گوردون ساندلند، سفیر ایالات متحده در اتحادیه اروپا، در اظهارات پیشین خود نزد کمیتههای مشغول تحقیقات در مورد استیضاح رئیسجمهوری، تجدید نظر کرد.
آقای ساندلند اکنون پذیرفته که او از جریان توقف کمکهای نظامی به اوکراین، در زمان فشارها بر کییف برای انجام تحقیقات در مورد رقبای سیاسی دونالد ترامپ، باخبر بودهاست.
اظهارات تازه سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا، ۱۴ آبان ماه منتشر شده و بخشی از متن علنیشده از سوی کمیتههای مشغول تحقیقات در مورد استیضاح دونالد ترامپ در مجلس نمایندگان ایالات متحده است.
پس از شهادت ماه گذشته آقای ساندلند، وکیل او به قانونگذاران کنگره شهادتنامه تازهای را تسلیم کرده که در آن دیپلمات آمریکایی سخنان تازهای را مطرح میکند.
در این شهادتنامه گوردون ساندلند اظهار کرده که پس از خواندن اظهارات اولیه دو تن دیگر از شاهدان کلیدی روند تحقیقات، چیزهای تازهای یادش افتادهاست.
بیشتر در این باره: تحقیقات استیضاح؛ شهادت مقام کاخ سفید در مورد مکالمه ترامپ و رئیسجمهوری اوکراینسفیر آمریکا میگوید یادش افتاده در ورشو، در جریان گفتوگویی با مشاور ارشد رئیسجمهوری اوکراین، گفته کمک نظامی به کییف تا زمانی که دولت آن کشور بهوضوح اعلام نکند در مورد جو بایدن و پسرش تحقیق خواهد کرد، بهاحتمال زیاد متوقف میشود.
آقای بایدن از چهرههای اصلی حزب دمکرات برای رقابت احتمالی با دونالد ترامپ در انتخابات ۲۰۲۰ است. پسر جو بایدن، هانتر بایدن، زمانی در یک شرکت نفت و گاز اوکراینی کار میکرد.
گوردون ساندلند به آندری یرماک گفته است «تا زمانیکه اوکراین بیانیه ضد فسادی که ما در موردش چند هفته است صحبت کردهایم را علنا ارائه نکند، ازسرگیری کمکهای ایالات متحده محتمل نخواهد بود».
ساندلند میگوید این مسئله نتیجه ماهها فشارهای وارده بر کییف، مشخصا از طریق رودی جولیانی، وکیل شخصی دونالد ترامپ، بود؛ برای آنکه تحقیقات «ضد فساد» در مورد خانواده بایدن، و همچنین این باور اثباتنشده دونالد ترامپ که اوکراین به دمکراتها در انتخابات ریاستجمهوری سال ۲۰۱۶ کمک کرده، آغاز شود.
بیشتر در این باره: متهم مرتبط با رودی جولیانی میگوید با تحقیقات استیضاح همکاری میکنددر پاسخ به این پرسش که آیا چنین چیزی غیرقانونی بوده، گوردون ساندلند پاسخ داده «من وکیل نیستم، ولی اینطور میانگارم».
سفیر آمریکا در اتحادیه اروپا، پیشتر آگاهی به هرگونه ارتباطی میان کمکهای نظامی آمریکا به اوکراین و توقف آنها، و از سوی دیگر خواسته آقای ترامپ برای آنکه اوکراین در مورد بایدنها تحقیق کند را، رد کرده بود.
دمکراتها دونالد ترامپ را متهم کردهاند، با فشار آوردن بر یک دولت خارجی برای تحقیق در مورد رقیب سیاسیاش و همزمان تهدید به توقف کمکهای نظامی تصویبشده، از قدرت نهاد تحت امرش سوءاستفاده کردهاست.
آقای ترامپ از سوی دیگر تحقیقات را یک جریان «قلابی» توصیف کرده و انجام هرگونه اقدام خطا یا نابهجایی را رد کردهاست.
همزمان با تحولات تازه قانونگذاران از میک مولوانی، سرپرست کارکنان کاخ سفید خواستهاند نزد کمیتههای کنگره حاضر شود.
شماری از مقامهای ارشد کاخ سفید تا کنون از حضور در کمیتههای مشغول تحقیقات و ادای شهادت خودداری کردهاند.
جریان استیضاح علیالاصول از مجلس نمایندگان با رأی اکثریت آغاز میشود و بعد از تصویب به مجلس سنا میرود که بهمانند یک دادگاه عمل میکند و موقتا رئیس دیوان عالی کشور، ریاست جلسات محاکمه را به عهده میگیرد.
در حال حاضر مجلس نمایندگان در کنترل دمکراتها ولی سنا در کنترل جمهوریخواهان، همحزبیهای آقای ترامپ، است به این معنی که استیضاح نهایی و برکناری رئیسجمهوری نامحتمل است.
چنانچه مجلس نمایندگان رای به انجام استیضاح بدهد، سومین بار در تاریخ ایالات متحده است که رئیسجمهوری آن کشور با چنین «محاکمهای» روبهرو میشود. دو مورد پیشین ختم به «تبرئه» رئیسجمهوری شد.