وزیر خارجه جمهوری چک میگوید حدود ۱۰۰ «مورد مشکوک» که در اروپا روی داده ممکن است بخشی از کارزار خرابکارانه روسیه باشد. سخنان این دیپلمات ارشد اروپایی در شرایطی ایراد میشود که دولتهای اروپایی تلاش میکنند به اقدامات مظنون به خرابکاری روسیه واکنش نشان دهند.
یان لیپاوسکی، وزیر خارجه جمهوری چک، پیش از شروع جلسه وزیران خارجه اعضای ناتو در بروکسل در جمع خبرنگاران تأکید کرد که «اروپا باید با ارسال پیام قاطعی به مسکو نشان دهد که این اقدامات را تحمل نخواهد کرد.»
او افزود: «امسال ۵۰۰ حادثه مشکوک در اروپا روی داده است. حدود ۱۰۰ مورد ازاین حوادث را میتوان به حملات ترکیبی، جاسوسی و عملیات تأثیرگذاری روسیه نسبت داد.»
در یک سال اخیر وقوع حوادث مشکوک، از جمله حملات سایبری، آتشسوزی، کشف مواد آتشزا، خرابکاری و توطئه برای قتل در اروپا افزایش یافته است. مقامهای امنیتی معتقدند که هدف اصلی این اقدامات ایجاد هرج و مرج، تشدید بیثباتی اجتماعی و مختل کردن کمک نظامی به اوکراین است.
به گزارش روزنامه گاردین، تهدیدهای ترکیبی روسیه یکی از موضوعات مهم جلسه دو روزهٔ وزیران خارجه اعضای ناتو بود که روز چهارشنبه ۱۴ آذر پایان یافت.
مارک روته، دبیرکل ناتو، گفت: «روسیه و چین با اقدامات خربکارانه، حملات سایبری و باجگیری در عرصه انرژی تلاش کردهاند کشورهای عضو این پیمان را بیثبات کرده و در جوامع ما تفرقه ایجاد کنند.»
آقای روته افزود که اعضای ناتو در مورد مجموعهای از اقدامات برای مقابله «با فعالیتهای زیانبار و سایبری روسیه، از جمله تقویت تبادل و اشتراک اطلاعات، انجام مانورهای بیشتری، بهبود حفاظت از زیرساختهای حساس و تقویت دفاع سایبری» به توافق رسیدند.
بیشتر در این باره: رئیس امآی۶ مسکو را به «خرابکاری گستاخانه» در اروپا متهم کرداولاف شولتس، صدر اعظم آلمان نیز روز چهارشنبه در اظهارنظر جداگانهای در برلین گفت که این کشور با تهدید جدی خرابکاری توسط روسیه و چین روبهرو است. او بر تقویت قدرت آلمان برای مقابله با تهدیدها و افزایش قدرت مقاومت این کشور تأکید کرد.
در پی موافقت آمریکا و بریتانیا با استفاده ارتش اوکراین از موشکهای دوربرد ارسالی از سوی این دو کشور برای حمله به خاک روسیه، نگرانیها در مورد حملات ترکیبی بالقوه مسکو افزایش یافته است.
مارک روته، دبیرکل ناتو، هشدار داده که تشدید حملات ترکیبی روسیه نشاندهنده انتقال خط مقدم جبهه از اوکراین به ناحیه بالتیک، غرب اروپا و حتی بخشهای شمالیتر است. نهادهای اطلاعاتی اروپا تحقیقات گستردهای در مورد عملیاتهای منتسب به روسیه آغاز کردهاند.
سوئد هدایت تحقیقات درباره حادثه خرابکاری در قطع کابلهای ارتباطاتی دریای بالتیک را برعهده دارد که گمان میرود توسط کشتیای با کشیدن لنگر در بستر دریا رخ داده باشد.
در بریتانیا پروندهای درباره شبکه جاسوسی پیشرفتهای در حال بررسی است که متهم به جمعآوری اطلاعات برای روسیه طی سه سال گذشته است. همچنین، کشف بستههای حاوی مواد آتشزا در فرودگاههای بیرمنگهام و لایپزیک مربوط به مظنونانی با ارتباط احتمالی با روسیه گزارش شده است.
یکی از جدیترین تهدیدها توطئه قتل مدیرعامل شرکت تسلیحاتی آلمانی راینمتال بوده که به اوکراین تسلیحات میرساند. برونو کال، رئیس اداره امنیت خارجی آلمان، تأکید کرده که در صورت ادامه حملات خرابکارانه روسیه، ناتو ممکن است ماده پنجم پیمان دفاع مشترک را فعال کند.
گستره جغرافیایی و تنوع تهدیدها چالشی جدی برای بسیج منابع غرب به شمار میرود. به گفته یک مقام دفاعی سابق، مقابله کامل با تهدیدهای ترکیبی روسیه عملاً ناممکن است و کشورهای غربی سالها در اشتراک اطلاعات و تقویت دفاع خود کوتاهی کردهاند.
برخی کشورهای اروپایی برای حفاظت از قلمرو خود به شرکتهای خصوصی متوسل شدهاند و هلند از همکاری شرکتهای کشتیرانی برای حفاظت از آبهای سرزمینی استفاده میکند.
با وجود اخراج حدود ۴۵۰ مأمور اطلاعاتی روسیه در سال ۲۰۲۲، شبکه جاسوسی این کشور توانسته است خود را احیا کند و برای اقدامات خرابکارانه به روشهای غیرمتعارف و خطرناکتر متکی شود.