سفیر اوکراین در ایران:‌ نقل قول درباره آگاهی روحانی از شلیک به هواپیما نادرست است

سفیر اوکراین در ایران در گفت‌وگو با خبرنگار رادیو فردا با ابراز تاسف از عملی‌نشدن قول حسن روحانی درباره ارسال فوری جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی، می‌گوید اظهاراتی که به نقل از او مبنی بر اینکه رئيس‌جمهور ایران ساعاتی پس از سرنگونی هواپیما با موشک از این واقعه مطلع بود، منتشر شده، نادرست است.

سرگئی بوردی لیاک روز سه‌شنبه ۴ شهریور در گفت‌وگو با آنا رایسکایا، خبرنگار رادیو فردا گفت در جلسه امروز که با خانواده‌ قربانیان پرواز ۷۵۲ داشته است، به وعده روحانی برای ارسال جعبه سیاه اشاره کرده و درباره اطلاع فوری رئيس‌جمهور ایران از شلیک موشک حرفی نزده است.

بر اساس این گزارش، سفیر اوکراین در این جلسه با اشاره به اینکه پس از این واقعه، حسن روحانی «قول داد که جعبه سیاه را بلافاصله به اوکراین می‌فرستند، می‌گوید «ما فکر کردیم به قول رئيس‌جمهور می‌توانیم باور کنیم» و در ادامه از محقق نشدن چنین وعده‌ای ابراز تاسف می‌کند.

امروز گزارشی منتشر شد که در آن اشاره شده بود سفیر اوکراین در ایران در دیدار با برخی از خانواده‌های قربانیان این پرواز گفته است رئيس‌جمور ایران ساعاتی پس از این ماجرا از ساقط شدن هواپیما با موشک خبر داشته ولی از مقام‌های دولت اوکراین خواسته بود که سکوت کنند تا دولت ایران خبر را اعلام کند.

سرگئی بوردی لیاک، سفیر اوکراین در ایران اما تاکید دارد که جلسه چنین حرفی نزده و بحثش درباره این بوده است که عملی شدن وعده روحانی برای تحویل دادن جعبه سیاه، شش ماه طول کشید.

بیشتر در این باره: ایران پس از شش ماه جعبه سیاه هواپیمای اوکراینی را «به فرانسه فرستاد»

حامد اسماعیلیون، سخنگوی انجمن خانواده قربانیان پرواز ۷۵۲ در گفت‌وگو با رادیو فردا با اشاره به دیدار امروز برخی خانواده‌های قربانیان با سفیر اوکراین می‌گوید این دیدار یک تجمع اعتراضی نبود،‌ بلکه یک دیدار و درخواست برنامه‌ریزی شده بود.

به گفته آقای اسماعیلیون، برخی خانواده‌های قربانیان که نگران روند رسیدگی و پیگیری این پرونده بودند، به محل سفارت اوکراین در تهران رفتند و بر خلاف مقام‌های جمهوری اسلامی با استقبال دیپلمات‌های اوکراین مواجه شدند و در محل سفارت با سفیر دیدار کردند.

او تاکید می‌کند که برخی خانواده‌های قربانیان در مراجعاتی که برای پیگیری پرونده به دادسرای نظامی داشته‌اند، با برخورد آزاردهنده و توام با بی‌احترامی مقام‌های قضایی مواجه شده‌اند.

در روزهای اخیر گزارش‌های متعددی از برخورد قضایی به شهروندان معترض به این ماجرا نیز منتشر شده است.

بر اساس احکام قضایی صادر شده، تاکنون برای ۲۲ نفر از شهروندان و فعالان مدنی که به سرنگونی هواپیما توسط موشک‌های سپاه اعتراض کرده‌اند، در مجموع ۳۰ سال و یک ماه حکم زندان صادر شده است.

بیشتر در این باره: حکم سه سال زندان برای یکی دیگر از معترضان به سرنگونی هواپیمای اوکراینی توسط سپاه

آقای اسماعیلیون همچنین به رادیو فردا گفت که در روزهای اخیر مقام‌های جمهوری اسلامی علاوه بر اینکه به سوالات مهم در زمینه سرنگون کردن هواپیما جواب نمی‌دهد، سعی می‌کند سوالات و ابهامات جدید ایجاد کند و یک جنگ روانی علیه خانواده‌ها و مردم راه انداخته است.

او می‌گوید علت دیدار خانواده‌ها با سفیر اوکراین در ایران اطمینان یافتن از پیگیری جدی این پرونده بوده است.

سخنگوی انجمن خانواده قربانیان پرواز ۷۵۲ می‌گوید در این دیدار به سفیر اوکراین گفته شده است که موضوع کشف حقیقت و اجرای عدالت، مهم‌تر از گرفتن غرامت است.

جمهوری اسلامی ایران شش ماه پس از سرنگونی پرواز ۷۵۲در نهایت روز ۲۷ تیر ماه جعبه‌ سیاه بوئینگ را برای بازخوانی تحویل فرانسه داد.

متعاقب آن نیز رئيس سازمان هواپیمایی ایران، روز دوم شهریور ماه در یک نشست خبری برخی اطلاعات به دست آمده از جعبه سیاه را علنی کرد و از جمله گفت که پس از شلیک موشک اول «هیچ صدایی از کابین مسافران شنیده نمی‌شود» و مسافران در «سلامت جسمانی» بوده‌اند.

به این معنا، عامل سرنگونی هواپیمای اوکراینی و کشته شدن سرنشینان آن موشک دوم بوده است که ۲۵ ثانیه بعد از موشک اول شلیک شد.

مقام‌های دولت‌های اوکراین و کانادا اما این سئوالات را مطرح کرده‌اند که اساسا چرا این موشک‌ها شلیک شده‌اند و چرا آسمان ایران آن ساعات به روی پروازها باز بوده است.

بیشتر در این باره: کانادا گزارش ایران از جعبه سیاه پرواز ۷۵۲ را «ناقص» و «گزینش‌شده» خواند

در جریان سرنگونی هواپیما که منجر به کشته شدن ۱۷۶ نفر شد، کتمان شلیک موشک توسط مقام‌های جمهوری اسلامی تا سه روز، اطلاع‌رسانی مبهم و متناقض و تاخیر و فراز و نشیب‌ بسیار در ارائه جعبه سیاه به کشور یا نهادی که قادر به پیاده‌سازی اطلاعات باشد، اعتراضات و تردیدهای بسیاری را درباره واقعیت‌های این ماجرا برانگیخته است.

حکومت ایران همچنین تاکنون درباره روند رسیدگی قضایی به عوامل دخیل در این ماجرا و همچنین نحوه پرداخت غرامت و خسارت سرنگونی این هواپیما توضیحی نداده است.