دبیر کل سازمان ملل متحد روز جمعه ۲۲ اسفند در بیانیهای از «ملیگرایی» برخی کشورها در زمینه خریداری عمده واکسن کرونا و همچنین «احتکار» و معاملات جانبی با تولیدکنندگان آن بهشدت انتقاد کرد.
آنتونیو گوترش با بیان اینکه اقداماتی از این قبیل موجب تضعیف دسترسی بهموقع مردم سراسر دنیا به واکسن کووید ۱۹ شده است، افزود: «کارزار واکسیناسیون جهانی نمایانگر بزرگترین آزمون اخلاقی دوران ماست.»
بیانیه آقای گوترش در سالگرد اعلام وضعیت اضطراری «پاندمی» یا «همهگیری» کووید ۱۹ از سوی سازمان بهداشت جهانی منتشر شده است.
دبیر کل سازمان ملل در ادامه سخنانش یادآور شد که «بسیاری از کشورهای کمدرآمد هنوز حتی یک دوز واکسن هم دریافت نکردهاند»، در حالی که برای احیای اقتصاد جهانی واکسیناسیون در سراسر دنیا امری ضروری است.
او همچنین از کشورهای سراسر دنیا، بهویژه دولتهای ثروتمند، خواست تا برای تولید و توزیع واکسن به میزان کافی و برای همگان متحد شوند.
به گفته آقای گوترش، برای دستیابی به این منظور، ظرفیت تولید واکسن در سراسر دنیا باید دستکم تا دو برابر افزایش یابد.
این مقام ارشد سازمان ملل پیشتر نیز از توزیع ناعادلانه این واکسنها بهشدت انتقاد کرده و گفته بود ده کشور جهان، ۷۵ درصد از تمامی واکسنهای موجود ضد کرونا را به شهروندان خود تزریق کردهاند.
بر اساس آمار منتشر شده از سوی دانشگاه جان هاپکینز، از آغاز بحران شیوع ویروس کرونا در دنیا تاکنون، حدود ۱۱۷ میلیون نفر مبتلا به کووید ۱۹ شناسایی شدهاند که از این میان، بیش از ۲.۶ میلیون نفر در پی ابتلا به این بیماری جان باختهاند.