دونالد ترامپ، رئیس جمهوری ایالات متحده، اعلام کرد که واشینگتن روز پنجشنبه ۳۰ مرداد از سازمان ملل متحد خواهد خواست تا تحریمهای این نهاد بین المللی علیه ایران را از سر بگیرد.
ایالات متحده هفته گذشته در تصویب قطعنامه پیشنهادی خود در شورای امنیت سازمان ملل برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران ناکام ماند به طوری که تنها رای مثبت جمهوری دومینیکن را توانست به دست آورد در حالی که یازده عضو شورای امنیت به آن رای ممتنع دادند و دو کشور چین و روسیه نیز رای منفی.
مقامات آمریکا پیش از این هشدار داده بودند که در صورت عدم تصویب قطعنامه تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران، متوسل به مکانیسم ماشه برای بازگرداندن همه تحریمها علیه جمهوری اسلامی خواهند شد.
بیشتر در این باره: اتحادیه اروپا طرح ترامپ برای استفاده از «مکانیسم ماشه» در برجام را رد کرد
آقای ترامپ روز چهارشنبه ۲۹ مرداد این موضع را تکرار کرد و گفت که راهکار ایالات متحده اکنون مکانیسم ماشه است.
به گفته وی، مایک پومپئو، وزیر خارجه ایالات متحده، روز پنجشنبه عازم نیویورک میشود تا درخواست واشینگتن برای از سرگیری تحریمها علیه ایران را به سازمان ملل تسلیم کند.
آقای ترامپ سپس با متهم کردن ایران به عدم تبعیت از توافق هستهای موسوم به برجام خاطرنشان ساخت که «ایران هیچ گاه به سلاح اتمی دست نخواهد یافت».
بیشتر در این باره: ترامپ میگوید آمریکا «مکانیسم ماشه» را علیه ایران فعال میکند
دولت دونالد ترامپ اگرچه واشینگتن را از توافق هستهای قدرتهای جهانی با ایران خارج ساخته است، اما میگوید مطابق بندی از این توافق که به مکانیسم ماشه شهرت یافته است، میتواند همه تحریمها علیه ایران را بازگرداند.
طبق مکانیسم ماشه که در قطعنامه ۲۲۳۱ گنجانده شده، کشورهایی که در توافق هستهای مشارکت داشتهاند میتوانند ادعا کنند که طرف دیگرِ توافق از تعهدات خود عدول کرده و به این ترتیب، بعد از طی یک فرایند حقوقی چهار مرحلهای که در مجموع ۶۵ روز طول میکشد، تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بازگردانده میشود.
آمریکا میگوید که منظور از کشورهای مشارکتکننده، کشورهایی است که برجام را امضا کردهاند، اما ایران، اتحادیه اروپا، چین و روسیه میگویند از آنجا که آمریکا از برجام خارج شده است، دیگر عضو مشارکت کننده تلقی نمیشود و نمیتواند از مکانیسم ماشه استفاده کند.