شورای امنیت سازمان ملل روز پنجشنبه ۲۳ مرداد رایگیری بر سر قطعنامه پیشنهادی ایالات متحده به منظور تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران را آغاز کرد.
اعضای شورای امنیت سازمان ملل برای اعلام رای خود در شرایطی که جلسات این شورا به صورت آنلاین برگزار میشود، ۲۴ ساعت زمان دارند.
ایالات متحده پیشنویس این قطعنامه را که خواستار تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران شده، تسلیم ۱۵ عضو شورای امنیت کرده است.
خبرگزاری آلمان به نقل از منابع دیپلماتیک خود میگوید، این اقدام که میتواند توافق هستهای ایران و قدرتهای جهانی را به خطر بیندازد، احتمالا شکست میخورد.
بیشتر در این باره: آمریکا پیشنویس تازه تمدید تحریم تسلیحاتی ایران را ارائه کرد
تحریمهای تسلیحاتی ایران مطابق با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت سازمان ملل متحد روز ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰ (۲۷ مهر امسال) پایان مییابد. این قطعنامه متعاقب توافق هستهای میان ایران و قدرتهای جهانی در سال ۲۰۱۵ به تصویب رسید.
اما دولت دونالد ترامپ که مخالف توافق هستهای است میگوید، پایان یافتن تحریمهای تسلیحاتی ایرانصلح و امنیت بین المللی را به مخاطره میاندازد.
خبرگزاری آلمان که به نسخهای از قطعنامه پیشنهادی آمریکا دست یافته است، میگوید که واشینگتن در این قطعنامه خواستار تمدید نامحدود تحریمهای تسلیحاتی ایران شده است.
این در حالی است که روسیه و چین، دو عضو شورای امنیت سازمان ملل با حق وتو، با تمدید تحریمهای ایران مخالفت کردهاند و از این رو انتظار میرود که قطعنامه را وتو کنند.
واشینگتن تهدید کرده که اگر این قطعنامه وتو شود از «مکانیسم ماشه» که در توافق هستهای پیشبینی شده بود، استفاده میکند.
طبق این مکانیسم، اعضای توافق هستهای میتوانند ادعا کنند که طرف دیگر توافق از تعهدات خود عدول کرده و به این ترتیب تحریمهای سازمان ملل علیه ایران بازگردانده میشود. اما روسیه، چین و ایران میگویند، واشینگتن دیگر نمیتواند متوسل به مکانیسم ماشه بشود چرا که از توافق خارج شده است.