مدیر امور امدادرسانی ملل متحد از اعضای شورای امنیت پرسیده چرا قطعنامه آتشبس سوریه اجرایی نمیشود. مدیر امور سیاسی سازمان ملل نیز از تمامی اعضای این سازمان خواسته از نفوذ خود برای پایان دادن به درگیریها استفاده کنند.
شورای امنیت سازمان ملل در آغاز هفته جاری به قطعنامه آتشبس در سوریه رای داد، اما از آن زمان تا کنون حملات و درگیریها ادامه یافتهاست.
نیروهای بشار اسد روز چهارشنبه با وجود طرح حامی خود یعنی روسیه، برای آتشبس پنج ساعته روزانه، به حملات به غوطه شرقی ادامه دادهاند. شمار کشتهشدگان ۱۱ روز حملات در غوطه، اکنون از ۶۰۰ تن گذشتهاست.
به گزارش اسوشیتدپرس، مارک لووک، مدیر امور امدادرسانی سازمان ملل، از اعضای شورای امنیت پرسیدهاست «این قطعنامهای که تصویب کردهاید، چه زمانی قرار است اجرا شود».
جفری فلتمن، مدیر امور سیاسی سازمان ملل اما تمامی اعضای این سازمان را خطاب قرار داده و گفته «از تمام نفوذ خود بر طرفهای درگیر (در جنگ داخلی سوریه) استفاده کنید تا آتشبس در نهایت به اجرا گذاشته شود».
مارک لووک میگوید کمکرسانی به میلیونها شهروند سوری و کسانی که در مناطق تحت محاصره گیر افتادهاند «یکسره شکست خوردهاست».
مدیر امور امدادرسانی سازمان ملل هشدار دادهاست که بهزودی شمار بیشتری از شهروندان سوری از گرسنگی و بیماری جان خود را از دست خواهند داد، تا بمباران و درگیریهای نظامی.
نماینده ایالات متحده در امور اقتصادی و اجتماعی در سازمان ملل، آتشبس پنجساعته پیشنهادی روسیه را «ریاکارانه، عاری از حس نوعدوستی و در بیاعتنایی تام به درخواستها» توصیف کردهاست.
کلی کوری گفتهاست «روسیه، ایران و حکومت اسد، حتی سعی هم نمیکنند که نیتهای خود را پنهان کنند». به گفته این مقام آمریکایی اسد و حامیانش «با استفاده از فرضیهای غلط از غیرنظامیان غوطه شرقی میخواهند که آنجا را ترک کنند؛ که اگر نه آنها بههرکه باقی بماند، هرچقدر که دلشان بخواهد، حمله خواهند کرد».
سفیر سوئد در سازمان ملل نیز میگوید آتشبس پنجساعته، پاسخگوی نیازهای مورد نظر قطعنامه آتشبس نیست. سوئد در کنار کویت، قطعنامه فعلی را پیشنویس کرده بود.
از سوی دیگر سفیر روسیه در سازمان ملل نیز شبهنظامیان را «عامل حمله در زمان توقف نبردها» معرفی کرده و میگوید اجرای آتشبس «در گرو آن است که تمامی طرفها به کاهش درگیری روی بیاورند».
واسیلی نبنزیا میگوید توقف درگیریها در غوطه شرقی در صورتی ممکن است که اعضای جبههالنصره، که آتشبس شامل آنها نمیشود، «بهشکل موثری متوقف شوند». سفیر سوریه در سازمان ملل نیز انتقادهای روسیه را تکرار کرده و میگوید اجرایینشدن آتشبس «برعهده گروههاییست که بر تروریستها نفوذ دارند».
حکومت سوریه بهطور عمومی عمده مخالفان خود را «تروریست» مینامد. به گزارش خبرگزاریهای بینالمللی کنترل غوطه شرقی عمدتا در دست گروههای اسلامگرا و جبههالنصره، شاخه القاعده در سوریه، است.
سازمان ملل میگويد حدود ۴۰۰ هزار نفر در غوطه شرقی زندگی میکنند که مجموعهای از شهرهای کوچک و روستاها در حومه دمشق است. اين نواحی پرازدحام از سال ۲۰۱۳ در محاصره نيروهای دولتی بوده و مواد غذايی و داروی کافی به آنجا نمیرسد.