انتقاد ترامپ از توافق‌های تجاری ژاپن و آمریکا

از راست: ابه و ترامپ در کلوب گلف کاسومیگا‌سه‌کی در اطراف توکیو

دومین روز از سفر ۱۲ روزه رئیس‌جمهوری آمریکا به آسیا، در توکیو و با انتقاد دونالد ترامپ از توافق‌های بازرگانی میان کشورش و ژاپن، همچنین لزوم ایجاد تغییرات در آن‌ها آغاز شده‌است.

دونالد ترامپ صبح ۱۵ آبان، پیش از آغاز مذاکرات رسمی خود با شینزو ابه، نخست‌وزیر ژاپن، گفته مناسبات تجاری دو طرف «عادلانه و باز نیست».

آقای ترامپ در جمع شماری از بازرگانان و چهره‌های کلیدی تجاری در ژاپن گفته است «ما خواهان تجارتی عادلانه و باز هستیم، اما در حال حاضر روابط تجاری ما با ژاپن نه باز است نه عادلانه».

رئیس‌جمهوری ایالات متحده می‌گوید «آمریکا طی سالیان سال از کسری عظیم در تراز تجاری با ژاپن آسیب دیده است. بنا بر این لازم است در مورد این موضوع گفت‌وگو کرده و باید این کار را به شکل دوستانه‌ای انجام دهیم».

به گفته ترامپ میلیون‌ها خودروی ساخت ژاپن در ایالات متحده به‌فروش می‌رسد، اما شمار بسیار کمی خودروی ساخت آمریکا در ژاپن عرضه می‌شود.

انتقادها و اعتراض‌های دونالد ترامپ به توافق‌ها و پیمان‌های تجاری و بازرگانی دولت‌های پیشین ایالات متحده و کشورهای جهان موضوع تازه‌ای نیست. آقای ترامپ در رقابت‌های درون‌حزبی جمهوری‌خواهان و نیز در جریان کارزار انتخاباتی سال گذشته، بارها از این توافق‌ها انتقاد کرده بود. برای نمونه اندکی پس از پیروزی در انتخابات گفته بود در همان آغاز دوران ریاست‌جمهوری‌اش، به حضور ایالات متحده در پیمان چندملیتی «ترانس-پاسفیک» پایان می‌دهد. قرار بود این «بزرگ‌ترین» پیمان تجارت آزاد جهان بین ۱۲ کشور اجرا شود. در همان زمان دولت ژاپن گفته بود این توافق بدون آمریکا «بی‌معنی خواهد شد».
↲در مورد «شراکت ترانس‌-پاسیفیک» بیشتر بخوانید

شینزو ابه، نخست‌وزیر ژاپن، نخستین رهبر یک کشور خارجی بود که پس از پیروزی ترامپ به دیدار او رفت و گفت در مورد آینده روابط دو کشور «کسب اطمینان» کرده‌است. آقای ابه در ۲۷ آبان ماه گذشته در نیویورک گفته بود «به عقیده من، بدون وجود اطیمنان بین دو کشور، اتحاد ما در آینده راه به جایی نخواهد برد. و پس از گفت‌وگوهای امروز نتیجه گرفتم که آقای ترامپ رهبری‌ست که می‌توانم به او اطمینان خیلی زیادی داشته باشم».

میان نخست‌وزیر ژاپن و رئیس‌جمهوری آمریکا در مورد رویکرد به کره شمالی نیز شباهت‌های زیادی وجود دارد؛ رویکردی که در رسانه‌های شرق آسیا از آن با عنوان «فشار بیشتر، به‌جای تمرکز بر مذاکره» توصیف می‌شود.

رئیس‌جمهوری آمریکا علاوه بر گفت‌وگوهای خود با ابه، با امپراتور ژاپن، آکی‌هی‌تو نیز دیدار کرد. او علاوه بر ژاپن، به دیدار هم‌تایان خود در کره جنوبی، چین، و نیز روسای دولت و مقام‌های ارشد آسیایی در ویتنام و فیلیپین خواهد رفت.

دو موضوعی که به‌نظر می‌رسد محور اصلی این سفر تقریبا دوهفته‌ای را تشکیل می‌دهند، بحران در شبه‌جزیره کره و روابط و پیمان‌های تجاری و بازرگانی عنوان شده‌اند. رئیس‌جمهوری آمریکا گفته انتظار می‌رود در جریان سفر فعلی با ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، نیز دیدار کند.