آمریکا بار دیگر پیش‌نویس قطعنامه آتش‌بس در جنگ اسرائیل و حماس را وتو کرد

لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد، قطعنامه پیشنهادی الجزایر را وتو کرد

آمریکا بار دیگر پیش‌نویس قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد درباره جنگ اسرائیل و حماس را که در آن، از طرفین درگیر خواسته شده بود تن به آتش‌بس فوری بدهند، وتو کرد.

در رای‌گیری که روز سه‌شنبه اول اسفند در شورای امنیت سازمان ملل متحد انجام شد، ۱۳عضو این شورا به متن پیش‌نویس قطعنامه‌ای که از سوی الجزایر پیشنهاد شده بود رای مثبت دادند.

در حالی که بریتانیا رای ممتنع داد، آمریکا برای سومین بار از زمان آغاز جنگ کنونی غزه، چنین قطعنامه‌ای را وتو کرد.

ریاض منصور، نماینده فلسطین در سازمان ملل متحد، وتوی آمریکا را «کاملا بی‌پروا و خطرناک» توصیف کرد.

او مدعی شد پیامی که این وتو به اسرائیل می‌دهد این است که «می‌تواند به قتل ادامه دهد».

بیشتر در این باره: آمریکا: قطعنامه پیشنهادی الجزایر در مورد آتش‌بس غزه را وتو خواهیم کرد

عمار بن جامع، سفیر الجزایر در سازمان ملل، پیش از رای‌گیری به اعضای شورای امنیت گفت: «رای مثبت به این پیش‌نویس قطعنامه حمایت از حق زندگی فلسطینیان است و برعکس، رای‌ ندادن به آن، به معنای تایید خشونت وحشیانه و مجازات دسته‌جمعی اعمال شده بر آنهاست.»

لیندا توماس-گرینفیلد، سفیر ایالات متحده در سازمان ملل، روز شنبه اعلام کرده بود که واشینگتن پیش‌نویس قطعنامه را به‌دلیل نگرانی‌ها از به خطر افتادن احتمالی مذاکرات بین آمریکا، مصر، اسرائیل و قطر برای توقف در جنگ و آزادی گروگان‌ها وتو خواهد کرد.

او قبل از رای‌گیری نیز به اعضای شورای امنیت گفت: «درخواست آتش‌بس فوری و بدون قید و شرط، بدون توافقی که حماس را ملزم به آزادی گروگان‌ها کند، صلح پایدار به همراه نخواهد داشت. در عوض، می‌تواند جنگ بین حماس و اسرائیل را گسترش دهد.»

گروه افراطی حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا به عنوان یک گروه تروریستی شناخته می‌شود.

بیشتر در این باره: قطعنامه پیشنهادی آمریکا به شورای امنیت درباره برقراری آتش‌بس موقت در جنگ غزه

پیش‌نویس قطعنامه پیشنهادی الجزایر که توسط ایالات متحده وتو شد، آتش‌بس را به آزادی گروگان‌هایی که اکنون در دست حماس اسیر هستند، منوط نمی‌کرد. بلکه این قطعنامه به طور جداگانه خواستار آتش‌بس فوری بشردوستانه و آزادی فوری و بدون قید و شرط همه گروگان‌ها شده بود.

جنگ کنونی غزه زمانی آغاز شد که گروه افراطی حماس که غزه را اداره می‌کند، در ۱۵ مهرماه امسال به اسرائیل حمله کرد و بر اساس آمار اسرائیل، در این حمله ۱۲۰۰ نفر کشته و ۲۵۳ نفر گروگان گرفته شدند.

باربارا وودوارد، سفیر بریتانیا در سازمان ملل، پس از رای‌گیری به اعضای شورای امنیت گفت: «تنها درخواست آتش‌بس - همان‌طور که این قطعنامه خواستار آن بود - باعث تحقق آن نمی‌شود.»

او افزود: «راه متوقف کردن درگیری و به طور بالقوه جلوگیری از شروع مجدد آن، این است که با یک توقف برای خارج کردن گروگان‌ها و کمک به داخل [غزه] شروع کنیم.»

خبرگزاری رویترز گزارش داد بر اساس متنی که روز دوشنبه مشاهده کرده، ایالات متحده اکنون پیش‌نویس قطعنامه‌ای را پیشنهاد کرده که خواستار آتش‌بس موقت در جنگ اسرائیل و حماس و مخالفت با حمله زمینی اسرائیل به رفح است.

بیشتر در این باره: موافقت شورای امنیت با وقفه بشردوستانه در جنگ غزه؛ اسرائیل قطعنامه را «بی‌معنا» خواند

آمریکا اعلام کرده که قصد دارد برای مذاکرات در این زمینه و رأی‌گیری درباره آن عجله نکند.

رویترز افزود متن این قطعنامه همان زبانی را دارد که جو بایدن رئیس‌جمهور آمریکا هفته گذشته در گفت‌وگو با بنیامین نتانیاهو نخست‌وزیر اسرائیل آن را به کار برد.

بر اساس گزارش این خبرگزاری، در پیش‌نویس قطعنامه ایالات متحده آمده که شورای امنیت «بر حمایت خود از آتش‌بس موقت در غزه در اسرع وقت، بر اساس فرمول آزادی همه گروگان‌ها، تأکید می‌کند و خواستار رفع همه موانع برای ارائه کمک‌های بشردوستانه است.»

از زمان حمله گروه افراطی حماس به اسرائیل، این دومین بار است که واشینگتن قطعنامه‌ای به شورای امنیت درباره غزه پیشنهاد می‌کند.

روسیه و چین اولین قطعنامه‌ پیشنهادی آمریکا را که اواخر اکتبر ارائه شده بود، وتو کردند.

واشینگتن به طور سنتی از اسرائیل در برابر قطعنامه‌های شورای امنیت سازمان ملل محافظت می‌کند، اما تاکنون دو بار به این دست از قطعنامه‌ها رای ممتنع داده و به شورای امنیت اجازه داده است تا قطعنامه‌هایی که هدف آن افزایش کمک به غزه و توقف طولانی در جنگ است، تصویب شود.

بیشتر در این باره: مجمع عمومی سازمان ملل «خشونت اسرائیل» علیه فلسطینی‌ها را محکوم کرد

در ماه دسامبر گذشته، بیش از سه چهارم از ۱۹۳ عضو مجمع عمومی سازمان ملل به درخواست آتش‌بس فوری بشردوستانه رای دادند.

قطعنامه‌های مجمع عمومی الزام‌آور نیستند، اما دارای وزن سیاسی و منعکس‌کننده دیدگاه جهانی درباره جنگ هستند.

بر اساس گزارش‌های خبرگزاری فرانسه و رویترز و رادیو فردا/م.ت/ک.ر