هشت روز مانده به موعد برگزاری دور دوم انتخابات ریاستجمهوری ترکیه که مهمترین رویداد انتخاباتی و سیاسی در تاریخ نوین این کشور تعبیر شده، رأیگیری از حدود ۳.۵ میلیون نفر از شهروندان ترکیهای ساکن خارج، از روز شنبه ۳۰ اردیبهشت، آغاز شد.
شورای عالی انتخابات ترکیه اعلام کرد که در ۷۳ کشور، ۱۶۷ حوزه رأیگیری کار خود را آغاز کرده است. به گزارش این شورا، از جمله سفارتخانه ترکیه در تهران و سرکنسولگریهای این کشور در تبریز و مشهد، آرای شهروندان ترکیهای ساکن ایران را گردآوری میکنند.
حوزههای رأیگیری در کشورهای خارجی تا روز سوم خرداد برقرار خواهد بود و پس از آن، صندوقها با هواپیما به ترکیه منتقل خواهد شد تا همراه با آرای مرحله دوم انتخابات ریاستجمهوری در روز هفتم خرداد خوانده و لحاظ شود.
براساس دادههای قطعی که روز ۳۰ اردیبهشت از سوی رسانه رسمی ترکیه منتشر شد، رجب طیب اردوغان، نامزد ائتلاف «جمهور»، در دور نخست ۴۹.۵۲ درصد، کمال قلیچداراوغلو، نامزد ائتلاف «ملت»، ۴۴.۸۸ درصد و سینان اوغان، نامزد ائتلاف ملیگرا و ضد مهاجران «آتا» ۵.۱۷ درصد آرا را کسب کردند.
برای احراز ریاستجمهوری کسب بیش از ۵۰ درصد از آرا الزامی است.
سینان اوغان روز ۲۸ اردیبهشت به شبکه اسرائیلی «آی-۲۴» گفت هنوز تصمیم نگرفته که برای دور دوم از اردوغان حمایت کند یا قلیچداراوغلو، اما افزود این احتمال نیز هست که اگر پیششرطهایش او پذیرفته نشود، از هیچیک از آنها اعلام حمایت نکند.
براساس آمار نهایی اعلام شده در روز ۳۰ اردیبهشت، در مرحله نخست انتخابات ترکیه در مجموع ۸۷ درصد از کل حدود ۶۴ میلیون دارندگان حق رأی به پای صندوقها رفتند.
بیش از یک میلیون و ۶۹۱ هزار نفر از حدود سه میلیون و ۴۲۴ هزار ترکیهایهای ساکن خارج و دارای حق رأی در انتخابات ریاستجمهوری و پارلمانی شرکت کردند. این میزان مشارکت بیسابقه توصیف شده است.
بیش از نیمی از شهروندان ساکن خارج که واجد شرایط رأیدادن هستند، در آلمان زندگی میکنند، و اکثریت آنها در انتخابات روز ۲۴ اردیبهشت به رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور کنونی و حزب او «عدالت و توسعه» رأی دادند. این میزان حمایت با انتقاد گروهها و احزاب کرد در آلمان مواجه شده است.
در ایران هم، در مرحله نخست آقای اردوغان ۵۲.۷۶ درصد آرای رأیدهندگان ساکن ایران را از آن خود کرد و رقیب اصلی او بیش از ۴۳ درصد آرا را به دست آورد. اما آقای قلیچداراوغلو در جلب آرای شهروندان ترکیهای ساکن آمریکا، کانادا، استرالیا، ژاپن و برخی کشورهای دیگر پیشتاز بود.
هر دو نامزد نسبت به پیروزی خود در انتخابات هفتم خرداد، که سرنوشت سیاسی آقای اردوغان را پس از ۲۰ سال حکومتمداری بلامنازع او تعیین میکند، ابراز «اطمینان» کردهاند.