ترکیه آزمایش تولید گاز از بزرگترین میدان دریایی این کشور در آبهای بسیار عمیق دریای سیاه را آغاز کرد.
آزمایش روز جمعه ۲ دیماه مربوط به تجهیزات پاکسازی گاز ناخالصیها برای انتقال به خشکی و پالایش و تزریق آن به شبکه گاز است.
میدان «ساکاریا» با ۵۴۰ میلیارد متر مکعب ذخایر گازی در پاییز ۱۳۹۹ کشف شد. دولت ترکیه بلافاصله با جذب شرکتهای غربی، داخلی و همکاری با شرکت ملی نفت جمهوری آذربایجان شروع به توسعه این میدان در آبهایی با عمق بیش از دو کیلومتر، یعنی ۳۰ برابر عمیقتر از عمق دریا در میدان پارس جنوبی ایران کرد.
به رغم چنین عمقی، ترکیه این میدان گازی را تنها در عرض دو سال توسعه داد و خط لوله زیردریایی اتصال این میدان به خشکی را نیز به همراه پالایشگاه و تجهیزات دیگر تکمیل کرده است.
فروردین سال آینده تولید روزانه ۱۰ میلیون متر مکعب گاز از این میدان آغاز خواهد شد و یک سال بعد از آن، تولید میدان به روزانه ۴۰ میلیون متر مکعب خواهد رسید که حتی از میزان واردات گاز این کشور از ایران نیز بیشتر است.
قرارداد ۲۵ ساله صادرات گاز ایران به ترکیه تا سه سال دیگر به پایان میرسد و با توجه به روند رو به رشد کسری چشمگیر گاز ایران، معلوم نیست آیا قرارداد جدیدی میان دو کشور امضا خواهد شد یا نه.
ترکیه طی سالهای گذشته دو بار علیه ایران به دیوان دادرسی بینالمللی به خاطر کیفیت پایین و قیمت بالای گاز ایران شکایت کرد و نهایتا در سال ۱۳۹۶ موفق به دریافت غرامت ۱.۹ میلیارد دلاری از ایران شد. آن زمان، ایران بجای پول نقد، برای ماهها گاز رایگان به ترکیه تحویل داد.
همچنین زمستان پارسال ایران با کسری روزانه ۲۵۰ میلیون متر مکعب گاز مواجه شد و بر اساس گفتههای مقامات ایران، کسری گاز امسال بیشتر از پارسال خواهد بود. این رقم عظیم کسری گاز ایران، بیش از یک و نیم برابر کل مصرف روزانه گاز ترکیه است.
گزارش وزارت نفت ایران و نهادهای بینالمللی حاکی است میدان گازی پارس جنوبی که ۷۰ درصد گاز ایران را تولید میکند، از سال آینده وارد نیمه دوم عمر خود خواهد شد. این در حالی است که هر سال به خاطر افت فشار میدان، ۱۰ میلیارد متر مکعب از تولید آن کاسته میشود؛ به عبارتی هر سال معادل یک فاز پارس جنوبی از رده خارج خواهد شد.
قطر، شریک ایرانی پارس جنوبی سالها پیش با نصب سکوهای ۲۰ هزار تنی (۱۵ برابر بزرگتر از سکوهای ایرانی) و استفاده از کمپرسورهای عظیم جلو افت تولید گاز خود را گرفت و اکنون برای افزایش ۴۰ درصدی تولید خود از این میدان تا چهار سال آینده تلاش میکند.
قطر تاکنون ۲.۵ برابر ایران گاز از این میدان مشترک تولید کرده است. ساخت چنین سکوهایی با کمپرسورهای عظیم تنها در انحصار چند شرکت انگشتشمار غربی است.