وزارت بهداشت تونس روز شنبه ۱۱ بهمن از ثبت و تایید واکسن روسی «اسپوتنیک وی» برای مصرف اضطراری در این کشور خبر داد.
تونس سومین کشور آفریقایی است که مجوز «مصرف اضطراری» این واکسن بحثانگیز را صادر میکند.
به گفته مقامهای وزارت بهداشت تونس، مجوز ثبت واکسن روسی تا یک سال اعتبار خواهد داشت.
واکسن «اسپوتنیک وی» روسیه که تولید مشترک مرکز پژوهشی «گامالیا» و صندوق سرمایهگذاری مستقیم روسیه (آر.دی.آی.اف) است، به این دلیل که پیش از تکمیل آزمایش گسترده انسانی به ثبت رسید، هدف انتقادهای گسترده داخلی و خارجی بوده است.
در همین حال، کاظم جلالی، سفیر ایران در روسیه روز شنبه اعلام کرد که اولین محموله واکسن«اسپوتنیک وی» روز ۱۶ بهمن به ایران وارد میشود.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه ایران، هفتم بهمنماه در جریان سفر به مسکو برای اولین بار از ثبت واکسن روسی «اسپوتنیک وی» در کشور خبر داد.
مینو محرز، عضو ستاد ملی مقابله با کرونا روز پنجشنبه ۹ بهمنماه گفته بود که از انتخاب واکسن «اسپوتنیک وی» روسی به هیچ عنوان راضی نیست و تاکید کرده بود که «به عنوان یکی از اعضای کادر درمان این واکسن را تزریق نمیکند.»
توزیع میلیونی اسپوتنیک وی از ۱۵ آذرماه در هفتاد کلینیک پایتخت روسیه با هدف واکسینه کردن گروههای در معرض خطر شامل پزشکان، کادر درمان، مددکاران اجتماعی و معلمان آغاز شد.
برخی دیگر کشورها از جمله بلاروس، الجزیره، آرژانتین، بولیوی، صربستان، ونزوئلا، پاراگوئه، ترکمنستان، مجارستان، امارات متحده عربی و جمهوری گینه نیز استفاده از واکسن روسی اسپوتنیک وی را ثبت و تایید کردهاند.
تولیدکنندگان این واکسن اثربخشی آن را بیش از ۹۰ درصد اعلام کردهاند، اما منتقدان آن را ابزاری برای گسترش نفوذ ژئوپلتیک روسیه میدانند.