اعلام پیروزی ترامپ در آریزونا؛ همه ایالت‌های چرخشی به نام او ثبت شد

دونالد ترامپ توانست رقیب خود را در هر هفت ایالت سرنوشت‌ساز آریزونا، میشیگان، پنسیلوانیا، جورجیا، کارولینای شمالی، ویسکانسین و نوادا شکست بدهد

با پیروزی دونالد ترامپ در ایالت آریزونا، او موفق شده است آرای مجمع گزینندگان (کالج الکترال) در هر هفت ایالت چرخشی انتخابات را به دست آورد. آریزونا که ۱۱ رای الکترال دارد، آخرین ایالتی بود که نتیجه آن اعلام شد.

به گزارش آسوشیتدپرس، اکنون بر اساس نتیجه غیر رسمی، دونالد ترامپ که از حزب جمهوری‌خواه در انتخابات ریاست جمهوری شرکت بود، در مجموع ۳۱۲ رای الکترال، و رقیب دموکرات او کامالا هریس در کل ۲۲۶ رای به دست آورد.

جمهوری‌خواهان همزمان روز شنبه ۱۹ آبان ماه در آستانهٔ تصاحب کنترل مجلس نمایندگان آمریکا قرار گرفتند؛ امری که برای پیشبرد برنامه‌های رئیس‌جمهور منتخب، دونالد ترامپ، هنگام بازگشت او به کاخ سفید در ژانویه، عنصری حیاتی است.

پیروزی آقای ترامپ از روز چهارشنبه ۱۶ آبان، یک روز پس از انتخابات، و پس از کسب ۲۷۰ رای مجمع گزینندگان محرز شده بود.

او توانست رقیب خود را در هر هفت ایالت سرنوشت‌ساز آریزونا، میشیگان، پنسیلوانیا، جورجیا، کارولینای شمالی، ویسکانسین و نوادا شکست بدهد.

با ادامهٔ شمارش آراء جمهوری‌خواهان تاکنون ۲۱۳ کرسی در مجلس ۴۳۵عضوی نمایندگان به دست آورده‌اند.

بر اساس پیش‌بینی شرکت تحقیقاتی ادیسون که شنبه‌شب اعلام شد، دن نیوهاوس، از نمایندگان این مجلس، به اندازه کافی رای کسب کرده تا کنترل جمهوری‌خواهان بر حوزهٔ انتخابیه سوم کلرادو را حفظ کند.

جمهوری‌خواهان برای حفظ کنترل مجلس نمایندگان نیاز به پیروزی در پنج کرسی دیگر دارند و در عین حال، پیروزی‌های کافی برای تصاحب کنترل سنا از دموکرات‌ها را نیز کسب کرده‌اند.

«ادیسون ریسرچ» اعلام کرد که دموکرات‌ها تاکنون ۲۰۵ کرسی به دست آورده‌اند، که شامل پیش‌بینی پیروزی گرگ استنتون، نماینده آریزونا در انتخابات مجدد روز شنبه است. برای به دست آوردن کنترل مجلس، دموکرات‌ها باید ۱۳ کرسی از ۱۷ کرسی باقی‌مانده را کسب کنند.

با پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست‌جمهوری و به دست آوردن کنترل سنا توسط جمهوری‌خواهان، حفظ کنترل مجلس نمایندگان می‌تواند قدرت گسترده‌ای به جمهوری‌خواهان بدهد تا دستور کار گسترده‌ای از کاهش مالیات‌ها و هزینه‌ها، کاهش مقررات انرژی و کنترل‌های امنیت مرزی را به پیش ببرند.

در دوره پیشین انتخابات در سال ۲۰۲۰، جو بایدن توانست در شش ایالت چرخشی به پیروزی برسد و کارولینای شمالی را با اندکی اختلاف به دونالد ترامپ باخت.

در آن دوره، آقای بایدن مجموعا ۳۰۶ و آقای ترامپ در مجموع ۲۳۲ رای الکترال کسب کردند.

از سوی دیگر، رئیس جمهور منتخب ایالات متحده، اعلام کرد که نیکی هیلی و مایک پومپئو، دو مقام ارشد در دولت پیشین او، در دولت جدید حضور نخواهند داشت اما در عین حال بامداد یکشنبه ۲۰ آبان، در شبکه اجتماعی خود «تروث»، نوشت که قصد دارد از آنها به خاطر خدماتشان به کشور قدردانی کند.

خانم هیلی در دولت پیشین دونالد ترامپ به عنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل، و آقای پومپئو ابتدا به عنوان رئیس سی‌آی‌ای و سپس وزیر خارجه آمریکا فعالیت می‌کردند؛ در روزهای اخیر گمانه‌‌زنی‌هایی درباره حضور احتمالی این دو در دولت آقای ترامپ مطرح شده بود.

همزمان استیون منوچین، وزیر خزانه‌داری سابق دونالد ترامپ، به رویترز گفته که قصد ندارد به دولت جدید رئیس‌جمهور منتخب بپیوندد، اما آماده است تا به جانشین خود مشاوره دهد، از جمله در مورد تقویت تحریم‌ها علیه ایران و روسیه و کنترل رشد بدهی‌های آمریکا.

او گفته است که آمریکا به اجرای قوی‌تر تحریم‌های مالی و اقدامات بیشتری برای قطع درآمدهای نفتی ایران و روسیه نیاز دارد.

دونالد ترامپ و چالش برنامه هسته‌ای ایران

زمانی که دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب آمریکا، در ژانویه ۲۰۲۵ کار خود را رسما آغاز کند، وارث چالش‌های امنیت ملی از جمله جنگ‌های بزرگ در اوکراین و خاورمیانه خواهد بود.

با این حال در مورد تهدیدات هسته‌ای فزاینده‌ای که ایالات متحده با آن مواجه است، از جمله روسیه، چین و ایران کمتر بحث شده است.

رویترزدر گزارشی به بررسی پنج چالش مهم تسلیحات هسته‌ای پیش روی دونالد ترامپ در مورد روسیه، چین، ایران، کره شمالی و آمریکا پرداخته است.

رویترز در گزارش خود این امکان را مطرح کرده که جمهوری اسلامی پس از حملات موشکی اخیر به دشمن سرسخت خود اسرائیل و شکست بایدن در احیای مذاکرات قدرت‌های جهانی با ایران برای بازگرداندن محدودیت‌های برنامه هسته‌ای خود، تصمیم به ساخت سلاح هسته‌ای بگیرد.

بر اساس این تحلیل، اکتبر سال آینده که قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل که اجازه «بازگشت سریع» تحریم‌های بین‌المللی علیه ایران را می‌دهد، به پایان برسد، واشینگتن و متحدان اروپایی‌اش اهرم‌های کنترل خود را بر تهران از دست خواهند داد.

با آنکه ایران پیشنهاد آغاز دوبارهٔ مذاکرات هسته‌ای را داده، اما حملات اسرائیل می‌تواند تهران را وادار کند برنامه هسته‌ای خود را احیا کند.

در سال ۲۰۱۵ بر اساس توافق برجام، برخی تحریم‌ها در ازای پذیرش محدودیت‌های سخت‌گیرانه بر برنامه‌ هسته‌ای ایران، برداشته شد اما در سال ۲۰۱۷ دونالد ترامپ، ایالات متحده را از این پیمان خارج کرد و ایران نیز در واکنش محدودیت‌ها را زیر پا گذاشت.

به گفته مقامات آمریکایی، در حال حاضر زمانی که تهران برای تولید اورانیوم غنی‌شده کافی برای یک کلاهک نیاز دارد، از یک سال به چند هفته یا چند روز کاهش یافته است، هرچند به زمان بیشتری برای ساخت یک بمب واقعی نیاز دارد.

با این حال وزیر خارجه جمهوری اسلامی ایران در حساب‌های کاربری خود در شبکه‌های مجازی به سیاست جمهوری اسلامی مبتنی بر آنچه «آموزه‌های اسلامی و محاسباتی» خوانده اشاره کرده و گفته است که جمهوری اسلامی «به دنبال سلاح‌های هسته‌ای نیست».

عباس عراقچی در چندین شبکه اجتماعی از جمله تلگرام و ایکس، نوشته که به حق مردم آمریکا برای انتخاب رئیس جمهور انتخاب می‌گذارد اما تاکید کرده که مسیر پیش رو [در روابط] نیز یک «انتخاب» است که باید با «احترام» و اعتمادسازی «دوطرفه» باشد.

در واکنشی دیگر محمدجواد ظریف، معاون راهبردی رئیس جمهور ایران نیز اعلام کرده که رئیس جمهور منتخب آمریکا باید نشان بدهد که سیاست‌های پیشین را در قبال ایران دنبال نمی‌کند.

این سخنان او روز شنبه ۱۹ آبان و در حالی مطرح شد که واشینگتن تنها ساعاتی پیش‌تر ایران را به مشارکت در توطئه‌ای برای ترور دونالد ترامپ متهم کرده است.

محمدجواد ظریف در گفت‌وگو با خبرگزاری دانشجو به سیاست «فشار حداکثری» دونالد ترامپ در دوره اول ریاست‌جمهوری او اشاره کرد و گفت که این سیاست باعث شد که «ایران غنی‌سازی‌اش از ۳.۵ درصد به ۶۰ درصد برسد و تعداد سانتریفیوژها نیز افزایش پیدا کند»

آقای ظریف در ادامه گفت که دونالد ترامپ اهل محاسبه است و «باید چرتکه بیانداز و ببیند سود و زیان این سیاست چیست و آیا کماکان می‌خواهد آن سیاست زیان‌بار را ادامه دهد یا باید عوض کند.»

دونالد ترامپ در نخستین دورهٔ ریاست‌جمهوری خود، پس از خارج شدن از توافق برجام، سیاست فشار حداکثری در قبال جمهوری اسلامی را در پیش گرفت.

با استفاده از آسوشیتدپرس، رویترز و رادیو فردا