رئیس‌جمهور شدن مجدد ترامپ، با کوله‌باری از تجربه و حمایت

دونالد ترامپ، با پیروزی حیرت‌انگیز در انتخابات ۲۰۲۴ ایالات متحده، بار دیگر به مقام ریاست‌جمهوری آمریکا رسید.

آقای ترامپ که برخلاف مبارزات انتخاباتی سال ۲۰۱۶ و نخستین دورۀ ریاست‌جمهوری‌اش ديگر فردی غریبه با سیاست نیست، با کوله‌باری از تجربه و حمایت برای دومین بار وارد کاخ سفید خواهد شد.

نتايج آرا در ایالت‌های چرخشی و تعیین‌کننده همزمان با جنگ در اوکراین و غزه در پیروزی دونالد ترامپ، که کارزار انتخاباتی‌اش را با انتقام‌جویی برای بازگشت به کاخ سفید آغاز کرده بود، نقش مهمی داشت.

آقای ترامپ با پیروزی در انتخابات بر اختلافات درونی حزب جمهوری‌خواه، پرونده‌های قضایی مربوط به دور اول ریاست‌جمهوری خود در سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ و همین‌طور یک اقدام به سوءقصد غلبه کرد.

او همچنین توانست کارزار انتخاباتی حزب دموکرات را که پس از کناره‌گیری جو بایدن از رقابت‌ها و جایگزینی او با کامالا هریس جان تازه‌ای گرفته بود، مغلوب کند.

آقای ترامپ که ۷۸ ساله است، سالمندترین رئیس‌جمهور تاریخ آمریکا خواهد بود. جو بایدن که در انتخابات سال ۲۰۲۰ دونالد ترامپ را شکست داد، در آن زمان ۷۷ ساله بود.

Your browser doesn’t support HTML5

بازگشت حیرت‌انگیز و «تاریخی» دونالد ترامپ به قدرت

دونالد ترامپ که دورۀ ریاست‌جمهوری او رسماً از ۲۰ ژانویه ۲۰۲۵ آغاز خواهد شد، چهل‌وپنجمین و چهل‌وهفتمین رئیس‌جمهور آمریکا است.

قبل از او فقط یک نفر، گرور کلیولند، حدود ۱۳۰ سال پیش در دو دورۀ نامتوالی به‌عنوان بیست‌ودومین و بیست‌وچهارمین رئیس‌جمهور آمریکا انتخاب شده بود.

آقای ترامپ تنها رئیس‌جمهور آمریکا است که دو بار در کنگره استیضاح شده و به جرم کلاهبرداری و جعل اسناد مالی در دادگاه محکوم شده است.

او هنوز با دو پرونده قضایی ديگر براساس اعلام جرم دادستان ویژه وزارت دادگستری آمریکا روبه‌رو است؛ یکی مربوط به مشارکت او در ممانعت از انتقال قانونی و مسالمت‌آمیز قدرت پس از انتخابات ریاست‌جمهوری سال ۲۰۲۰ و دیگری مربوط به اِعمال نفوذ و فشار بر مقامات ایالتی برای تغییر نتایج رأی‌گیری در ایالت جورجیا.

پروندۀ دیگری که به اتهام نگهداری غیرقانونی اسناد محرمانۀ دولتی علیه او تشکیل شده بود، در ماه ژوئیه توسط مراجع قضایی آمریکا رد شد.

کارزار انتخاباتی با تجربه

دونالد ترامپ چهارمین کارزار انتخاباتی خود را با تجربه و حمایت قابل‌توجهی آغاز کرد.

بسیاری از حامیان سرسختش هنوز از این‌که پیروزی جو بایدن در انتخابات ریاست‌جمهوری قبلی را نپذیرفت، حملات لفظی شدید او به مخالفانش و ادعاهای آقای ترامپ حاکی از این که «قربانی شکار مخالفان» است، حمایت می‌کنند.

اکثر نظرسنجی‌ها قبل از برگزاری انتخابات نشان می‌داد که درصد بیشتری از رأی‌دهندگان در مورد موضوعات حادی مثل مهاجرت و افزایش هزینه مسکن و اقلام اساسی، آقای ترامپ را فرد مناسب‌تری می‌دانند.

دونالد ترامپ در طول کارزار انتخاباتی، خود را بهترین نامزد برای حل مشکلات اساسی آمریکا معرفی کرد که به ادعای او مورد هجوم مهاجران قرار گرفته، در داخل کشور در بن‌بست و در خارج تضعیف شده و توسط «دولتی در پشت پرده» متشکل از مقامات ناشناخته و بروکرات‌ها هدایت می‌شود.

آقای ترامپ در کارزار انتخاباتی سال ۲۰۱۶ با شعار «عظمت را به آمریکا بازمی‌گردانیم»، تنظیم معاهدات تجاری بهتر، افزایش بودجۀ نظامی با هدف تقویت موقعیت آمریکا در سراسر جهان توانست نظر رأی‌دهندگان را به خود جلب کند.

بیشتر در این باره: آیا بازگشت ترامپ به معنای سقوط جمهوری اسلامی است؟

علاوه بر این، او با به رخ کشیدن موقعیت مالی خود به‌عنوان یک سرمایه‌گذار موفق در صنعت مستغلات در نیویورک ادعا کرد که به حلقۀ کوچک سیاست‌گذاری در واشینگتن وابسته نیست و برای معامله و حل‌وفصل سریع مشکلات قابلیت ویژه‌ای دارد.

بسیاری از رأی‌دهندگان به دونالد ترامپ، مالک مستغلات لوکسی که معمولاً به نام او آراسته‌اند و صاحب جملۀ به‌یادماندنی «تو اخراجی» در برنامۀ تلویزیونی کارآموز، او را فردی می‌دانند که قادر است «باتلاق را تمیز کند»؛ که استعاره‌ای برای کوچک کردن حکومت و مبارزه با فساد مالی در واشینگتن است.

در رقابت انتخاباتی سال ۲۰۲۴ دونالد ترامپ دیگر فردی غریبه با سیاست نبود بلکه سیاستمداری تلقی می‌شد که مشکلات فراوانی را پشت سر گذاشته و ثابت کرده که در عرصه بین‌المللی نيز رهبر قاطعی است.

در هفت ایالت چرخشی که سرنوشت انتخابات را تعیین کرد، اکثر رأی‌دهندگان، دونالد ترامپ را بهترین نامزد برای هدایت آمریکا همزمان با ادامه جنگ در اوکراین و غزه می‌دانستند.

آقای ترامپ در اولین دورۀ ریاست‌جمهوری خود با اقدامی یک‌جانبه آمریکا را از توافق هسته‌ای با ایران موسوم به «برجام» خارج و جنگ تجاری با چین را شروع کرد.

او آمریکا را از معاهده‌های بین‌المللی دیگری که به اعتقاد او به نفع اين کشور نبودند خارج کرد و به سایر اعضای ناتو فشار آورد تا بودجه نظامی و مشارکت مالی در این پیمان را افزایش دهند. فشارهای او مؤثر بود و اکثر اعضای ناتو این کار را کردند.

دولت دونالد ترامپ در یکی از بحث‌برانگیزترین اقدامات خود در مورد خروج کامل نظامیان آمریکایی از افغانستان، با طالبان توافق کرد. نیروهای آمریکایی در تابستان سال ۱۴۰۰ به شکلی سراسیمه از افغانستان خارج شدند و طالبان پس از دو دهه به قدرت بازگشت.

منتقدان ترامپ این توافق را فراهم کردن شرایط برای بازگشت طالبان به قدرت توصیف کرده‌اند، ولی او دولت جو بایدن را به سوء‌مدیریت در روند خروج آمریکا از افغانستان متهم و ادعا کرده که این ضعف یکی از عوامل گستاخ شدن روسیه و تهاجم نظامی آن کشور به اوکراین بود.

آقای ترامپ در دور اول ریاست‌جمهوری خود تلاش کرد مناسبات آمریکا با روسیه را تغییر دهد. او همزمان با بهبود مناسباتش با ولادیمیر پوتین، مجموعه‌ای از اقدامات تنبیهی و تحریم‌ها را علیه روسیه تصویب و اجرا کرد.

دونالد ترامپ بارها ادعا کرده است که مناسباتش با ولادیمیر پوتین می‌تواند به پایان جنگ در اوکراین کمک کند.

پوشش زندۀ خبرهای مرتبط مذاکرات نخست‌وزیر اسرائیل با ترامپ درباره «تهدیدهای ایران»