نماینده ویژه آمریکا در امور ایران میگوید اگر ایران در مذاکرات هستهای هفته آینده حاضر نشود که به برجام بازگردد و به ساخت بمب هستهای «بسیار نزدیک» شود، ایالات متحده دست روی دست نخواهد گذاشت.
رابرت مالی در گفتوگو با انپیآر (رادیو سراسری ملی) که متن آن روز چهارشنبه سوم آذر منتشر شد، گفت: «اگر آنها بسیار نزدیک شوند، آن قدر نزدیک که احساس آرامش کنند، قطعا ما ساکت نخواهیم نشست».
او توضیح نداد که منظورش از «بسیار نزدیک» چیست.
نماینده ویژه آمریکا اظهار داشت: ««ما آمادهایم به این توافق بازگردیم تا همه تحریمهایی که با آن ناسازگار است لغو شوند. بنابراین اگر ایران میخواهد به این توافق بازگردد، راه برای این کشور باز است».
آقای مالی تصریح کرد: «اگر ایران نخواهد به این توافق بازگردد و همین روندی را که الان دنبال میکند ادامه دهد، که همانا ترک میز دیپلماسی و تسریع برنامه هستهای خود است، اگر قرار باشد این راه را انتخاب کند، پاسخ متناسبی به آن خواهیم داد».
بیشتر در این باره: گروسی پس از مذاکره در تهران: به نقطهای نزدیک میشویم که دیگر نتوانم تضمینی بدهممذاکرات هستهای ایران و قدرتهای باقیمانده در برجام که از خرداد امسال بهدلیل انتخاب ابراهیم رئیسی به مقام ریاستجمهوری متوقف شده، قرار است از روز هشتم آذر در وین از سر گرفته شود. ایالات متحده به دلیل خروج از برجام به صورت غیرمستقیم در این مذاکرات حاضر خواهد بود.
هدف از این مذاکرات مجاب کردن ایران به از سرگیری انجام تعهدات خود در چارچوب برجام و لغو تحریمهای واشینگتن علیه تهران است.
دولت جو بایدن که از ژانویه گذشته بر سر کار آمده است، اعلام کرده که آماده بازگشت به برجام و لغو تحریمهای ایران است مشروط به اینکه تهران تعهدات خود در این توافق را به طور کامل اجرا کند.
جمهوری اسلامی ایران بارها اعلام کرده که ابتدا باید همه تحریمهای آمریکا لغو شود و تهران پس از راستیآزمایی اقدامات واشینگتن، به تعهدات عمل میکند. ایالات متحده این درخواست را رد کرده است.
ایران از سال ۹۸- یکسال پس از خروج دولت ترامپ از برجام- به تدریج از تعهداتش عدول کرده و غنیسازی را در سطح گستردهای افزایش داده است، همچنین اجرای پروتکل الحاقی برای بازدید سرزده بازرسان آژانس از تاسیسات هستهای خود را از اسفند پارسال متوقف کرده است.
رافائل گروسی، مدیرکل آژانس، که روز سهشنبه برای دستیابی به توافقی با ایران در زمینه انجام بازرسیهای این نهاد به تهران سفر کرده بود، بدون هیچ دستاوری به وین بازگشت.
آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، پیشتر از بررسی «سایر گزینهها» در برخورد با ایران سخن به میان آورده بود، ولی رابرت مالی در مصاحبه با انپیآر تاکید کرده که ایالات متحده فشار اقتصادی بیشتر علیه ایران را در دستور کار خواهد گذاشت.
اسرائیل که مخالف توافق هستهای با ایران است، گزارش شده که در سالهای اخیر بارها دست به اقدامات خرابکارانه علیه تاسیسات هستهای ایران زده است. این کشور در آخرین ارزیابی خود اعلام کرده که ایران پنج سال تا دستیابی به سلاح هستهای فاصله دارد، هرچند برخی گزارشها حاکی است که گریز اتمی ایران به یک ماه رسیده است.