آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز شنبه اعلام کرد، به دنبال درگیری در اطراف نیروگاه هستهای زاپوریژیا در جنوب اوکراین، اتصال این نیروگاه به آخرین خط بیرونی برق کشور قطع شده است.
به رغم این که به نظر میرسید حضور ناظران آژانس بین المللی در نیروگاه زاپوریژیا از خطرات برای این نیروگاه هستهای کاسته شود، اما درگیریها در اطراف آن باردیگر باعث تشدید نگرانیها در این زمینه شده است.
بیشتر در این باره: دیدار گروسی از زاپورژیا؛ برخی بازرسان بهطور موقت در بزرگترین نیروگاه اتمی اروپا میمانندرافائل گروسی، مدیرکل آژانس در بیانیهای گفته است، هم اکنون این نیروگاه از یک خط برق با ولتاژ پایینتر برای ایمنی و ادامه کار بخشهایی حیاتی مانند سامانه خنککننده و جلوگیری از ذوب هستهای، استفاده میکند.
آقای گروسی اضافه کرده است، کارکنان ارشد اوکراینی به بازرسان آژانس در این نیروگاه گفتهاند که چهارمین و آخرین خط عملیاتی شبکه از کار افتاده است.
نیروگاه زاپوریژیا که پنجمین تاسیسات نیروگاهی اتمی دنیا نیز هست، از نخستین روزهای حمله نظامی روسیه به اوکراین به کنترل نظامیان روس درآمد، ولی در شش ماه دوران جنگ، کارکنان فنی اوکراینی داخل این تاسیسات برای برپا داشتن آن کماکان فعالیت کردهاند.
یک مقام منصوب روسیه در این منطقه نیروهای اوکراینی را متهم کرد بامداد شنبه با گلولهباران مناطق نزدیک به نیروگاه زاپوریژیا باعث تخریب یک خط انتقال برق اصلی شدند.
مدیریت شهری در انرودار، منطقهای که نیروگاه زاپوریژیا در آن واقع شده، در پستی در کانال رسمی تلگرام خود اعلام کرد: تامین برق مناطق تحت کنترل اوکراین به دلیل مشکلات فنی به حالت تعلیق درآمده است.
اوکراین و روسیه در چند هفته گذشته یکدیگر را به هدف قرار دادن این نیروگاه متهم کردهاند.
این نیروگاه و مناطق اطراف آن طی هفتههای گذشته صحنه درگیری و بمباران بوده و بخشهایی از آن نیز آسیب دیده است؛ موضوعی که نگرانی جامعه جهانی از نشت مواد پرتوزا و وقوع یک فاجعه هستهای را برانگیخته است.
در همین حال، وزارت دفاع روسیه اعلام کرده است که نیروهای اوکراینی روز جمعه باردیگر تلاش کردند تا این نیروگاه را تصرف کنند.
وزارت دفاع روسیه میگوید هواپیماها و بالگردهای این کشور نیروهای اوکراینی را وادار به عقبنشینی کردهاند.
ولودیمیر زلنسکی هفته گذشته در پی لطمه شدیدی که به شبکه برق اوکراین و از کار افتادن چهار رآکتور آن وارد شد، به جهانیان و بهویژه به اروپاییان هشدار داد که به سختی از یک «فاجعه تشعشعات رادیواکتیو» رهایی یافتند و سایه این تهدید هولناک همچنان بر سر جهانیان برقرار است.