هشدار سازمان ملل در مورد احتمال خروج ۸۰۰ هزار آواره جنگی از سودان

گروه‌های رقیب در خارطوم از سلاح‌های سنگین علیه یکدیگر استفاده می‌کنند

با ادامه یافتن درگیری نظامی بین دو گروه رقیب در پایتخت سودان، سازمان ملل متحد هشدار داد که ادامه این وضعیت می‌تواند فرار ۸۰۰ هزار نفر از این کشور را درپی داشته باشد.

مارتین گریفیس، مقام ارشد سازمان ملل در امور امداد و کمک‌های اضطراری که روز سه‌شنبه ۱۲ اردیبهشت در حال بازدید از سودان است، به خبرنگاران گفت که «مقیاس و سرعت آنچه در سودان در حال رخ دادن است بی‌سابقه است.»

با ادامه این روند، رئوف مازو، از مسئولان سازمان ملل، گفت که آژانس پناهندگان سازمان ملل در حال برنامه‌ریزی برای خروج ۸۱۵ هزار نفر، اعم از ۵۸۰ هزار سودانی و خارجیان مقیم این کشور است. جمعیت سودان ۴۶ میلیون نفر است.

درحالی که درگیری‌های مسلحانه در این کشور وارد سومین هفته خود شده، به گفته آژانس پناهندگان سازمان ملل تاکنون حدود ۷۳ هزار نفر سودان را ترک کرده‌اند.

ازجمله در روزهای اخیر نیروی دریایی عربستان سعودی ۶۵ نفر از شهروندان ایران را که بیشترشان دیپلمات‌های جمهوری اسلامی ایران و خانواده‌ آن‌ها بودند، از بندر پورت‌سودان به جده منتقل کرد و این افراد بامداد یک‌شنبه وارد تهران شدند.

عربستان سعودی، در آن سوی دریای سرخ در روبه‌روی سواحل سودان، در هفته‌های اخیر مرکز اصلی تخلیه هزاران شهروند خارجی گریخته از این نبردها به خارج از سودان بوده است.

بیشتر در این باره: با وجود اعلام آتش‌بس موقت، نشانه‌ای از کاهش درگیری‌ها در سودان دیده نمی‌شود

احمد الدبیس، یکی از افسران ارشد نظامی سعودی که عملیات تخلیه را مدیریت می‌کند، در ویدئویی که تلویزیون محلی منتشر کرد، به گریختگان ایرانی گفت که «دو کشور، دوستان و برادران خوبی هستند و این ایرانیان باید پادشاهی عربستان را مثل کشور خود بدانند.»

ناصر کنعانی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران نیز این انتقال شهروندان را «یک اتفاق مثبت» خوانده و از رویکرد عربستان «تقدیر» کرده است.

خبرگزاری رویترز در این باره نوشت که نزدیکی فزاینده بین ریاض و تهران پس از سال‌ها بی‌اعتمادی، روز دوشنبه با این اقدام قابل مشاهده بود.

دولت‌های خارجی طی هفته گذشته شهروندان خود را در عملیات‌های هوایی، دریایی و زمینی خارج کردند و مصر نیز گزارش می‌دهد که ۴۰ هزار سودانی با عبور از مناطق دشوار بیابانی و کشورهای مختلف از مرز مصر عبور کرده و وارد این کشور شده‌اند.

حملات متقابل نیروهای ارتش شامل نیروی هوایی به فرماندهی ژنرال عبدالفتاح البرهان و نیروهای شبه‌نظامی «پشتیبانی سریع» (آراس‌اف) وابسته به ژنرال محمد حمدان دقلو باعث بروز این درگیری‌ها در سودان شده است.

بنابر گزارش‌ها، طرفین درگیر در حالی که روز یک‌شنبه از قصد خود برای تمدید آتش‌بس انسان‌دوستانه به مدت ۷۲ ساعت دیگر خبر دادند، هم‌زمان به تیراندازی به سوی یکدیگر ادامه می‌دهند.

وزارت بهداشت سودان اعلام کرده است که در این درگیری‌ها تاکنون دست‌کم ۵۲۸ نفر کشته و ۴۵۹۹ نفر زخمی شده‌اند. سازمان ملل متحد نیز آمار مشابهی برای کشته‌شدگان گزارش کرده، اما معتقد است تلفات واقعی بسیار بیشتر است.

با استفاده از رویترز و الجزیره؛ پ.پ / ب.ب