برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا، میگوید که ایالات متحده پیش از آغاز تحریمهای نفتی ایران در روز ۱۳ آبان اطمینان حاصل خواهد کرد که بازار نفت کم و کسری نداشته باشد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، او روز سهشنبه، سوم مهر، در یک نشست خبری در حاشیه مجمع عمومی سازمان ملل گفت: «ما قبل از تجدید تحریمها اطمینان پیدا خواهیم کرد که عرضه مناسبی در بازار نفت موجود باشد.»
تحریمهای آمریکا صادرات روزانه دو میلیون بشکه نفت ایران را هدف قرار داده است، و در همین حال عربستان سعودی خبر داده است که ظرفیت تولید اضافی روزانه ۱٫۵ میلیون بشکه را دارد.
در آستانه اجرای تحریمهای ایران در آبانماه، وزارت انرژی آمریکا نیز خبر داد که ایالات متحده ۱۱ میلیون بشکه نفت از ذخایر استراتژیک خود را برای فروش عرضه میکند.
در همین حال، انتظار میرود میزان تولید روزانه نفت آمریکا با ۱٫۳ میلیون بشکه افزایش در سال جاری به ۱۰٫۷ میلیون بشکه برسد و در سال آینده نیز با رشدی یک میلیون بشکهای، به ۱۱٫۷ میلیون بشکه اوج بگیرد.
دولت آمریکا که از توافق هستهای با جمهوری اسلامی کنار کشیده و تحریمهای سنگینی را نیز دوباره علیه ایران اعمال کرده، قرار است از سیزدهم آبان صادرات نفت ایران را نیز به شکل گستردهای محدود کند.
مقامهای آمریکایی همواره از قصد خود برای «به صفر رساندن» صادرات نفتی ایران سخن گفتهاند و در مقابل مقامهای ایرانی این امر را ناممکن دانستهاند.
چند مقام ارشد در دولت دونالد ترامپ اشاره کردهاند که این دولت انتظار دارد واردات نفت از ایران در این فاصله کمتر از دوماهه به صفر برسد.
حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، روز دوشنبه این هفته در دیدار با جمعی از مدیران رسانههای آمریکایی برنامه واشینگتن برای تحریم فروش نفت ایران را «غیر عملی» و در عین حال «خطرناک» خواند.
در همین روز، بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، با ذکر این که «خواب آمریکا برای قطع صادرات نفت ایران تعبیر نمیشود» گفت که برخی کشورها خرید نفت از ایران را کاهش دادهاند، اما هیچ کشوری خرید نفت خود از ایران را متوقف نکرده و تنها کره جنوبی است که سه ماه پیاپی از ایران نفت نخریده است.
اما یک روز پس از آن، یعنی روز سهشنبه، سوم مهر، خبرگزاری بلومبرگ گزارش داد که در ماه نوامبر خرید نفت هند از ایران «صفر» خواهد بود.
این خبرگزاری نوشت که هند هم تحت فشار آمریکا به ژاپن و کره جنوبی میپیوندد و در ماه نوامبر هیچ خرید نفتی از ایران نخواهد داشت.
پنج کشور باقیمانده در «برجام»، یعنی فرانسه، روسیه، چین و بریتانیا، به علاوه آلمان، میکوشند که بر اساس توافق برجام راه صادرات نفتی ایران و حضور شرکتها در بازار ایران را باز نگه دارند.
این کشورها روز دوشنبه در این مورد گرد هم آمده و بیانیهای صادر کرده و در آن بر «تعهد خود به پیگیری اقدامات مشخص» در جهت پرداخت پول و تداوم صادرات نفت ایران تأکید کردند.
با این حال، آنگونه که خبرگزاری روسی اسپوتنیک گزارش داده، برایان هوک، رئیس گروه اقدام ایران در وزارت خارجه آمریکا، روز سهشنبه در نیویورک به این موضوع نیز اشاره کرده و گفت: «همه شرکتهای بزرگ تصمیم گرفتهاند که از ایران بیرون بیایند و تصمیمی اتخاذ کنند که بر مبنای اصول کسب و کار است.»
به گفته او «واقعیت اقتصادی» دنیا این شرکتها را مجاب میکند که بین ایران و ایالات متحده، دومی را انتخاب کنند و تأکید کرد که با این وصف، به گفته او، نباید نگران مجراهای مالی بود که کشورهای اروپا سعی دارند برای ادامه دادوستدها با ایران فراهم کنند.