آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، چهارشنبه ۲۰ شهریور از وعده بنیامین نتانیاهو برای الحاق بخشی از کرانه غربی رود اردن به خاک اسرائیل در صورت پیروزی در انتخابات انتقاد کرده و گفته است، چنین طرحی چشم انداز صلح در منطقه را از بین میبرد.
به گزارش رویترز، دبیرکل سازمان ملل در بیانیهای تصریح کرد: چنین اقداماتی در صورت عملی شدن، نقض جدی قوانین بین المللی خواهد بود.
بیشتر در این باره: وعده دوباره نتانیاهو برای انضمام یهودینشینهای کرانه باختری به اسرائیل
آنتونیو گوترش اضافه کرد: (چنین اقداماتی) علاوه بر از بین بردن پتانسیل احیای مذاکرات صلح منطقه، میتواند به طور جدی راه حل تشکیل دو کشور را تضعیف میکند.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل وعده داده است در صورت پیروزی در انتخابات پارلمانی این کشور «یهودینشینها و بخشهای دیگری از کرانه باختری را به خاک اسرائیل» الحاق خواهد کرد.
این اظهارات بنیامین نتانیاهو واکنش های گستردهای در منطقه و در عرصه بین المللی در پی داشته است.
وزیران خارجه کشورهای اتحادیه عرب این وعده بنیامین نتانیاهو را تلاش برای «نقض قوانین بین المللی» و «توسعه طلبی خطرناک و تجاوز جدید اسرائیل» خواندند.
وزیران خارجه کشورهای اتحادیه عرب اضافه کرده اند چنین اظهاراتی هرگونه شانس پیشرفت در مذاکرات صلح را از بین می برد.
دولت قطر هم در بیانیه ای اظهارات نخست وزیر اسرائیل را تداوم نقض «قوانین بین المللی» دانسته است.
دولت ترکیه نیز وعده بنیامین نتانیاهو برای الحاق بخشی از کرانه غربی را «نژادپرستانه» خوانده است.
عربستان که به گفته رسانههای اسرائیلی مناسبات پنهانی گستردهای با اسرائیل دارد، در بیانیه شدیداللحنی سخنان نتانیاهو را شکست تمامی تلاشها برای صلح نامید و خواهان تشکیل نشست اضطراری سازمان همکاری اسلامی شد.
در صحنه داخلی اسرائیل، تنها سیاستمداران لیکود که حزب تحت رهبری نتانیاهو است، از او حمایت کردند؛ تمامی رقیباناش گفتند او صلح را نابود و بحرانآفرینی میکند.
حتی اکثر حامیان ادامه نخست وزیری نتانیاهو در میان احزاب افراطی، اظهاراتش را موجب تضعیف احزاب راستگرا دانستند و آن را نکوهش کردند.
اما یوسی داگان رهبر یهودینشینها از زوایه دیگری از نتانیاهو انتقاد کرد و گفت تسلط ما بر ۹۰ درصد از کرانه باختری در خطر است و او باید تمامی کرانه باختری را به اسرائیل منضم کند.
اسرائیل در ۵۲ سال اشغال کرانه باختری از سال ۱۹۶۷تاکنون شهرکهای بزرگ و کوچک متعددی در این منطقه ساخته و حدود نیم میلیون یهودی را در کنار حدود دو میلیون فلسطینی کرانه، اسکان داده است.
اسرائیل هنوز اختیارات اداری و امنیتی بیش از ۶۰ درصد از کرانه باختری را که شهرکنشینهای یهودی در آن پراکنده هستند، در دست دارد.