دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا روز پنجشنبه ۲۳ مرداد از توافق تاریخی اسرائیل و امارات برای «عادیسازی کامل روابط» خبر داد.
دونالد ترامپ در کنفرانس خبری در کاخ سفید تاکید کرد این «گامی مهم» برای صلح در خاورمیانه است.
دونالد ترامپ همچنین گفت که در هفتههای آینده مراسم رسمی امضای توافق رهبران اسرائیل و امارات در واشینگتن برگزار خواهد شد.
کاخ سفید هم در بیانیهای میگوید، دونالد ترامپ، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل و شیخ محمد بن زائد، ولیعهد پایتخت امارات در تماسی برسر عادی سازی روابط بین اسرائیل و امارات توافق کردند.
برایان هوک، نماینده ویژه و آمریکا در امور ایران، نیز در کاخ سفید گفت،صلح بین اعراب و اسرائیل « بدترین کابوسی برای ایران» است.
برایان هوک در ادامه تاکید کرد، هیچ کشوری بیشتر از ایران برای تشدید منازعه علیه اسرائیل تلاش نکرده است.
نخست وزیر اسرائیل، هم در توییتر خود نوشت که امروز، «یک روز تاریخی» است.
یوسف العتیبه، سفیر امارات در واشینگتن، در بیانیهای تاکید کرد که سخن از مناسبات کامل سیاسی بین کشورش با اسرائیل و ایجاد روابط عادی است.
این امر به مفهوم به رسمیت شناختن موجودیت اسرائیل از سوی امارات و برقراری مناسبات سیاسی بین دو کشور است.
بدین ترتیب، امارات سومین کشور عربی و مسلمان، پس از مصر و اردن خواهد بود که اسرائیل را به رسمیت میشناسد و با آن رابطه رسمی برقرار میکند.
امارات نخستین کشور حوزه خلیج فارس، در همسایگی جنوب ایران است که با دولت اسرائیل به توافق صلح رسیده است.
توافق میان دولت اورشلیم با دولت ابوظبی شامل گشایش سفارت در کشور مقابل، برقراری پروازهای مستقیم، همکاری در عرصه گردشگری، سرمایهگذاری مشترک و همچنین همکاری امنیتی خواهد بود.
بر اساس بیانیه کاخ سفید، هیاتهای نمایندگی اسرائیل و امارات در هفتههای آینده با یکدیگر دیدار خواهند کرد تا توافق لازم در زمینههای یاد شده را تهیه کنند.
کاخ سفید، اسرائیل و امارات را دو کشوری که دارای جامعه پویا، اقتصاد کاملا پیشرفته و از صادقترین متحدین آمریکا در خاورمیانه هستند، نامیده است.
این بیانیه تاکید دارد که برقراری ارتباط میان این دو کشور نیز رشد اقتصادی، پیشرفت فنآوری مشترک و ایجاد ارتباط بین ملتهای آنها را ارتقا خواهد بخشید.
کاخ سفید ابراز اطمینان کرده که این گشایش دیپلماتیک به برقراری رابطه میان امارات با اسرائیل محدود نخواهد شد بلکه کشورهای دیگری نیز احتمالا به این مسیر خواهند پیوست.
بیانیه کاخ سفید خبر داده که در نتیجه این دستاورد دیپلماتیک و به درخواست دونالد ترامپ و با حمایت امارات متحده عربی، اسرائیل اعلام حاکمیت خود بر کرانه باختری را متوقف خواهد کرد و بر گسترش روابط با سایر کشورها در دنیای عرب و اسلامی متمرکز خواهد شد.
رسانههای اسرائیل نیز تایید کردهاند که بنیامین نتانیاهو پذیرفته است در برابر توافق تاریخی با امارات، دولت او از الحاق بخشهایی از کرانه باختری عدول کند.
بنیامین نتانیاهو مایل بود از ۱۱ تیر امسال الحاق حدود ۳۰ درصد از اراضی کرانه باختری رود اردن را که یهودینشینها به روی آن ساخته شدهاند، آغاز کند.
آقای نتانیاهو در روزهای گذشته گفته بود که آقای ترامپ «مشغولیات دیگر دارد و الحاق در اولویت برنامه او نیست».
اسرائیل و امارات دو ماه پیش توافقهایی برای همکاری در زمینه مبارزه با ویروس کرونا امضا کردند.
تا پیش از همه گیری ویروس کرونا، دیدارهای دولتمردان اسرائیل از امارات متحده عربی به میزان چشمگیری افزایش یافته و امارات رسما به اسرائیل مجوز داده بود در نمایشگاه عظیم اکسپوی آن کشور شرکت کند اما به دلیل کرونا، برگزاری نمایشگاه بینالمللی به تعویق افتاد.
مقامات اسرائیل در سالهای گذشته پیوسته گفته بودند بودند که با شماری از کشورهای عربی به ویژه در زمینه اجماع در مخالفت با سیاستهای هستهای و منطقهای جمهوری اسلامی ایران، به همکاری روی آوردهاند زیرا «منافع مشترک» در برابر «دشمن مشترک» دارند.
رسانههای اسرائیل این هفته نیز فاش کردند که یک هواپیمای اسرائیلی در روزهای گذشته یک شبانه روز در فرودگاه دوحه بود تا ظاهرا پولهای قطر را برای کمک مالی به فلسطینیان به غزه منتقل کند.
یوسی کوهن، رییس سازمان جاسوسی اسرائیل، نماینده ویژه بنیامین نتانیاهو در ماموریت گشایش روابط دیپلماتیک با کشورهای عرب به ویژه در حوزه خلیج فارس بوده است.
سلطان قابوس، سلطان فقید عمان، سه سال پیش، با بنیامین نتانیاهو و یوسی کوهن در مسقط دیدار کرد. اما عمان که در چند دهه گذشته به اسرائیل اجازه داده بود دفتر حفظ منافع اقتصادی در مسقط باز کند، این دفتر را بسته و دو کشور دیگر ظاهرا روابطی ندارند.
مقامات اسرائیل در دوره اخیر به طور تلویحی از تماسهایی با عربستان سعودی نیز سخن گفتهاند؛ عربستان به شماری از شرکتهای هواپیمایی از جمله خطوط هوایی هند اجازه داده است در پروازهای خود به سوی اسرائیل و از آن کشور، وارد حریم هوایی عربستان شوند.
مصر ۴۲ سال پیش و اردن ۲۶ سال پیش با اسرائیل روابط کامل سیاسی برقرار کردند که هنوز به قوت خود باقی است اما صلحی سرد محسوب میشود.
ولی براساس مجموعهای از شواهد میدانی میتوان از هم اکنون ارزیابی کرد که مناسبات امارات و اسرائیل روابطی گرم و صمیمیتر خواهد بود.
نتانیاهو در نشست خبری ویژه: ایران از این توافق ناخشنود است
بنیامین نتانیاهو پنجشنبه شب در یک نشست خبری ویژه در اورشلیم گفت، ایران از این توافق ناخشنود است.
وی گفت لازم بوده جزییات تماسها و تلاشهایی که در پشت پرده در جریان بوده تا این توافق تاریخی بدست آید، تا لحظه دستیابی به موفقیت قطعی آن، محرمانه بماند.
بنیامین نتانیاهو گفت، توافق کامل اسرائیل و امارات، یک توافق به مفهوم صلح در برابر صلح است. وی ابراز امیدواری کرد که کشورهای عربی و اسلامی دیگری نیز به این گام بپیوندند.
وی اضافه کرد: بعد از مناخم بگین که توافق صلح اسرائیل با مصر را بدست آورد و اسحاق رابین که پیمان صلح اسرائیل و اردن را به ارمغان آورد، حال این افتخار نصیب او شده که سومین توافق صلح اسرائیل با یک کشور عربی را به مردم اسرائیل هدیه کند.
بنیامین نتانیاهو امارات متحده عربی را یکی از پیشرفتهترین کشورهای جهان در عرصههای اقتصادی، علمی و دارای موفقیتهای خیره کننده برای مردم و جامعه خود نامید و گفت از سالهای دور مشتاق این رابطه بوده زیرا شباهتهای فراوانی بین دو کشور به ویژه در زمینه پیشرفتهای فنآوری وجود دارد.
او یادآوری کرد که امارات مانند اسرائیل بیابان را به کشوری پیشرفته مبدل کرده و به تازگی هم سفینه راهی فضا کرده است.
او به اسرائیلیها گفت وقتی به امارات سفر کنید و برجهای سر به فلک کشیده، هتلهای مجلل و پیشرفتهای آن را در همه زمینههای علمی، بهداشتی و جامعه ببینید متوجه مزایای کلان اقتصادی آن برای اسرائیل خواهید شد.
آقای نتانیاهو گفت امارات برای مبارزه با ویروس کرونا و تولید واکسن در اسرائیل و سایر عرصهها سرمایهگذاریهای کلانی خواهد کرد.
نخست وزیر اسرائیل این را نیز تایید کرد که دونالد ترامپ از او خواست در عملی کردن برنامه الحاق بخشهایی از کرانه باختری به خاطر این صلح با امارات «دست نگهدارد».