وزارت خارجهٔ ایالات متحده در گزارش سالانهٔ خود دربارهٔ تروریسم، جمهوری اسلامی ایران را «پیشرو در حمایت دولتی از تروریسم در سال ۲۰۲۳» معرفی کرد.
در این گزارش تهران متهم شده که بهطور «فعال و گسترده» در اقدامات تروریستی در داخل ایالات متحده و هم در سطح جهانی، فعالیت میکند.
در این گزارش آمده است که نیروی قدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، که ایالات متحده آن را در سال ۲۰۱۹ به عنوان سازمانی تروریستی طبقهبندی کرد، «ابزار اصلی» جمهوری اسلامی برای پرورش و حمایت از فعالیتهای تروریستی ایران در خارج از کشور است.
گزارش سالانهٔ ایالات متحده دربارهٔ تروریسم، که وقایع سال ۲۰۲۳ جهان را پوشش میدهد، به گروههای مختلف دیگری نیز در سطح جهان اشاره کرده که توسط جمهوری اسلامی حمایت میشوند.
بیشتر در این باره: «ضاربان رومانیایی» پوریا زراعتی بازداشت شدنداز جمله در این گزارش آمده است که ایران به طور مستمر از «گروههای تروریستی فلسطینی» مختلف، مانند حماس، جهاد اسلامی فلسطین و جبههٔ خلق برای آزادی فلسطین – فرماندهی کل، حمایت میکند.
ایالات متحده این حمایتها را شامل تأمین سیستمهای سلاح، آموزش و سایر اشکال کمک معرفی کرده و افزوده که حمایت ایران به گروه افراطی حماس امکان داد تا حمله به اسرائیل در ۷ اکتبر ۲۰۲۳ را طراحی و انجام دهد. این گزارش البته ذکر کرده است که هیچ شواهدی وجود ندارد که نشان دهد ایران پیش از این حمله از وقوع آن آگاه بوده است.
گروه افراطی حماس از سوی آمریکا و اتحادیهٔ اروپا به عنوان یک گروه تروریستی معرفی شده است.
وزارت خارجهٔ ایالات متحده همچنین جمهوری اسلامی را متهم کرده که پس از حملات ۷ اکتبر حماس به اسرائیل، از گروههای تحت حمایت خود برای ناپایداری منطقهای استفاده کرده است.
در این گزارش ذکر شده که گروههای شبهنظامی متحد با ایران، فعال در سوریه و عراق، حملات خود به تأسیسات آمریکایی را تشدید کردند و حوثیها در یمن نیز حملاتی به کشتیرانی تجاری انجام دادند که تجارت جهانی را مختل کرد.
گزارش سالانهٔ وزارت خارجهٔ آمریکا همچنین ذکر کرده که حکومت ایران به طور مداوم «مخالفان و دیگر دشمنان فرضی» خود را، که در خارج از کشور قرار دارند، هدف قرار میدهد.
در این گزارش آمده است که در سال ۲۰۲۳ وزارت دادگستری ایالات متحده کیفرخواستی را منتشر کرد که سه فرد مرتبط با ایران را به توطئهای برای ترور یک مخالف ایرانی در شهر نیویورک متهم میکرد.
همچنین در موردی دیگر در سال ۲۰۲۳، یک دادگاه در بریتانیا مردی را به دلیل تلاش برای جمعآوری اطلاعات به منظور اهداف تروریستی علیه شبکهٔ خبری ایران اینترنشنال، مستقر در لندن، مجرم شناخت.
در گزارش وزارت خارجهٔ ایالات متحده در عین حال ذکر شده که در سالهای اخیر، آلبانی، بلژیک و هلند مقامات دولتی ایران را که در توطئههای تروریستی مختلف در قلمرو خود دخیل بودند، دستگیر، محکوم، یا اخراج کردهاند.
گزارش تأکید کرده است که «نقش مداوم و قابل توجه ایران در تروریسم جهانی»، تهدید مهمی برای صلح و امنیت بینالمللی ایجاد کرده است و سایر کشورها را ترغیب کرده تا اقداماتی را برای محدود کردن حمایت جمهوری اسلامی ایرات از این فعالیتهای بیثباتکننده انجام دهند.
بیشتر در این باره: نشست بینالمللیِ بررسی «توطئههای تروریستی» جمهوری اسلامی در بوداپست برگزار شد