احتمال مرگ ۶۰ پناهنده در پی غرق شدن قایق در دریاچه وان

عکس مربوط به غرق شدن پناهجویان در دریاچه وان در سال گذشته

وزارت کشور ترکیه روز چهارشنبه از غرق شدن یک قایق حامل ۶۰ پناهجو در دریاچه وان ترکیه، نزدیک به مرزهای ایران، خبر داده و گفت که تاکنون جسد شش نفر از آنها را پیدا کرده است.

سلیمان سویلو وزیر کشور ترکیه روز چهارشنبه، ۱۱ تیرماه، اعلام کرد احتمالا این قایق حامل ۵۵ تا ۶۰ پناهجو بوده است.

قایق آنها به خاطر هوای طوفانی منطقه در ۲۷ ژوئن، شنبه هفته جاری غرق شد و عملیات جستجو از همان زمان آغاز شد، اما تاکنون تنها شش جسد پیدا شده است.

سویلو می‌گوید ۱۱ نفر در ارتباط با این حادثه بازداشت شده‌اند.

رسانه‌های ترکیه می‌گویند احتمالا افراد غرق شده شهروندان ایران، افغانستان و پاکستان بوده‌اند که غیرقانونی از طریق ایران وارد ترکیه شده و از طریق دریاچه وان خواسته‌اند خود را به غرب کشور برسانند.

معمولا پناهجویان با رساندن خود به غرب ترکیه، راه‌هایی برای رسیدن به اروپا جستجو می‌کنند.

بیشتر در این باره: غرق شدن قایق پناهجویان در دریاچه وان ترکیه هفت کشته بر جای گذاشت


سویلو می‌گوید قایق غرق شده در ۱۱۰ تا ۱۲۰ متری عمق دریاچه است و تجهیزات زیرآبی برای پیدا کردن جسد فوتی‌ها از آنکارا اعزام شده است.

خبرگزاری آسوشیتدپرس نیز گزارش داده پارسال نیز حوادث مشابهی در دریاچه وان اتفاق افتاده بود و ۶۴ نفر نجات یافتند، اما هفت پناهنده جان خود را از دست دادند.

ترکیه از اوایل اسفند پارسال مرزهای خود با ایران را بسته است، اما پناهندگان قاچاقی و پنهانی از مرزها گذشته و برای این که در ایستگاههای بازرسی پلیس گرفتار نشوند، عبور از دریاچه وان را ترجیح می‌دهند.

آمارهای رسمی ترکیه نشان می‌دهد تا پایان سال گذشته میلادی این کشور پذیرای ۳.۷ میلیون پناهنده سوری و بیش از ۳۰۰ هزار پناهنده از کشورهای دیگر، از جمله ایران بوده است.

ترکیه معمولا کشوری موقتی برای پناهجویان خارجی برای گرفتن حق پناهندگی در کشورهای غربی است.

برخی از ایرانی‌هایی که سرمایه لازم برای دریافت شهروندی ترکیه از طریق خرید املاک را دارند نیز مستقیما از همین طریق اقدام به خروج از کشور می‌کنند، اما شمار آنها در مقابل حدود ۳۰ هزار پناهنده ایرانی در ترکیه، بسیار پایین است.

آمارهای رسمی ترکیه نشان می‌دهد طی سه سال گذشته حدود ۱۵۰۰ شهروند ایرانی از طریق خرید مسکن به ارزش حداقل ۲۵۰ هزار دلار توانسته‌اند شهروندی ترکیه را بگیرند. ایرانی‌ها صدرنشین خرید مسکن در ترکیه میان خارجی‌ها هستند.

بر اساس داده‌های اداره کل مهاجرت ترکیه در سال ۲۰۱۹، ترکیه میزبان بیش از ۵ میلیون خارجی از ۱۹۲ کشور مختلف جهان شد. از این تعداد ۳ میلیون و ۶۹۵ هزار نفر اتباع سوریه هستند که تحت حفاظت موقت قرار دارند، ۱ میلیون و ۷۰ هزار نفر با داشتن دفترچه اقامت در ترکیه اسکان گزیده‌اند و بیش از ۳۲۴ هزار نفر با آمدن به ترکیه تقاضای پناهندگی کرده و خواهان اسکان در کشور ثالث هستند.

سه چهارم پناهجویان در ترکیه از راه‌های غیرقانونی و قاچاقی وارد کشور شده‌اند.

منابع: اداره مهاجرت ترکیه، دیلی صباح، سازمان ملل، شبکه تی‌آرتی. ف. ق./ ف. دو.