در حالی که اعتراضات گسترده مردمی به نتایج انتخابات ریاست جمهوری بلاروس ادامه دارد، دونالد ترامپ رئیسجمهوری آمریکا، شرایط این کشور اروپای شرقی را «وحشتناک» توصیف کرد.
از سویی رهبران اتحادیه اروپا برای برگزاری اجلاسی فوقالعاده در رابطه با شرایط بلاروس آماده میشوند.
به گزارش رویترز، آقای ترامپ روز دوشنبه ۲۷ مرداد با اشاره به اعتراضات در بلاروس و سرکوب معترضان هشدار داد که واشینگتن از نزدیک نظارهگر حوادث این کشور است.
کمیته انتخابات بلاروس مدعی شده است، الکساندر لوکاشنکو که از ۲۶ سال پیش سکان قدرت را در کشور در دست دارد، حدود ۸۰ درصد از آرای مردم در انتخابات ریاست جمهوری را به دست آورده، اما معترضان وی را به تقلب و دستکاری در آرا متهم میکنند.
بیشتر در این باره: راهپیمایی گسترده مخالفان در بلاروس؛ لوکاشنکو تجدید انتخابات را رد کرد
آقای لوکاشنکو که طی ۹ روز گذشته به معترضان تاخته و از روسیه خواستار «کمکهای امنیتی» شده بود، روز دوشنبه اعلام کرد آماده برگزاری همهپرسی برای تغییر قانون اساسی و کنارهگیری از قدرت است، اما با اعتراضات کنار نمیرود.
وی گفت: «من نه قدیس هستم و نه ابدی، اما زیر فشار و اعتراضات آماده کنارهگیری نیستم».
اظهارات وی ساعاتی بعد از پیام ویدیویی سویتلانا تسیخانوسکایا، رهبر مخالفان بلاروس و رقیبش در انتخابات ریاستجمهوری، ایراد شد.
خانم تسیخانوسکایا که بنا به گفته خودش به خاطر «حفظ امنیت فرزندانش» مجبور به فرار به لیتوانی شده است، روز دوشنبه گفت که آماده است تا در این دوران، زمام امور و رهبری مردم را به دست بگیرد.
رویترز همچنین گزارش داده است آقای لوکاشنکو بعد از سرکوب خونین اعتراضات، با تهدید تحریمهای اتحادیه اروپا مواجه است.
این گزارش میافزاید اتحادیه اروپا در حال آماده شدن برای ارسال پیامی به روسیه است تا در امور بلاروس مداخله نکند.
همچنین رهبران اتحادیه اروپا برای برگزاری «اجلاس فوقالعاده» درباره اوضاع بلاروس آماده میشوند.
بیشتر در این باره: اعتراضات در بلاروس؛ لوکاشنکو: روسیه آماده کمک امنیتی است
شارل میشل، رئیس شورای اروپا دوشنبه با اعلام این خبر گفت که مردم بلاروس حق انتخاب آزاد رهبر خود و تصمیم درباره آینده خویش را دارند.
وی سپس تاکید کرد خشونت علیه معترضان قابل قبول نیست و اجازه داده نخواهد شد که دولت لوکاشنکو به آن متوسل شود.
روسیه قبلا اعلام کرده بود آماده ارسال نیروهای نظامی برای کمک به دولت لوکاشنکو در مقابل «تهدیدات خارجی است».
لوکاشنکو که طی زمامداری خود یکی از نزدیکترین متحدان روسیه بوده، مدعی شده است تانکها و هواپیماهای ناتو در ۱۵ دقیقهای مرزهای بلاروس مستقر شدهاند؛ ادعایی که سخنگوی ناتو آن را رد کرده است.
از نظر روسیه، بلاروس سدی در مقابل ناتو و اتحادیه اروپا است و از این رو ولادیمیر پوتین رئیسجمهوری روسیه از زمان شروع اعتراضات، دو بار تلفنی با همتای بلاروس خود گفتوگو کرده است.
طی روز دوشنبه، کارکنان تلویزیون بلاروس به همراه کارکنان برخی شرکتهای عمده کشور مانند پتروشیمیهای «نفتان» و بلاروسکالی نیز خواستار استعفای لوکاشنکو شدهاند. گزارشها حاکی است بیش از صد هزار معترض در مینسک، پایتخت بلاروس وارد خیابانها شدهاند.
همزمان وزارت خارجه اوکراین اعلام کرده سفیر خود را برای مشاوره از بلاروس فراخوانده است.
با استفاده از گزارشهای رویترز، خبرگزاری دولتی بلاروس و رادیو فردا؛ ف.ق/س.ن