ده‌ها رهبر جهان برای «پایان دادن» به جنگ اوکراین در سوئیس گرد هم می‌آیند

فلیکس باومن، سفیر سوئیس در اوکراین، (سمت چپ) و مانوئل ایرمان، یکی از مقامات برگزاری مراسم سوئیس، (راست) از ولودیمیر زلنسکی در فرودگاه زوریخ استقبال می‌‌کنند

رهبران جهان در نشستی دو روزه در بورگن‌استوک سوئیس گرد هم می‌آیند تا اجلاسی را با هدف تحت فشار قرار دادن روسیه برای پایان دادن به جنگ اوکراین برگزار کنند، هرچند فقدان متحدان قدرتمند مسکو مانند چین تأثیر بالقوهٔ این اجلاس را کمرنگ کرده است.

کامالا هریس، معاون رئیس‌جمهور ایالات متحده، و رهبران فرانسه، آلمان، ایتالیا، بریتانیا، کانادا و ژاپن از جمله افراد حاضر در این مراسم دو روزه هستند که از یک‌شنبه ۲۷ خردادماه آغاز خواهد شد.

انتظار می‌رود هند، ترکیه و مجارستان نیز که روابط دوستانه‌تری با روسیه دارند، به این مذاکرات ملحق شوند.

چین در حالی از حضور در این اجلاس که مقامات حدود ۹۰ کشور دنیا از روز یکشنبه ۲۷ خردادماه در آن شرکت می‌کنند، انصراف داده که پیش از آن روسیه نیز اعلام کرده بود شرکت در این رویداد اتلاف وقت است و علاقه‌ای به شرکت در آن ندارد.

چین قبل‌تر اعلام کرده بود شرکت در این مذاکرات را بررسی خواهد کرد.

بیشتر در این باره: نشست صلح اوکراین: چه کسی در مذاکرات سوئیس شرکت خواهد کرد؟

اما بدون چین امیدها برای انزوای بیشتر روسیه کمرنگ شده است. این در حالی است که اوکراین اکنون در میدان جنگ به وضوح دست پایین‌تر را دارد.

جنگ اسرائیل با گروه افراطی حماس که در لیست سازمان‌های تروریستی آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد، نیز افکار عمومی را از اوکراین منحرف کرده است.

بر این اساس منابع مطلع اعلام کرده‌اند که مذاکرات در سوئیس بیشتر حول محورهایی چون نگرانی‌های گسترده‌ ناشی از جنگ مانند امنیت غذایی، هسته‌ای و دریانوردی باشد و پیش‌نویس اعلامیه نهایی آن نیز روسیه را به عنوان متجاوز در مناقشه معرفی کند.

در همین زمینه ریچارد گوان، مدیر گروه بین‌المللی بحران سازمان ملل با اشاره به محدودیت‌های دیپلماتیک پیش آمده برای اوکراین، گفت: «با این حال این فرصتی برای اوکراین است تا به جهان یادآوری کند که از اصول منشور سازمان ملل دفاع می‌کند.»

بیشتر در این باره: واکنش‌های منفی به شروط پوتین برای پایان تهاجم روسیه به اوکراین

سوئیس که به درخواست ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، این اجلاس را برگزار می‌کند، به دنبال هموار کردن راه برای روند صلحی در آینده است که روسیه نیز در آن مشارکت داشته باشد.

اما شکاف‌های ژئوپلیتیکی بر سر مرگبارترین درگیری اروپا از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون، باعث ایجاد یک همبستگی جهانی بر سر پایان جنگ در اوکراین نشده و آقای زلنسکی حتی پکن را به کمک به مسکو برای تضعیف گردهمایی متهم کرده است، اتهامی که وزارت خارجه چین آن را رد می‌کند.

این در حالی است که رئیس‌جمهور روسیه روز جمعه ۲۵ خرداد گفت این کشور به شرطی حملات خود را متوقف می‌کند که اوکراین نیروهای خود را از مناطق مورد ادعای روسیه در شرق و جنوب این کشور خارج کند و برنامه عضویت در ناتو را کنار بگذارد.

لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا، نیز در پایان جلسه مقامات ناتو در بروکسل در واکنش به این شرط روسیه گفت: «پوتین غیرقانونی قلمرو مستقل اوکراین را اشغال کرده و او در موقعیتی نیست که راه‌های تحقق صلح را به اوکراین دیکته کند.»