دادگاهی در ترکیه رهبران کودتای سال ۲۰۱۶ را به حبس ابد محکوم کرد

تصویری از کودتای ناموفق علیه رجب طیب اردوغان در سال ۲۰۱۶

دادگاهی در ترکیه روز پنجشنبه ششم آذر صدها تن از افسران ارتش، خلبان‌های نیروی هوایی و غیرنظامیان را به جرم رهبری کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ به حبس ابد محکوم کرد.

در جریان این کودتا که از یک پایگاه هوایی در نزدیکی آنکارا هدایت می‌شد بیش از ۲۵۰ نفر کشته شدند. نظامیان یاغی با استفاده از خودروهای زرهی، هواپیما و هلیکوپترهای نظامی قصد داشتند مراکز قدرت را تصرف کرده و حکومت رجب طیب اردوغان را سرنگون کنند.

به گزارش خبرگزاری رویترز، محاکمه این ۴۷۵ نفر مهم‌ترین پرونده قضایی عوامل و هواداران کودتاست. هزاران نفر دیگر به مشارکت در این کودتا متهم شده و ده‌ها پرونده قضایی دیگر در دست بررسی است.

حکومت ترکیه طرفداران فتح الله گولن، روحانی مخالف دولت را که در آمریکا زندگی می‌کند به برنامه‌ریزی و هدایت این کودتا متهم کرده ولی آقای گولن این اتهام را رد کرده است.

متهمان پرونده‌ای که روز جمعه حکم آن صادر شد در پایگاه هوایی «آکینچی» مستقر بودند و جرم آنها هدایت کودتا از طریق بمباران ساختمان‌های حکومتی از جمله پارلمان ترکیه و اقدام به قتل آقای اردوغان اعلام شده است. اکثر فرماندهان نظامی که در کودتا شرکت داشتند قبلا به حبس ابد محکوم شده‌اند.

عمر چلیک، سخنگوی حزب حاکم عدالت و توسعه روز پنجشنبه در توئیتی نوشت: «شبکه خیانتکاران که ساختمان پارلمان، ریاست جمهوری و مردم را بمباران کرد توسط مراجع قضایی و ملت ما محکوم شده است. این شبکه به انواع و اقسام اقدامات خیانکارانه در کشورهای مختلف برای ضربه زدن به ترکیه ادامه می‌دهد و مبارزه ما با تروریسم کودتاگر ادامه خواهد یافت.»

به گزارش خبرگزاری دولتی آناتولی، چهار تن از رهبران این شبکه که به دلیل ارتباط با شبکه هواداران فتح الله گولن «امامان غیرنظامی» ناميده می‌شوند از جمله ۱۹ متهمی هستند که به جرم اقدام برای ترور رییس جمهور، قتل و سرنگونی نظام قانونی کشور به ۷۹ حبس ابد محکوم شده‌اند.

خلبانان جنگنده‌های اف ۱۶ نیز که حملات هوایی را انجام دادند به حبس ابد محکوم شدند. طبق قوانین قضایی ترکیه محکومان به حبس ابد هیچ‌گاه حق تجدید نظر در حکم و آزادی مشروط ندارند.

در این پرونده مشخص ۴۷۵ نفر محاکمه شدند و از این تعداد ۳۶۵ نفر از قبل بازداشت شده و در زندان هستند.

فتح الله گولن، روحانی ۷۹ ساله‌ای که در گذشته از متحدان رجب طیب اردوغان بود و هر گونه مشارکتی در این کودتا را تکذیب کرده یکی از شش متهم این پرونده بود که غیابا محاکمه شدند. به گزارش رسانه‌های ترکیه پرونده این افراد جدا از سایر متهمان بررسی شده است.

در پی وقوع کودتای نافرجام تابستان ۲۰۱۶ حکومت ترکیه وضعیت اضطراری اعلام کرد و سرکوب و دستگیری‌های گسترده در اين کشور موجب نگرانی شدید کشورهای غربی شد.

خبرگزاری آناتولی به نقل از سلیمان سویلو، وزیر کشور ترکیه گزارش داد که تاکنون حدود ۲۹۲ هزار نفر به اتهام ارتباط با شبکه فتح الله گولن بازداشت شده و هنوز حدود ۱۰۰ هزار نفر از آنها در زندان منتظر محاکمه هستند.

در جریان سرکوب مخالفان پس از کودتا حدود ۱۵۰ هزار کارمند ادارات دولتی اخراج و یا تعلیق شده و حدود ۲۰ هزار نفر از پرسنل نیروهای مسلح و پلیس نیز اخراج شدند. مراجع قضایی ترکیه تاکنون بیش از دو هزار و ۵۰۰ نفر از متهمان را به حبس ابد محکوم کرده‌اند.

با وجود گذشت بیش از چهار سال از وقوع کودتا عملیات پلیس ترکیه برای بازداشت افراد متهم به مشارکت در کودتا و یا ارتباط با شبکه فتح الله گولن هنوز ادامه دارد.

حکومت ترکیه مدعی است که با توجه به خطرات امنیتی که با آن مواجه بود و نفوذ گسترده طرفداران فتح الله گولن در نهادهای حکومتی و نیروهای مسلح این سرکوب و بازداشت‌های گسترده ضروری است.