ارتش آمریکا حادثه کنارک را تسلیت گفت، از مانور انتقاد کرد

ارتش آمریکا روز پنج‌شنبه، ۲۵ اردیبهشت‌ماه، ضمن انتقاد از جمهوری اسلامی به خاطر راه‌اندازی رزمایش نظامی در نقطه‌ای بسیار نزدیک به تنگه هرمز، مرگ ۱۹ نفر در حادثه ناوچه کُنارک را به «مردم ایران» تسلیت گفت.

کاپیتان بیل اوربان، سخنگوی ستاد فرماندهی مرکزی ارتش آمریکا، روز پنج‌شنبه اعلام کرد: «ما به‌ خاطر قربانیان حادثه غم‌انگیز کنارک به مردم ایران تسلیت می‌گوییم.»

او با این حال جمهوری اسلامی را به خاطر راه‌اندازی رزمایش نظامی در تنگه هرمز، آبراهه‌ای که ۲۰ درصد نفت مصرفی جهان از آن می‌گذرد مورد انتقاد قرار داد و گفت شلیک اشتباه موشک در منطقه‌ای اتفاق افتاده که محل رفت و آمد انبوهی از کشتی‌های بین‌المللی است.

وی گفت در حالی که منطقه بر مبارزه با شیوع کرونا متمرکز شده است، «از دست رفتن نالازم چند زندگی (نظامیان ایرانی) مایه تاسف است».

روز ۲۱ اردیبهشت طی یک رزمایش در آب‌های دریای عمان، ناوچه کُنارک دچار سانحه شد و بر اساس اطلاعیه نیروی دریایی ارتش ۱۹ نفر از خدمه این شناور بر اثر آتشِ خودی کشته شدند.

ارتش آمریکا موشک شلیک شده از ناو جماران به کنارک را «موشک کروز ضد موشک» معرفی کرده است.

بیشتر در این باره: شلیک به ناوچه کنارک؛ ادامه سکوت مقام‌های جمهوری اسلامی درباره جزئیات حادثه


پس از سرنگونی هواپیمای مسافربری اوکراینی با موشک‌های سپاه پاسداران، این دومین حادثه نظامی بزرگ و مرگبار در ایران تنها در کمتر از شش ماه است.

صبح روز دوشنبه، ۲۲ اردیبهشت، پس از آن که خبرهایی با مضمون «اصابت موشک خودی به ناوچه کنارک» و «شلیک ناو جماران به ناوچه کنارک» در شبکه‌های اجتماعی منتشر شد، نیروی دریایی ارتش صرفاً «بروز حادثه برای یکی از شناورهای سبک در محدوده آب‌های بندر جاسک با دست‌کم یک کشته» را تأیید کرد.

ساعاتی بعد در حالی که گزارش‌ها و تصاویر متعددی در خبرگزاری‌های بین‌المللی و همچنین شبکه‌های اجتماعی منتشر شده بود، نیروی دریایی ارتش در اطلاعیه‌ای کوتاه اعلام کرد کنارک در جریان «تمرین دریایی» در آب‌های جاسک و چابهار «دچار حادثه شد» که در پی آن ۱۹ تن کشته و ۱۵ نفر مجروح شدند.

در حادثه شلیک به هواپیمای اکراینی نیز جمهوری اسلامی چند روزی این موضوع را انکار کرد، اما با انتشار تصاویری از اصابت موشک و گزارشهای نهادهای اطلاعاتی بین‌المللی، نهایتا اعلام کرد که پدافند هوایی سپاه بصورت اشتباهی این هواپیما را مورد هدف قرار داده است.

رزمایش ارتش ایران در حالی انجام شد که طی ماه‌های گذشته دو ائتلاف نظامی بین‌المللی، یکی به رهبری آمریکا و دیگری به رهبری فرانسه برای تامین امنیت تردد کشتی‌ها در آب‌های جنوبی ایران تشکیل شده است.

پارسال چندین کشتی و نفتکش در آبهای عمان و امارات مورد هدف قرار گرفتند که آمریکا، قدرت‌های اروپایی و عربستان، ایران را به دست داشتن در این حوادث متهم کردند. جمهوری اسلامی این موضوع را رد کرده است.

سپاه همچنین پارسال یک نفتکش بریتانیایی را برای چندین ماه توقیف کرد.

ماه گذشته نیز گزارشی از توقیف موقت یک کشتی هنگ‌کنگی توسط ایران منتشر شد و همین ماه، آمریکا قایق‌های تندرو سپاه را به مانورهای «خطرناک و تهدیدآمیز» در نزدیکی یک ناو آمریکایی متهم کرد.

منابع: خبرگزاری آسوشیتدپرس، رادیوفردا/ ف. ق./ ف. دو.