سازمان ملل می‌گوید ارتش سوریه «به طور مکرر» از سلاح شیمیایی استفاده کرده است

اعتراض در سوریه علیه استفاده از جنگ‌افزار شیمیایی

بازرسان ویژه سازمان ملل اعلام کردند که نیروهای نظامی سوریه از زمان آغاز جنگ داخلی در این کشور، تاکنون بیش از ۱۲ بار از سلاح شیمیایی استفاده کرده‌اند که حمله به خان‌شیخون نیز یکی از آنها بوده است.

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه (ششم سپتامبر) نوشته که بازرسان ویژه جنایات جنگی سازمان ملل از جمله گفته‌اند در حمله آوریل گذشته به منطقه خان شیخون که قربانیان زیادی بر جا گذاشت، نیروی هوایی سوریه از تسلیحات شیمیایی استفاده کرده‌است.

یک کمیته سازمان ملل که مسئول رسیدگی به این موضوع است، اعلام کرد تازه‌ترین یافته‌های آنها حاکی است که هواپیماهای دولتی در حمله خان شیخون از گاز سارین استفاده کرده و موجب مرگ ۸۰ غیرنظامی شده‌اند.

این کمیته همچنین از ناکامی خود در تحقیق دربارهٔ حملات هوایی ماه مارس به مسجدی در روستای الجینا در حلب که ۳۸ کشته از جمله تعداد زیادی کودک بر جا گذاشت، خبر داده‌است.

بر اساس این گزارش، جنگ‌افزار مورد استفاده در حمله به خان شیخون، پیشتر به عنوان عامل عصبی بی‌بو و حاوی سارین شناخته شده است.

با این حال این گزارش به طور مشخص اعلام نکرده که چه کسی دستور استفاده از این تسلیحات حاوی سارین را داده‌است.

گزارش سازمان ملل حاوی این موضوع است که ارتش سوریه کماکان از جنگ‌افزار شیمیایی علیه غیرنظامیان در مناطقی که مخالفان به سر می‌برند، استفاده می‌کند.

بر اساس این گزارش، سازمان ملل حملات نیروی هوایی ارتش سوریه به خان شیخون و ادلب با گاز سارین که موجب مرگ ده‌ها زن و کودک شد را «جنایت جنگی» خوانده‌است.

رویترز همچنین نوشته در چهاردهمین گزارش سازمان ملل در این زمینه از سال ۲۰۱۱ تاکنون، آمده که بازرسان تاکنون اسناد ۳۳ حمله شیمیایی ارتش در جنگ داخلی را بدست آورده‌اند.

بر این اساس، ۲۷ مورد این حملات از جمله هفت حمله شیمیایی بین اول مارس تا هفتم ژوئیه از سوی دولت بشار اسد صورت گرفته‌است.

بازرسان سازمان ملل اعلام کرده‌اند که هنوز نتوانسته‌اند مجرمان استفاده از تسلیحات شیمیایی در شش مورد دیگر را شناسایی کنند.

این گزارش در حالی منتشر شده که دولت بشار اسد بارها هرگونه استفاده از سلاح شیمیایی علیه مخالفان خود را تکذیب کرده‌است.

ارتش سوریه مدعی است در حمله به خان شیخون، به یک انبار مهمات متعلق به شورشیان حمله کرده‌است؛ ادعایی که از سوی بازرسان سازمان ملل رد شده‌است.

یک تحقیق مشترک میان سازمان ملل و سازمان منع تسلیحات کشتار جمعی قصد دارد در ماه اکتبر، مقصر حمله خان شیخون را معرفی کند.

بازرسان سازمان ملل با ۴۳ شاهد عینی قربانی در این زمینه گفت‌وگو کرده و از تصاویر ماهواره‌ای و عکس‌هایی از بقایای بمب‌ها و هشدارهای پیش از بمباران برای تهیه گزارش خود استفاده کرده‌اند.

وزارت دفاع آمریکا (پنتاگون) نیز ششم تیرماه سال جاری اعلام کرده بود که در یک پایگاه هوایی سوریه فعالیت‌هایی مرتبط با سلاح‌های شیمیایی مشاهده کرده که در حمله با گاز سارین در ماه آوریل گذشته استفاده شده‌است.

جف دیویس، سخنگوی پنتاگون گفته بود که تحرکات در پایگاه هوایی الشُعیرات سوریه نشان می‌دهد دمشق در حال تدارک برای استفاده از سلاح شیمیایی است.

وزیر خارجه فرانسه هم ششم اردیبهشت گفته بود گزارش سرویس اطلاعاتی فرانسه نشان می‌دهد «بی‌شک» دولت بشار اسد مسئول حمله شیمیایی به خان شیخون در سوریه بوده‌است.

ژان-مارک اِرو افزوده بود که تجزیه و تحلیل نمونه‌هایی که از محل وقوع حمله در خان‌شیخون گرفته شده، «شکی باقی نمی‌گذارد که در آنجا گاز سارین استفاده شده‌است».

گزارش دیگری نیز حاکی است که بازرسان مستقل هم از حملات ائتلاف بین‌المللی علیه غیرنظامیان به شدت ابراز نگرانی کرده‌اند.

در بخشی از گزارش این بازرسان آمده که نیروهای آمریکا در الجینا و حلب، هنگام حمله به یک مسجد، همه اقدامات احتیاطی ضروری برای محافظت از غیرنظامیان را لحاظ نکرده‌اند.

دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا چندی پیش اعلام کرد که در واکنش به این حمله شیمیایی دستور شلیک ۵۹ موشک «تاماهاک» را به پایگاه هوایی شعیرات در استان حمص صادر کرده و این موشک‌ها به آن پایگاه اصابت کرده‌اند.