شمارش آرا انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه؛ اردوغان اکثریت ۵۰ درصد آرا را از دست داد؛ قلیچداراوغلو فاصله را کمتر کرد

رقابت اصلی در انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه بین قلیچدار اوغلو (نفر دوم از راست) و رجب طیب اردوغان (نفر آخر) است

رای‌گیری در یکی از سرنوشت‌سازترین انتخابات تاریخ یکصد سال اخیر ترکیه ساعاتی پیش پایان یافت و نتایج اولیه انتخابات ریاست‌جمهوری اعلام شده است.

نتیجه این انتخابات ممکن است به حضور ۲۰ ساله رجب طیب اردوغان در رأس قدرت در ترکیه پایان دهد.

گزارش خبرگزاری‌ها حاکی است که در حال حاضر ۸۹ درصد آراء انتخابات ریاست‌جمهوری ترکیه شمارش شده و رجب طیب اردوغان اگرچه همچنان پیشتاز است، اما اکثریت ۵۰ درصد آرا برای پیروزی در دور اول انتخابات را از دست داده است.

طبث آمار ستاد عالی انتخابات ترکیه، آرای آقای اردوغان به ۴۹.۸۶ درصد کاهش یافته و آرای رقیب اصلی او کمال قلیچداراوغلو ۴۴.۳۸ درصد افزایش یافته است که اگر همین روند طی شود، احتمالا انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد.

این میان سنان اوغان نیز با ۵.۳ درصد آرا همچنان در رده سوم است.

با وجود کناره‌گیری محرم اینجه، نامزد چهارم ریاست‌جمهوری که سه روز قبل از انتخابات انصراف داد، آرایی در حد نیم‌صدم درصد به سود او به صندوق‌ها ریخته شده که ممکن است بین همفکران او تقسیم شود.

براساس ارزیابی تی‌آرتی‌ورلد، احتمال می‌رود حدود ۹۰ درصد از دارندگان حق رأی در داخل کشور پای صندوق‌ها حاضر شده باشند.

به گفته ناظران این شبکه، هر چه بیشتر آرای استانبول، آنکارا و شهرهای بزرگ دیگر لحاظ شود، احتمال تغییر نتایج به سود قلیچداراوغلو بیشتر است.

بخش بزرگی از مردم استانبول عمدتا در ساعات بعدازظهر رأی داده بودند. یک اظهارنظر در انتخابات ترکیه، که آقای اردوغان آن را برسر زبان‌ها انداخته، این است که نام فردی که از صندوق آرای استانبول درمی‌آید، او رئیس‌جمهور کشور خواهد بود.

بر اساس نتایج اولیه انتخابات پارلمانی که همزمان برگزار شد، حزب «عدالت و توسعه» ۳۹.۷ درصد و حزب «جمهوری‌خواه خلق» ۲۰.۷ درصد از کرسی‌ها را کسب کرده‌اند. در مجموع ائتلاف حزبی حامی آقای اردوغان ۵۶.۷ رصد و ائتلاف رقیب ۲۹.۷ درصد را در اختیار گرفته است.

از سوی دیگر، کمال قلیچداراوغلو توئیت کرد که نسبت به نتایج انتخابات به سود خود و احزاب همفکرش خوش‌بین است.

یک سخنگوی او نیز به خبرگزاری رویترز گفت برخی خبرگزاری‌ها برتری ۵۲ درصدی آقای اردوغان را اعلام کرده‌اند، اما آقای قلیچداراوغلو در وضعیت بهتری قرار دارد.

خبرگزاری رویترز همچنین به نقل از «چهار منبع» وابسته به احزاب اپوزیسیون نوشت که کمال قلیچداراوغلو در مجموع آرا، با تفاوتی اندک پیشتاز است.

شهرداران استانبول و آنکارا نیز که از حامیان آقای قلیچداراوغلو هستند، پس از شمارش حدود یک چهارم آرا از برتری او سخن گفتند.

اکرم امام‌اوغلو، شهردار استانبول، در این زمینه گفت: «امروز آقای قلیچداراوغلو را به عنوان سیزدهمین رئیس‌جمهور اعلام خواهیم کرد».

مشارکت بالای شهروندان ترکیه در انتخابات

پیشتر نظرسنجی‌ها حاکی از این بود که کمال قلیچداراوغلو، رهبر ائتلافی از شش حزب اپوزیسیون، با اندکی اختلاف از رقیب اصلی خود، رجب طیب اردوغان جلوتر است.

خبرگزاری‌های بین‌المللی و رسانه‌های ترکیه از میزان بسیار بالای مشارکت شهروندان در رأی‌گیری در انتخابات ریاست‌جمهوری و پارلمانی این کشور در روز یک‌شنبه، ۲۴ اردیبهشت، خبر می‌دهند.

براساس این گزارش‌ها، صف‌های طولانی و پرازدحام در برابر تمامی حوزه‌های رأی‌گیری در ۸۱ استان این کشور تشکیل شده که مشابه آن در دوره‌های گذشته سابقه نداشته است.

Your browser doesn’t support HTML5

ترکیه؛ اردوغان و قلیچداراوغلو چه برنامه‌هایی در سر دارند؟

شورای عالی انتخابات ترکیه اعلام کرد که همه شواهد حاکی از مشارکت بسیار بالای دارندگان حق رأی در انتخابات است. پیشتر ارزیابی شده بود که دست‌کم ۸۰ درصد از حدود ۶۱ میلیون واجد شرایط داخل کشور، نظر به حساسیت این دوره از انتخابات، رأی دهند.

بیش از نیمی از سه و نیم میلیون شهروند ترکیه در خارج پیشتر رأی داده و صندوق‌های آرای آن‌ها به ترکیه منتقل شده است.

رأی‌گیری برای انتخاب سیزدهمین رئیس‌جمهور تاریخ این کشور و نمایندگان در مجلس ۶۰۰ نفره، از ساعت هشت بامداد به وقت محلی آغاز شده و قرار است حوزه‌ها در ساعت پنج بعدازظهر بسته شوند.

به گزارش رسانه‌های ترکیه، با وجود دشواری‌های فراوان در تعیین امکانات و سازوکار انتخاباتی در ۱۱ استان زلزله‌زده این کشور، رأی‌گیری در این مناطق نیز در جریان است و میلیون‌ها بازمانده زلزله‌های مهیب و پرتلفات سه ماه قبل، در برابر حوزه‌ها صف کشیده‌اند.

کمال قلیچداراوغلو، نامزد ائتلاف مخالفان و رجب طیب اردوغان، رهبر ۲۰ سال اخیر ترکیه اندکی پیش ازظهر رأی خود را به صندوق انداختند. آقای قلیچداراوغلو در آنکارا و آقای اردوغان در استانبول رأی داد.

نظر به افزایش ارزیابی‌ها در خصوص برتری احتمالی آقای قلیچداراوغلو، به‌ویژه در میان میلیون‌ها رأی‌دهنده جوان، رجب طیب اردوغان ساعاتی پیش از گشوده شدن حوزه‌های انتخاباتی، گفت نتیجه انتخابات را هرچه که باشد، می‌پذیرد.

آقای اردوغان در آخرین روز از کارزار انتخاباتی به رسانه‌های غرب حمله کرد و آن‌ها را متهم کرد که با حمایت از رقیب او، برای ترکیه «تعیین تکلیف» می‌کنند.

نتیجه این انتخابات نه تنها رهبر آینده این کشور ۸۵ میلیون نفری و عضو سازمان ناتو را مشخص خواهد کرد، بلکه چگونگی حکمرانی در چهار سال پیش رو در این کشور دچار مشکلات پرشمار اقتصادی و سیاسی را نیز تعیین می‌کند.

بیشتر در این باره: مشارکت سیاسی زنان و آینده آن‌ بعد از انتخابات ترکیه

در صورتی که هیچ یک از دو نامزد اصلی انتخابات ریاست جمهوری ترکیه نتواند ۵۰ درصد آرا را به دست آورد، این انتخابات به دور دوم کشیده خواهد شد. در آن صورت دور دوم انتخابات در هفتم خرداد برگزار می‌شود.

در انتخابات ترکیه ۶۰ میلیون و ۶۹۷ هزار نفر واجد شرایط رای وجود دارد که ۳۰ میلیون و ۷۱۰ هزار نفر یعنی ۵۰.۶ درصد آن را زنان تشکیل می‌دهند.

دو نامزد اصلی انتخابات شنبه در آخرین روز کارزار انتخاباتی خود به دو مکان متفاوت رفتند که نشان از نوع گرایش سیاسی آنها برای آینده ترکیه داشت.

رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه، عصر شنبه به مسجد ایاصوفیه رفت و در آنجا نماز مغرب را برگزار کرد. این در حالی بود که کمال قلیچداراوغلو نیز به آرامگاه کمال آتاتورک، بنیانگذار «ترکیه نوین»، رفت.

حوزه‌های انتخابیه از ساعت هشت بامداد یکشنبه رای‌گیری را شروع کرده‌اند و اخذ رای تا ساعت پنج بعداز ظهر ادامه خواهد یافت.

براساس قانون انتخابات ترکیه٬ هرگونه گزارش از نتایج اولیه انتخابات تا ساعت ۹ شب ممنوع است. احتمالا اواخر یکشنبه مشخص خواهد شد که انتخابات ریاست جمهوری ترکیه به دور دوم کشیده خواهد شد یا خیر.

کردهای ترکیه که در حدود ۱۵ تا ۲۰ درصد واجدان شرایط رای در این کشور را تشکیل می‌دهند، از جمله گروه‌های اجتماعی هستند که می‌توانند در انتخابات روز یکشنبه نقشی اساسی ایفا کنند.

همزمان با انتخابات ریاست جمهوری ترکیه، انتخابات پارلمانی در این کشور نیز برگزار می‌شود.

پیروزی گسترده هر یک از دو ائتلاف اصلی در انتخابات پارلمانی نیز می‌تواند چشم‌انداز احتمال تغییر یا اصلاح قانون اساسی در این کشور را تعیین کند.

اصلاح قانون اساسی در ترکیه نیازمند رای مثبت دو سوم نمایندگان مجلس این کشور، یعنی ۴۰۰ نفر از مجموع ۶۰۰ کرسی، است.