بمبافکنهای استراتژیک آمریکا روز چهارشنبه ۱۰ دیماه برای دومین بار ظرف یک ماه گذشته بر فراز خلیج فارس به پرواز در آمدند، اقدامی که هدف از آن «بازداشتن ایران» از حمله به اهداف آمریکایی در خاورمیانه تعبیر شده است.
به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، یک مقام ارشد نظامی آمریکا گفته که پرواز دو بمبافکن بی-۵۲ در واکنش به علائمی است، حاکی از اینکه ایران قصد دارد ظرف روزهای آینده حملاتی را علیه اهداف متحدان ایالات متحده در عراق یا دیگر نقاط خاورمیانه انجام دهد.
این مقام که به دلایل امنیتی نخواست نامش فاش شود گفت این حملات حتی ممکن است در زمان روی کار آمدن دولت جو بایدن صورت گیرد.
او افزود: سرویسهای اطلاعاتی آمریکا موفق به ردیابی نشانههای تازهای از «تهدیدهای نسبتا قابل توجه» از سوی ایران شدهاند، از جمله برنامهریزی برای حملات موشکی احتمالی علیه منافع ایالات متحده در عراق.
این مقام آمریکایی تصریح کرد: این نشانهها حتی از نخستین روزهای پس از کشتن سلیمانی نیز نگرانکنندهتر محسوب میشوند.
او همچنین نشانههایی را برشمرد که حاکی از انتقال سلاحهای پیشرفته از ایران به داخل خاک عراق در مدت اخیر است. در همین حال، شواهدی مبنیبر احتمال دیدار رهبران شبهنظامیان شیعه تحت حمایت ایران با فرماندهان سپاه قدس به دست آمده است.
«نگرانی» از اقدامات تلافیجویانه در سالگرد کشته شدن سلیمانی
ماموریت این بمبافکنها که از پایگاهی هوایی در داکوتای شمالی پرواز کرده بودند، بیانگر افزایش نگرانی در واشینگتن در هفتههای آخر دولت دونالد ترامپ از اقدام تلافیجویانه ایران در واکنش به کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده سابق نیروی قدس سپاه، است.
قاسم سلیمانی همراه با ابومهدی المهندس، معاون فرمانده گروه حشدالشعبی عراق، و گروهی دیگر از نظامیان ایرانی و عراقی ۱۳ دی ماه پارسال در جریان حمله پهپادی ارتش ایالات متحده آمریکا در نزدیکی فرودگاه بغداد کشته شدند.
ایران، پنج روز بعد به تلافی این حمله، یک پایگاه نظامی عراقی که مقر نیروهای آمریکایی بود را هدف موشکهای بالیستیک قرار داد که این حمله تلفاتی در بر نداشت ولی ۱۰۰ سرباز دچار صدمات مغزی شدند.
بیشتر در این باره: شمخانی: ایران مصمم به گرفتن انتقام سخت از آمران و عاملان کشته شدن قاسم سلیمانی استبا این حال، یگان موشکی سپاه پاسداران یک فروند هواپیمای مسافربری اوکراینی را در نزدیکی فرودگاه امام سرنگون کرد که در جریان آن ۱۷۶ مسافر کشته شدند.
به رغم حمله موشکی پارسال ایران به مقر نیروهای آمریکایی، مقامهای جمهوری اسلامی بویژه آیتالله علی خامنهای، رهبر، رئیس شورای عالی امنیت ملی و فرماندهان سپاه در هفتههای اخیر از «انتقام سخت» از آمریکا سخن به میان آوردهاند.
در همین زمینه، حسن روحانی رئیسجمهوری اسلامی ایران روز چهارشنبه گفت که رئیسجمهوری آمریکا و وزیر خارجه «در رأس شهادت سردار سلیمانی» بودند و «این دو از مسئولین اصلی این جنایت هستند».
او تهدید کرده که «ملت» ایران از این افراد «دست نخواهد کشید و حق مردم است تا از خون عزیزشان انتقام بگیرند».
اسماعیل قاآنی، فرمانده نیروی قدس سپاه پاسداران، نیز روز چهارشنبه در جلسه غیرعلنی مجلس، دونالد ترامپ و دیگر مقامات آمریکا از جمله وزیران خارجه و دفاع و رئیس سیآیای را تهدید کرد و گفت: آنان باید «سبک زندگی مخفی سلمان رشدی را یاد بگیرند» چرا که به گفته وی، جمهوری اسلامی «انتقام» قاسم سلیمانی را خواهد گرفت.
در روزهای اخیر سفارت ایالات متحده در بغداد هدف راکتهای کاتیوشای شبهنظامیان وابسته به جمهوری اسلامی قرار گرفت که تلفاتی در برنداشت، ولی رئیسجمهوری آمریکا در توئیتی به ایران هشدار داد.
آقای ترامپ روز سوم دی نوشت: «توصیه دوستانه خیرخواهانه به ایران: اگر یک آمریکایی کشته شود، من ایران را مسئول میدانم. دوباره فکر کن».
آمریکا هماکنون روند کاهش حضور نظامی خود در عراق را طی میکند تا شمار سربازان خود را از سه هزار نفر به حدود ۲۵۰۰ تن برساند. بر اساس فرمان اجرایی دونالد ترامپ، روند کاهش نیروهای نظامی باید تا ۱۵ ژانویه (۲۶ دی) تکمیل شود؛ هرچند که به گفته مقامهای آمریکایی، احتمال تکمیل این روند تا هفته آینده وجود دارد.
تنش بین ایران و آمریکا در حالی شدت میگیرد که دولت جو بایدن وعده داده است به برجام بازگردد مشروط به اینکه ایران به تعهداتش در چارچوب این توافق هستهای پایبند باشد. با این حال او تاکید کرده که «مذاکرات با ایران در این زمینه دشوار خواهد بود».