وزیر خارجه آمریکا و صدراعظم آلمان در دیدار با رهبران ارمنستان و جمهوری آذربایجان قول دادند از کوششهای صلح بین این دو جمهوری قفقاز حمایت کنند.
به گزارش رادیو اروپای آزاد، دیدارهای جداگانه آنتونی بلینکن و اولاف شولتس با نیکول پاشینیان و الهام علیاف روز شنبه در حاشیه کنفرانس امنیتی مونیخ آلمان برگزار شد اما سپس با ابتکار صدراعظم آلمان، نخستوزیر ارمنستان و رئیسجمهور آذربایجان با او در یک دیدار سهجانبه شرکت کردند.
صدراعظم آلمان گفت کشور او و اروپا «با هر چه که در توان دارند» از مذاکرات صلح بین ایروان و باکو حمایت میکنند.
آقای شولتس ابراز خشنودی کرد که هر دو طرف متعهد شدهاند مسائل باقیمانده مرتبط به کشمکش ارضی و سیاسی را «بدون دست زدن به خشونتهای تازه» حل کنند.
به دنبال دیدارهای جداگانه صدراعظم آلمان با رهبران ارمنستان و جمهوری آذربایجان در جریان کنفرانس امنیتی مونیخ، دیدار سهجانبهای نیز بین آنها برگزار شد که در آن ابتدا اولاف شولتس حدود یک ساعت شرکت کرد و سپس با ترک اتاق مذاکرات، به رهبران دو طرف امکان داد خود گفتوگوها را پیش ببرند.
به گزارش رادیو اروپای آزاد، نیکول پاشینیان و الهام علیاف به وزیران خارجه خود که در دیدار حضور داشتند، دستور دادند گفتوگوهای دو کشور بر سر پیمان صلح و حل اختلاف برای تعیین حدود مرزها را از سربگیرند.
همچنین در پی مذاکرات آنتونی بلینکن با الهام علیاف حول «دستیابی به توافق صلح پایدار» میان جمهوری آذربایجان و ارمنستان، الهام علیاف گفت باکو «به روند صلح متعهد خواهد بود و انعقاد یک پیمان صلح در آینده نزدیک، منافع ملی آذربایجان را تأمین میکند».
وزارت خارجه آمریکا اعلام کرد آقای بلینکن در دیدار با رئیسجمهور آذربایجان، بر «آینده مرفه و دموکراتیک»، «حاکمیت، استقلال و تمامیت ارضی» ارمنستان نیز تأکید کرد.
این دیدارها چند روز پس از درگیریهای جدید مرزی بین ارمنستان و جمهوری آذربایجان انجام شد که اولین تنش جدی بین این دو کشور در چند ماه اخیر بود.
بیشتر در این باره: چهار سرباز ارمنستان در تیراندازی نیروهای جمهوری آذربایجان کشته شدندوزارت دفاع ارمنستان از مرگ ۴ سرباز در آتشباری نیروهای آذری و زخمی شدن یک سرباز دیگر در روز ۲۴ بهمن خبر داده بود.
جمهوری آذربایجان اما با اعلام «انهدام کامل یک پاسگاه مرزی ارمنستان»، گفته بود که نظامیان ارمنستان روز ۲۳ بهمن اقدام به آتشباری در منطقه مرزی زنگلان کرده و یک مرزبان آذربایجانی را زخمی کرده بودند.
نیکول پاشینیان روز ۱۵ بهمن ابراز نگرانی کرد که باکو «در حال برنامهریزی یک جنگ تمامعیار» علیه ارمنستان باشد؛ گفتهای که با تکذیب وزارت خارجه جمهوری آذربایجان روبهرو شد.
الهام علیاف که هفته گذشته دوباره در انتخابات ریاستجمهوری «پیروز» شد، گفت مناقشه کشورش با ارمنستان «باید از دستور کار بینالمللی حذف شود».
رئیسجمهور آذربایجان خواهان «اصلاحات در قانون اساسی» ارمنستان نیز شده بود تا به گفته او، زمینه معاهده صلح با آذربایجان فراهم شود.
پس از چند جنگ شدید بین دو کشور در سالهای گذشته بر سر قرهباغ، ارتش جمهوری آذربایجان ۵ ماه پیش بخش قرهباغ کوهستانی را نیز بهطور کامل به کنترل خود درآورد که به گریز بیش از یکصد هزار تن از ارامنه این منطقه به ارمنستان انجامید.