دولت سودان نماینده سازمان ملل را اخراج کرد؛ دو طرف جنگ با آتش­‌بس یک‌روزه توافق کردند

در درگیری­‌ها در سودان بیش از ۸۶۰ غیرنظامی کشته و تعداد بیشتری مجروح شده‌اند

دولت سودان غروب پنجشنبه ۱۸ خرداد اعلام کرد که نماینده سازمان ملل در این کشور که یکی از میانجی‌­گران اصلی برای پایان دادن به درگیری‌­های نظامی است باید سودان را ترک کند.

همزمان، دو طرف جنگ در سودان با يک آتش­‌بس ۲۴ ساعته که از بامداد شنبه به اجرا گذاشته خواهد شد توافق کردند.

وزارت خارجه سودان در بیانیه‌­ای گفت که به آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل اطلاع داده‌­است که فولکر پرتس، سفیر این نهاد در سودان «فرد نامطلوب» اعلام شده و باید خاک این کشور را ترک کند.

چند هفته پیش ژنرال عبدالفتاح البرهان، فرمانده نیروهای مسلح و رييس دولت نظامی سودان در نام‌ه­ای خواستار برکناری فولکر پرتس از این مقام شد.

فولکر پرتس، دیپلمات آلمانی از سال ۲۰۲۱ یکی از میانجی‌گران مهم در بحران سودان بوده، ابتدا در دوره انتقال قدرت از نظامیان به یک دولت منتخب که ناکام ماند و سپس در دوره‌­ای که تنش بین ارتش و نیروهای واکنش سریع سودان افزایش یافت.

دولت آلمان تصمیم سودان را محکوم کرد و سخنگوی وزارت خارجه این کشور روز جمعه گفت:«جامعه بین‌المللی، از جمله دولت آلمان، به حمایت از آقای پرتس و تلاش­‌های او ادامه خواهد ­داد.»

به گفته این سخنگو آقای پرتس فعالیت­‌های خود از جمله حمایت از مذاکرات صلح در جده را از اين پس در کنیا ادامه می‌­دهد.

فولکر پرتس که روز پنجشنبه به اتیوپی سفر کرده بود به تصمیم دولت سودان واکنش نشان نداد. او در ماه‌های اخیر بارها به مرگ تهدید شده و تحت فشار قرار گرفته که از مقام خود به عنوان سفیر سازمان ملل کناره‌­گیری کند.

ژنرال عبدالفتاح البرهان در نامه خود ،که چند هفته پیش منتشر شد، آقای پرتس را به «جانبداری» و تاثیر­گذاری منفی بر مذاکرات بین فرماندهان ارتش و گروه­‌های طرفدار دموکراسی در هفته­‌های قبل از شروع جنگ در سودان متهم کرده­‌است.

درگیری­‌های شديد مسلحانه بین ارتش سودان به فرماندهی ژنرال البرهان و نیروهای واکنش سریع به فرماندهی ژنرال محمد حمدان دقلو که نایب رییس شورای نظامی حاکم بر سودان است از اواخر فروردین آغاز شد.

براساس آمارهایی که سندیکای پزشکان سودان منتشر کرده­‌است در این درگیری­‌ها بیش از ۸۶۰ غیرنظامی کشته و تعداد بیشتری مجروح شده‌اند، هر چند آمار واقعی تلفات به احتمال فراوان بسیار بیشتر است.

روز جمعه ۱۹ خرداد دو طرف بر سر یک آتش‌بس ۲۴ ساعته که قرار است از ساعت شش بامداد روز شنبه به وقت محلی به اجرا درآید توافق کردند. این خبر را خبرگزاری دولتی سعودی به نقل از بیانیه مشترک دولت‌­های آمریکا و عربستان سعودی اعلام کرد.

این هشتمین آتش­‌بس بین دو طرف در دو ماه اخیر است ولی همه توافق­‌های قبلی نقض شده‌­اند.

واشینگتن و ریاض، میانجی­‌های اصلی بحران سودان، مذاکرات رسمی صلح را که از اوایل خرداد در شهر جده آغاز شده بود متوقف کرده و دو طرف را به نقض مکرر آتش‌بس متهم کرده‌­اند. در همان روز دولت آمریکا شرکت­‌های تسلیحاتی را که به دو طرف جنگ اسلحه می‌فروشند تحریم و صدور روادید برای تعدادی از مقامات ارشد سودانی را ممنوع کرد.

به رغم توقف مذاکرات رسمی، واشینگتن و ریاض گفتند تماس با طرف­‌های جنگ به امید احیای مذاکرات صلح ادامه خواهد یافت.