«انتقاد شدید» آمریکا و آلمان از رفتار چین با مسلمانان سین‌ کیانگ

انتقاد از چین پشت درهای بسته شورای امنیت سازمان ملل رخ داده است

انتقاد از چین پشت درهای بسته شورای امنیت سازمان ملل رخ داده است

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه از قول دیپلمات‌ها گزارش داد که آمریکا و آلمان پشت درهای بسته شورای امنیت سازمان ملل به شدت به رفتار چین با مسلمانان استان سین‌ کیانگ که عمدتا ترک‌های اویغور ساکن آن هستند، تاخته‌اند.

آلمان بازداشت و فرستادن یک میلیون مسلمان استان سین ‌کیانگ به اردوگاه‌هایی که چین از آن به عنوان «کمپ آموزشی اجباری» یاد می‌کند را به شدت محکوم کرد و گفت دولت پکن حقوق اولیه شهروندان خود را نقض می‌کند.

آمریکا نیز در این باره هشدار جدی داد و گفت چین در برابر مسلمانان سین‌ کیانگ دست به فشار و بدرفتاری می‌زند.

این اجلاس روز چهارشنبه، ۱۲ تیرماه، با حضور ۱۵ عضو شورای امنیت برای بررسی مسائل حوزه آسیای مرکزی برگزار شده بود، اما صحبت به ترک‌های اویغور چین کشیده است.

نماینده چین در سازمان ملل نیز اعتراض کرده است که نباید موضوع سین‌ کیانگ در اجلاس شورای امنیت مطرح شود، چرا که مسئله داخلی چین است.

سخنگوی وزیرخارجه چین نیز در گفت‌وگو با خبرنگاران در پکن گفت که اجلاس شورای امنیت پشت درهای بسته برگزار شده و اظهار تعجب کرده است که محتوای این اجلاس چگونه به رسانه‌ها درز کرده است.

مقامات چین می‌گویند اویغورها بازداشت نشده‌اند، بلکه در «کمپ‌های آموزش ضد تروریسم و یادگیری مهارت‌های جدید» دوره می‌بینند، اما سازمان‌های بین‌المللی و کشورهای غربی این اقدام دولت پکن را مورد انتقاد قرار داده و از آن به‌ عنوان بازداشت مسلمانان و نگهداری اجباری و درازمدت آنها در اردوگاه‌ها نام می‌برند.

در اردیبهشت سال جاری سازمان دید‌بان حقوق بشر مقام‌های چین را متهم کرد که از یک اپلیکیشن یا نرم‌افزار جاسوسی برای زیر نظر گرفتن بخش بزرگی از جمعیت مسلمانان در شمال ‌غربی این کشور استفاده می‌کنند.

بر اساس این گزارش، اپلیکیشن یاد شده برای برای جمع‌آوری اطلاعاتی از جمله گروه خونی و یا تعلقات سیاسی مردم عادی در سین‌ کیانگ استفاده می‌شود.

در همین زمینه روزنامه گاردین روز سه‌شنبه، ۱۱ تیرماه، از قول گردشگران خارجی که به منطقه مسلمان‌نشین سین‌ کیانگ چین رفته‌اند گزارش داد که ماموران مرزبانی در این منطقه از گردشگران خارجی و داخلی می‌خواهند موبایل خود را باز کرده و تحویل آنها دهند.

این گزارش می‌افزاید ماموران مرزبانی همچنین در بدو ورود گردشگران، از چهره آنها عکس می‌گیرند.

منطقه مسلمان نشین سین‌ کیانگ که ترک‌های اویغور نیز ساکن آن هستند، از لحاظ گردشگری منطقه‌ای جذاب است.

خبرگزاری رسمی چین، شین‌هوآ، سه‌شنبه با انتشار گزارشی گفت که دولت چین ۵۱ میلیون دلار برای توسعه گردشگری این منطقه اختصاص داده و سال گذشته ۱۵۰ میلیون نفر گردشگر داخلی و خارجی از این استان بازدید کرده‌اند که ۴۰ درصد بیشتر از سال پیش از آن است. گردشگران بیشتر برای دیدن بخشی از جاده قدیمی ابریشم به این استان می‌آیند.

منابع: خبرگزاری رویترز، گاردین، شین‌هوآ/ ف. ق./ ف. دو.