«بررسی» احتمال حذف نام سپاه پاسداران از فهرست تروریستی توسط دولت بایدن

جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا

سه مقام اسرائیلی و دو منبع آمریکایی به وب‌سایت اکسیوس گفته‌اند که دولت جو بایدن احتمال حذف نام سپاه پاسداران را از سیاهه تروریستی، در ازای تعهد رژیم تهران به کاهش تنش در منطقه، بررسی می‌کند.

همزمان با گزارش باراک راوید، گزارشگر اسرائیلی اکسیوس، در شامگاه ۲۵ اسفند، خبرگزاری رویترز نیز به نقل از یک منبع آمریکایی نوشت که آمریکا در حال سنجش این احتمال است که نام سپاه را از فهرست سازمان‌های تروریستی خارجی خود، در برابر تضمین ایران در مهار نیروهای اصلی مورد حمایتش در منطقه، پاک کند.

مقامات جمهوری اسلامی ایران و اتحادیه اروپا تأکید دارند که متن توافق برای احیای برجام، پس از ۱۱ ماه مذاکرات در وین، تقریباً آماده شده‌است.

اصرار جمهوری اسلامی ایران از آمریکا برای لغو تصمیمی که دونالد ترامپ در بهار ۱۳۹۸ در مورد تروریستی نامیدن سپاه پاسداران گرفت، یکی از دو موضوع اصلی باقی‌مانده برای رضایت ایران به امضای توافق احیای برجام است.

نکته دیگری که ایران بر آن اصرار دارد، دریافت تضمین‌هایی از آمریکاست که دوباره ایران را به زیر بار تحریم نکشد.

به گزارش اکسیوس، دولت جو بایدن در حال بررسی گزینه اعلام علنی این موضوع است که آمریکا حق داشته باشد در صورت عدم اجرای تعهد ایران برای کاهش تنش در منطقه، دوباره سپاه پاسداران را گروه تروریستی بنامد.

یک منبع آمریکایی نیز شامگاه ۲۵ اسفند به رویترز گفت که واشینگتن هنوز تصمیم نگرفته چه تعهدی از سوی تهران در ازای خارج کردن نام سپاه از فهرست تروریستی، می‌تواند قابل قبول باشد.

ند پرایس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، در پاسخ به پرسشی در مورد احتمال حذف نام سپاه از سیاهه تروریستی، تنها گفت که رفع تحریم‌ها در کانون مذاکرات وین قرار دارد اما از اظهار نظر در مورد گزارش اکسیوس خودداری کرد.

اما سه مقام اسرائیلی، که اکسیوس نام آن‌ها را نبرده، گفتند که آمریکا به دولت نفتالی بنت اطلاع داده که این احتمال را سبک و سنگین می‌کند هرچند که تصمیم نهایی را نگرفته‌است.

مقامات اسرائیلی گفتند که نگران این ایده هستند زیرا آمریکا «تعهد خاصی از ایران نخواسته که تهدیدی برای اهداف آمریکایی یا هم‌پیمانان آمریکا در منطقه نباشد.

نخست‌وزیر اسرائیل هفته گذشته در جریان دیدار با مایک پنس، معاون پیشین رئیس‌جمهور آمریکا که در یک سفر خصوصی به اسرائیل رفته بود، به خبرنگاران گفت که اسرائیل با توافق احیای برجام مخالف است به‌ویژه آن‌که این احتمال مطرح است که سپاه پاسداران از سیاهه تروریستی آمریکا خارج شود.

آقای بنت در آن دیدار افزود که از ایران خواسته شده تا تعهدی «محدود» بدهد که آمریکایی‌ها و اسرائیلی‌ها را هدف قرار ندهد. دولت بایدن به اظهارات آقای بنت واکنشی نشان نداد.

Your browser doesn’t support HTML5

سپاه پاسدران نگران افشای روش‌های تخلف

اما یک مقام ارشد وزارت خارجه روز ۲۵ اسفند به سایت اکسیوس گفت «کسی نباید تعجب کند که عواملی که منتقد روند احیای برجام هستند، مطالب نادرست بیان کنند». این مقام در همین حال افزود که «هنوز تصمیم نهایی گرفته نشده و هرگونه گمانه‌زنی، صرفاً از روی ناآگاهی است».

این مقام آمریکایی همچنین اظهار داشت که حتی در صورت پاک شدن نام سپاه از لیست آمریکایی سازمان‌های تروریستی خارجی، این نهاد نظامی کماکان مشمول تحریم‌های متعدد باقی خواهد ماند و آمریکا هنوز مجموعه‌ای از ابزار برای مقابله با فعالیت‌های بی‌ثبات‌کننده رژیم ایران در اختیار خواهد داشت.

شماری از سناتورها، از جمله تد کروز و مارکو روبیو، در روزهای گذشته به‌شدت از احتمال بازگشت دولت بایدن به برجام انتقاد کرده و آن را تسلیم شدن به رژیم «تروریستی» حاکم بر ایران و تشدید مخاطرات برای اسرائیل، متحد مهم آمریکا، عنوان کرده‌اند.