کره‌شمالی: دسترسی موشکی به تمام آمریکا؛ ترامپ: به وضعیت رسیدگی خواهیم کرد

شهروندان کره جنوبی در ایستگاه مرکزی قطار در سئول، در حال تماشای اخبار مربوط به وقایع پرتاب موشک هستند

رهبران شماری از کشورها تازه‌ترین آزمایش موشکی کره شمالی را محکوم کرده‌اند. تحلیل‌های فعلی حاکی‌ست موشک تازه احتمالا به برد بیشتری از تمامی موشک‌های پیشین دست پیدا کرده‌است.

دولت کره شمالی در بیانیه‌ای گفته است این موشک «به سرتاسر خاک ایالات متحده دسترسی دارد» و «قادر به حمل کلاهک هسته‌ای است».

دونالد ترامپ، ساعتی پس از انتشار گزارش‌ها در مورد آزمایش موشکی تازه، به خبرنگاران گفته است «فقط می‌توانم این را به شما بگویم، که ما این مسئله را حل‌‌وفصل می‌کنیم. این وضعیتی‌ست که به آن رسیدگی خواهد شد».

او در حساب کاربری خود در توئیتر نیز نوشته‌است «پس از آزمایش موشکی کره شمالی، مهم است که بودجه دولت و ارتش را تامین کرد! دمکرات‌ها نباید بوجه ارتش را به خاطر عفو و مهاجران غیرقانونی، به گروگان بگیرند. من قول توقف مهاجران غیرقانونی را داده بودم و به پیروزی بزرگی دست پیدا کردم. آن‌ها نمی‌توانند تهدید به تعطیلی دولت بکنند تا به خواسته‌های خود برسند».

رئیس‌جمهوری ایالات متحده در عین حال با همتای خود در کره جنوبی و نخست‌وزیر ژاپن نیز گفت‌وگو کرده‌است. آن‌طور که کاخ سفید آمریکا می‌گوید در تماس تلفنی میان ترامپ و شینزو ابه، نخست‌وزیر ژاپن، دو طرف در مورد آزمایش موشکی گفت‌وگو کرده‌اند. دفتر ریاست‌جمهوری کره جنوبی نیز می‌گوید مون جه‌این و رئیس‌جمهوری آمریکا تاکید کرده‌اند لازم است به‌دنبال افزایش تحریم‌ها و فشارهای بیشتر علیه پیونگ‌یانگ بود.

رئیس‌جمهوری فرانسه نیز اقدام کره شمالی را محکوم کرده‌است. پاریس می‌گوید اگر از امنیت ورزشکارانش مطمئن نباشد، ممکن است تیم المپیک خود را به بازی‌های زمستانی پیش‌رو در کره جنوبی اعزام نکند.

خبرگزاری دولتی روسیه به نقل از اظهارات پیشین وزیر خارجه آن کشور تاکید کرده مسکو آزمایش‌های موشکی و اتمی کره شمالی را نمی‌پذیرد چراکه ناقض قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل هستند.

آزمایش‌های موشکی کره شمالی و نیز شـشمین آزمایش هسته‌ای آن کشور، در ماه‌های گذشته، به تنش‌ها و ابعاد بحران در شبه‌جزیره کره افزوده‌است. با این همه پیونگ‌یانگ بیشتر از دو ماه بود که دست به آزمایش نظامی تازه‌ای نزده بود؛ در جریان سفر طولانی‌مدت ترامپ به شرق و جنوب‌شرق آسیا نیز اقدام چالش‌برانگیزی انجام نداد.

اما تنها یک روز پیش، ژاپن خبر از ثبت سیگنال‌های رادیویی داد که گفت ممکن است ناشی از آماده‌سازی برای انجام آزمایش موشکی تازه باشد. کره جنوبی و ایالات متحده نیز گفتند در حال رصد رخدادها هستند. در نهایت صبح هفتم آذر ماه پیونگ‌یانگ یک موشک بالیستیک تازه آزمایش کرد که به گفته وزیر دفاع آمریکا به بالاترین سطح از دریا، در مقایسه با تمامی آزمایش‌های پیشین دست یافته‌است.

ظرفیت‌های تازه موشکی پیونگ‌یانگ؟

ستاد مشترک ارتش کره جنوبی گفته است موشک بالیستیک اخیر کره شمالی به ارتفاع ۴۵۰۰ کیلومتری رسیده و ۹۶۰ کیومتر را پیموده‌است تا در نهایت در آب‌های غربی آن کشور فرود بیاید. نخست‌وزیر ژاپن در جریان نشست دولت خود گفته ارتفاع موشک ۴۰۰۰ کیلومتر و برد آن هزار کیلومتر بوده‌است.

آزمایش قبلی در دو ماه و نیم پیش، بردی در حدود ۳۷۰۰ کیلومتر و ارتفاعی نزدیک به ۷۷۰ کیلومتر داشت.

خبرگزاری ژاپنی کیودو به نقل از کارشناسانی می‌گوید این موشک که احتمالا قاره‌پیما است، بالقوه توان پیمایش مسیری طولانی‌تر از تمامی موشک‌های آزمایش‌شده پیشین را دارد و «به‌راحتی می‌تواند به ساحل شرقی ایالات متحده برسد».

دیوید رایت، عضو «اتحادیه پژوهشگران اندیشناک» که مقر آن در ایالات متحده است، در بیانیه‌ای می‌گوید اگر این موشک از زاویه معمول برای انجام حمله احتمالی به جایی پرتاب شود، قادر است در حدود ۱۳ هزار کیلومتر پیمایش داشته باشد؛ به این معنی که می‌تواند به‌راحتی به واشینگتن و «در واقع هر نقطه‌ای از آمریکا» برسد.

شماری از دیگر برآوردها حاکی‌ست که برد بالقوه موشک تازه «بیشتر از ۱۰ هزار کیلومتر» است. ایالت هاوایی آمریکا در ۷۵۰۰ کیلومتری کره شمالی قرار دارد.

آزمایش تازه چندی پس از آن انجام شده که ایالات متحده، در راستای افزایش فشارها بر پیونگ‌یانگ، کره شمالی را دوباره در فهرست دولت‌های حامی تروریسم قرار داد.

سازمان هوانوردی غیرنظامی بین‌المللی، وابسته به سازمان ملل، می‌گوید پیونگ‌یانگ در مورد آزمایش موشکی تازه به این نهاد اطلاع‌رسانی نکرده بود. این تشکل بین‌المللی دو ماه پیش نیز در مورد آزمایش قبلی، بدون آنکه اطلاع‌رسانی انجام شود، و خطرات احتمالی آن برای هوانوردی غیرنظامی، «شدیدا هشدار» داده بود.