ترکیه قرارداد خرید سامانه موشکی اس ۴۰۰ از روسیه را امضا کرد

کمتر از شش ماه پس از آغاز مذاکره، ترکیه و روسیه روز سه‌شنبه، ۲۱ شهریورماه، اعلام کردند که قرارداد خرید سامانه دفاع ضدموشکی اس ۴۰۰ بین دو کشور امضا شده و آنکارا پیش‌پرداخت این معامله را نیز پرداخت کرده است.

این خبر را مشاور نظامی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، نیز تایید کرده است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه به نقل از روزنامه‌های چاپ ترکیه، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور، ضمن اعلام این خبر از عزم خود و همتای روسش، آقای پوتین، برای اجرای این قرارداد گفته است.

این خبرگزاری قرارداد خرید این سامانه موشکی زمین‌به‌هوا را «مهم‌ترین معامله آنکارا با یک کشور غیر عضو ناتو» توصیف کرد.

خبرگزاری فرانسه به نقل از عده‌ای از تحلیل‌گران اشاره کرده است که معامله حاضر به نگرانی در غرب دامن خواهد زد، هم‌چنان که پیشتر وزارت دفاع آمریکا در این باره ناخشنودی خود را نشان داده بود.

در همین ارتباط رئیس جمهور ترکیه در گفت‌وگو با خبرنگاران گفته است که «هیچ کس حق ندارد» درباره تصمیمات مستقل ترکیه در مورد صنایع دفاعی‌اش اظهار نظر کند.

خبر آغاز مذاکره درباره خرید این سامانه موشکی از روسیه در فروردین‌ماه سال جاری منتشر شد و در پی آن در خردادماه سال جاری نیز دو کشور اعلام کردند که به امضای قرارداد نزدیک شده‌اند.

این خبر در حالی منتشر می‌شود که مناسبات روسیه با ناتو، سازمان پیمان آتلانتیک شمالی، بر سر الحاق شبه‌جزیره کریمه به خاک روسیه و ناآرامی‌ها در اوکراین دچار بحران است.

از سوی دیگر ترکیه که خود عضو سازمان ناتوست با برخی از اعضای این سازمان از جمله آلمان به‌ویژه از زمان کودتای نظامی تابستان سال گذشته در ترکیه مسئله پیدا کرده است.

مناسبات دو کشور ترکیه و آلمان در پی وقوع این کودتا و آغاز موج بازداشت‌ها در ترکیه هر روز به تیرگی گراییده و کار به جایی رسیده که روز دوشنبه، ۲۰ شهریور، آلمان رسماً اعلام کرد که «بخش اعظم» صادرات سلاح به ترکیه را به حال تعلیق درآورده است.

خبرگزاری رویترز به نقل از زیگمار گابریل، وزیر خارجه آلمان، دلیل این تصمیم برلین را «وضع خراب حقوق بشر» در ترکیه اعلام کرد.

رویترز می‌گوید که این خبر پس از آن منتشر شد که یک مقام وزارت خارجه آلمان از بازداشت «یک زوج آلمانی دیگر» در ترکیه به دلایل سیاسی خبر داد.

از تابستان سال گذشته که کودتای نافرجام ترکیه نزدیک به ۲۵۰ کشته بر جای گذاشت هزاران نفر در این کشور بازداشت و زندانی شده، هزاران نفر دیگر کار خود را از دست داده‌اند و صدها نفر در انتظار برگزاری دادگاه خود هستند.

تداوم بازداشت‌ها و اخراج‌ها در ترکیه با حکم رجب طیب اردوغان، به‌ویژه با هدف روزنامه‌نگاران و اهالی رسانه، باعث نگرانی شدید سازمان‌های مدافع حقوق رسانه‌ای‌ها و برخی از متحدان غربی ترکیه از جمله آلمان شده است.