دولت ایالات متحده روز دوشنبه از رهبری اسرائیل در برابر اتهام نسلکشی فلسطینیان در جنگ نوار غزه دفاع کرد اما در عین حال بر مخالفت خود با عملیات نظامی گسترده اسرائیل در شهر رفح تاکید داشت.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، اظهار داشت: «ما اعتقاد نداریم که آنچه در غزه رخ میدهد نسلکشی است. ما قاطعانه چنین ادعایی را رد میکنیم.»
دولت آفریقای جنوبی با گشودن پروندهای در دیوان بینالمللی دادگستری، اسرائیل را به نسلکشی متهم کرده و این دادگاه هم اعلام کرده از صلاحیت رسیدگی به چنین پروندهای برخوردار است.
قضات این دیوان روز ۹ فروردین به اتفاق آرا به اسرائیل دستور دادند تا تمام اقدامات لازم و مؤثر را برای اطمینان از تأمین مواد غذایی اولیه برای جمعیت فلسطینی این منطقه و توقف گسترش قحطی انجام دهد. اما با ادامه درگیریهای نظامی در رفح، مصر نیز به تازگی اعلام کرد که این کشور قصد دارد به دادخواست «نسلکشی» علیه اسرائیل در دیوان بینالمللی دادگستری بپیوندد.
بیشتر در این باره: مصر به دادخواست آفریقای جنوبی علیه «نسلکشی» به دست اسرائیل میپیونددمشاور امنیت ملی کاخ سفید با رد این اتهام گفت که ایالات متحده ادله خود را در اینباره به صورت مکتوب و با جزییات به دیوان بینالمللی دادگستری ارائه داده است.
آقای سالیوان افزود: «ما اعتقاد داریم که اسرائیل میتواند و باید اقدامات بیشتری انجام دهد تا نسبت به حفاظت از جان غیرنظامیان بیگناه انجام دهد.»
واشینگتن اگرچه همچنان بر حمایت از اسرائیل در جنگ برابر گروه افراطی حماس تاکید میکند، اما مقامات دولت جو بایدن طی هفتههای اخیر انتقادات علنی تندی را از استراتژی اسرائیل در این جنگ و در رابطه با فلسطینیان غیرنظامی بیان کردهاند.
از جمله آنتونی بلینکن، وزیر خارجه ایالات متحده، روز یکشنبه گفت که تاکتیکهای اسرائیل «به تلفات وحشتناک غیرنظامیان بیگناه انجامیده» و در عین حال عاجز از آن بوده که رهبران حماس و شبهنظامیان این گروه افراطی را از بین ببرد.
وزیر خارجه آمریکا همچنین تهدید کرده که در صورت اجرای عملیات زمینی اسرائیل برای حمله به رفح، دولت بایدن ممکن است جلو ارسال تسلیحات بیشتری را بگیرد.
بیشتر در این باره: بلینکن در گفتوگو با گالانت بار دیگر با عملیات اسرائیل در رفح مخالفت کردکاخ سفید هفته گذشته در اقدامی کمسابقه جلو ارسال ۳۵۰۰ بمب دو هزار پوندی و ۵۰۰ پوندی برای ارتش اسرائیل را گرفت، اقدامی که نارضایتی دولت اسرائیل و انتقاد حامیان اسرائیل در آمریکا را در پی داشت. اما دولت بایدن تلاش میکند تا با این فشارها مانع حمله اسرائیل به رفح بشود.
متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده، نیز شامگاه دوشنبه گفت که آقای بلینکن در تماسی تلفنی با سامح شکری، همتای مصری خود، بار دیگر بر مخالفت واشینگتن با عملیات نظامی گسترده اسرائیل در رفح تاکید داشته است.
آقای میلر در شبکه اجتماعی ایکس نوشت که بلینکن در این تماس تلفنی همچنین درباره گسترش دسترسیهای بشردوستانه به غزه از جمله از طریق بازگشایی گذرگاه مرزی رفح صحبت کرده است.
عملیاتهای نظامی اسرائیل در رفح که با مصر هممرز است منجر به قطع مبدا ورودی اصلی به نوار غزه شده که این امر به گفته گروههای امدادرسانی، کار انتقال کمکهای انساندوستانه به این باریکه محاصرهشده را سختتر کرده و به بحران انسانی در آنجا دامن زده است.