رئیسجمهور فرانسه، و بوریس جانسون نخستوزیر بریتانیا، با حسن روحانی و اصرار آنها برای دیدار با دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، منتشر شده بود.
حسن روحانی افزوده است: «نکته دیگری که محل بحث بود اینکه چه تحریمی برداشته شود و آنها به صراحت گفته بودند که کل تحریم را برمیداریم. منتها شکل این کار شکلی نبود که قابل قبول باشد.»
رئیس جمهوری ایران اضافه کرده است:«یعنی اینکه در فضای تحریم و در بقاء تحریم و فضای مسموم فشار حداکثری، حتی اگر در قالب ۱+۵ بخواهیم با آمریکاییها مذاکره کنیم، هیچکس نمیتواند پیشبینی کند که پایان و نتیجه این مذاکره چه خواهد بود.»
رئیسجمهور فرانسه در ماههای اخیر تلاش کرده بود که رؤسای جمهوری ایران و آمریکا در حاشیه نشست مجمع عمومی سازمان ملل با هم ملاقات کنند.
رد درخواست ایران
از سوی دیگر دونالد ترامپ ساعاتی پس از انتشار اظهارات حسن روحانی در توییتی گفته است، ایران از من خواسته بود که برای انجام دیدار، تحریمهای علیه آنها را لغو کنم. من هم البته گفتم: نه.
دونالد ترامپ پیشتر هم لغو تحریمها قبل از دیدار دو طرف رد کرده بود.
رئیس جمهوری آمریکا در سخنرانی روز سهشنبه خود در سازمان ملل با انتقاد از اقدامات جمهوری اسلامی در منطقه، تلاش برای دستیابی به سلاح هستهای و آنچه «چپاول ثروت» ایران توصیف کرده، گفته «مردم ایران احتیاج به دولتی دارند که دنبال کم کردن فقر و فساد باشد نه اینکه هزینه قتل عام در کشور خودش و دیگر کشورها را بپردازد. رهبران ایران باید دست از تهدید دیگر کشورها بردارند و بالاخره به مردم ایران اولویت بدهند».
با این حال دونالد ترامپ در بخشی دیگر از سخنرانی خود گفته بود «آمریکا آماده دوستی با دیگر کشورهاست. ما اعتقادی به دشمن ابدی نداریم و دنبال شریک هستیم. هر کسی میتواند جنگ را شروع کند ولی افراد شجاع میتوانند صلح را برگزینند».
تلاشها با هدف انجام دیدار و گفتوگو بین دونالد ترامپ و حسن روحانی در حالی بود که رهبر جمهوری اسلامی، تصمیمگیرنده نهایی در مورد انجام چنین گفتوگوی رو در رویی، تاکنون بهطور علنی هیچگونه نرمشی در این زمینه نشان نداده است.
علی خامنهای روزگذشته در مورد میانجیگریهای کشورهای اروپایی بین ایران و آمریکا گفته بود که «اروپاییها در ظاهر به عنوان میانجی وارد میشوند و حرفهای طولانی هم میزنند اما همه آنها پوچ است.»